Antimicrobiële resistentie is een urgent en wereldwijd probleem dat vraagt om een multidisciplinaire en internationale aanpak. Micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) veranderen en worden resistent als zij worden blootgesteld aan medicijnen. Het risico bestaat dat mensen overlijden aan een onschuldige infectieziekte als een blaasontsteking omdat de bacterie niet gevoelig is voor antibiotica. Wij financieren onderzoek, verspreiden de kennis die onderzoek oplevert en stimuleren de toepassing van die kennis.
Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende initiatieven van ZonMw op het gebied van antibioticaresistentie, subsidie- en achtergrondinformatie, en actualiteiten. Geïnteresseerd in de door ZonMw-gefinancieerde projecten? Rechts hebben we de projecten voor u ingedeeld op thema.
De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina
Nederland doet het in vergelijking met veel andere landen goed in het voorkómen van antibioticaresistentie. Onderzoek draagt daaraan bij. Vanwege de wereldwijde opkomst van resistente bacteriën blijft het ook in de toekomst nodig om rond dit thema actuele kennis te verzamelen en deze kennis in de praktijk toe te passen.
Een interactieve infographic opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een goed overzicht van nationale en internationale belanghebbenden betrokken bij onderzoek en ontwikkeling van antibiotica en alternatieve behandelingen.
Een gezonde groene leefomgeving bevordert en beschermt het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen. Samen met het RIVM bereiden we een programma voor. Zodat beleidsmakers met kennis, data, infrastructuur en praktische instrumenten, gezondheid meer integraal mee kunnen nemen in hun beleid rond de fysieke leefomgeving.
Het ministerie van VWS heeft ons opdracht gegeven voor het formuleren van een vervolg op het programma Antibioticaresistentie voor de periode 2022-2025.
As part of the National Programme Open Science (NPOS), the 'Professionalising data stewardship in the Netherlands' report was recently published. This report provides arguments for urgent decisions and activities to ensure adequate data steward capacity in the Netherlands, in order to realise the ambitions for Open Science.
Wilt u met internationale partners onderzoek doen naar de aanpak van antibioticaresistentie? Dien dan voor 16 maart 2021 een projectidee in. Tijdens de webinar van 28 januari 2021 werd de mogelijkheid geboden om vragen te stellen over de oproep. U kunt de presentaties bekijken voor meer informatie.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Wilt u meer weten over schimmelresistentie en welke inspanningen er zijn gedaan om medicijnresistentie te omzeilen? Tijdens een JPIAMR webinar op 28 april 2021 wordt meer informatie hierover gegeven. De webinar wordt georganiseerd in
samenwerking met het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Meld u zich hier aan.