Vaak vormen de indicaties, waarvoor een geneesmiddel of werkzame stof in een bepaalde toedieningsvorm en dosering is geregistreerd, in de praktijk een subset van de mogelijke toepassingen van deze werkzame stof. De mogelijke toepassing van een bestaand geneesmiddel bij een nieuwe indicatie wordt Drug Rediscovery genoemd. Onderzoek naar de effectiviteit en dosisoptimalisatie van veelbelovende toepassingen van bestaande geneesmiddelen bij nieuwe indicaties, met als uiteindelijk doel de registratie van de nieuwe toepassing, wordt gestimuleerd.

Uitgelicht

Platform REMEDi4ALL

Het initiatief REMEDi4ALL is op 1 september gelanceerd met als doel een grote sprong voorwaarts te maken in drug repurposing. De samenwerking richt zich op bestaande onderzoekstherapieën voor ziekten met een 'high unmet medical need' zoals zeldzame aandoeningen, kanker, opkomende bedreigingen voor de volksgezondheid zoals COVID-19 of nieuwe medicijncombinaties. Vanuit Nederland is ZonMw, als een van de 24 partners, betrokken bij dit initiatief.

Bekijk de pagina REMEDi4ALL

Stand van zaken rondom subsidierondes

  • Complexe Interventies Ronde 4 is geopend, deadline voor indienen van een projectidee is 18 april, 14.00 uur.
  • Grote Trials Ronde 6 is open, deadline voor indienen van een projectidee is 7 maart, 14.00 uur.
  • BeNeFIT Call is open, deadline voor indienen van een projectidee is 7 februari, 14.00 uur.
  • In Open Ronde 12 is aan 23 projecten een positief advies verstuurd voor het schrijven van een uitgewerkte aanvraag.
  • Rediscovery Ronde 6 heeft 17 projectideeën ontvangen.
  • In de ronde Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg zijn 3 projecten gehonoreerd.
  • In de BeNeFIT Call 2 is een vierde project gehonoreerd.
Lees meer over de GGG-subsidierondes

Onderzoeksprojecten binnen Drug Rediscovery

Vanuit o.a. het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen worden verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van Drug Rediscovery gefinancierd.

Bekijk het overzicht met gehonoreerde projecten

Actueel

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023: ’Inzet op Impact’

Op donderdag 30 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023 'Inzet op Impact'. Het GGG-congres is al jaren een begrip binnen het brede werkveld van geneesmiddelen(onderzoek) en heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie.

Nieuws

Nieuwe GGG-subsidieronde: Onderzoek met Bestaande Data

LET OP: Het is uitsluitend nog mogelijk om voor de wachtlijst aan te melden

Eind mei zal een nieuwe subsidieronde van start gaan binnen het GGG-programma. In de ronde Onderzoek met Bestaande Data verwelkomen wij projectideeën waarin real world data (RWD) uit registers worden gebruikt om vraagstukken uit de zorgpraktijk met betrekking tot geneesmiddelengebruik te beantwoorden.

Nieuws

Nieuwe voorzitter GGG-raad

Op 29 november heeft de voorzitter van de GGG-raad Bert Leufkens het stokje overgedragen aan Catherijne Knibbe. Directeur Véronique Timmerhuis en clusterhoofd Harald Moonen bedankten Bert hartelijk voor zijn waardevolle jarenlange bijdrage aan en betrokkenheid bij het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en heetten Catherijne van harte welkom.

Harald Moonen, Catherijne Knibbe, Bert Leufkens en Véronique Timmerhuis
Nieuws

REMEDi4ALL, an ambitious EU-funded research initiative, launches to drive forward the repurposing of medicines in Europe

REMEDi4ALL launched today with the aim of making a major leap forward in drug repurposing. This promising approach to drug development consisting in the identification, testing, and validation of new therapeutic indications for existing medications, is a developing field but faces numerous barriers and systemic inefficiencies. Still, its potential to significantly bring down times and costs of drug development -it focuses on already approved,...

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Informatiebijeenkomst nieuwe subsidieronde Onderzoek met Bestaande Data

Het is uitsluitend nog mogelijk om u voor de wachtlijst aan te melden. Eind mei zal een nieuwe subsidieronde van start gaan binnen het GGG-programma. In de Onderzoek met Bestaande Data Ronde verwelkomen wij projectideeën waarin real world data (RWD) uit registers worden gebruikt om vraagstukken uit de zorgpraktijk met betrekking tot geneesmiddelengebruik te beantwoorden. Het gebruik van klinische data die over langere periodes verzameld zijn,...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Portretfoto Dunja Huijbers

Dunja Huijbers

Senior programmamanager Goed Gebruik Geneesmiddelen

+31 70 349 54 64
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website