Antimicrobiële resistentie is een urgent en wereldwijd probleem dat vraagt om een multidisciplinaire en internationale aanpak. Micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) veranderen en worden resistent als zij worden blootgesteld aan medicijnen. Het risico bestaat dat mensen overlijden aan een onschuldige infectieziekte als een blaasontsteking omdat de bacterie niet gevoelig is voor antibiotica. Wij financieren onderzoek, verspreiden de kennis die onderzoek oplevert en stimuleren de toepassing van die kennis.
Nederland doet het in vergelijking met veel andere landen goed in het voorkómen van antibioticaresistentie. Onderzoek draagt daaraan bij. Vanwege de wereldwijde opkomst van resistente bacteriën blijft het ook in de toekomst nodig om rond dit thema actuele kennis te verzamelen en deze kennis in de praktijk toe te passen.
Veel wetenschappers werken enige tijd in den vreemde. Wat valt ze daar op? Deze keer: Italiaan Lapo Mughini-Gras, dierenarts-epidemioloog bij het RIVM en universitair hoofddocent veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit Utrecht.
Marc Lammers, oud-coach van het Nederlands hockeyelftal, zette zijn dames plompverloren in een ijsbad na de wedstrijd. Hij had geleerd dat juist snelle afkoeling van de nog warme spieren het herstelproces na zware inspanning bevordert. Hoe kwam hij op het idee? Hij had Anky van Grunsven, vermaard amazone, juist dat zien doen meteen na de wedstrijd: haar paard ijskoud afspuiten, koelen. Dát zou ik nou One Health-denken noemen.
Het boekje ‘Mijn kind heeft koorts’ leidt tot minder antibioticarecepten en minder huisartsbezoek buiten kantooruren. Dat blijkt uit onderzoek van Eefje de Bont van de Universiteit Maastricht. Ze kreeg hiervoor de NHG-Wetenschapsprijs 2019.
Antimicrobiële resistentie (AMR) is een groeiend probleem en veel partijen zijn betrokken bij de aanpak ervan. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft daarom een interactieve infographic samengesteld voor een goed overzicht van nationale en internationale belanghebbenden die betrokken zijn bij het onderzoek en de ontwikkeling van antibiotica en alternatieve behandelingen.
Sinds april 2019 participeren we in GloPID-R, een netwerk van onderzoeksfinanciers uit 27 landen. Deze organisaties werken samen om snel en effectief met onderzoek te kunnen reageren op uitbraken van infectieziekten. Ook nemen we deel aan de werkgroep datasharing. Al langer participeren we in de Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR), ook een partner van GloPID-R.
Onderzoekers hebben enthousiast gereageerd op de uitdaging om bestaande data over antibioticaresistentie te hergebruiken en meer FAIR te maken. Hun input op onze survey was nuttig, ze waren in grote getalen bij de informatiebijeenkomst en ze dienden 40 projectideeën in als reactie op onze subsidieoproep.
ZonMw JPIAMR, in samenwerking met NWO-WOTRO en het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen, financiert innovatieve projecten over diagnostiek en surveillance van antimicrobiële resistentie (AMR).
De resistentie tegen veelgebruikte antibiotica voor maagaandoeningen is in twintig jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek in achttien Europese landen. Onderzoekers noemen dit een “alarmerende snelheid”.
Een Nijmeegse hoogleraar heeft een Ig Nobelprijs gewonnen voor zijn studie naar smerige bankbiljetten. Hij ontdekte dat Roemeense bankbiljetten zowat alle bacteriën het langst vasthouden, terwijl biljetten uit Kroatië en India verrassend schoon zijn.
Research within the following research areas is eligible for funding in this round:
Studies on the prevention of the acquisition and / or transmission of antibacterial resistant bacteria, or ABR genes in different environments according to One Health e.g., patients, hospitals, farms, nature, etc.
Studies that support appropriate (use of) diagnostics.
Studies that support new or improved applications for antibiotics and alternatives to antibiotics.
Studies on optimising dosage and prudent use of antibiotics.