Vaak vormen de indicaties, waarvoor een geneesmiddel of werkzame stof in een bepaalde toedieningsvorm en dosering is geregistreerd, in de praktijk een subset van de mogelijke toepassingen van deze werkzame stof. De mogelijke toepassing van een bestaand geneesmiddel bij een nieuwe indicatie wordt Drug Rediscovery genoemd. Onderzoek naar de effectiviteit en dosisoptimalisatie van veelbelovende toepassingen van bestaande geneesmiddelen bij nieuwe indicaties, met als uiteindelijk doel de registratie van de nieuwe toepassing, wordt gestimuleerd.
Bestaande geneesmiddelen gebruiken voor een nieuwe toepassing, oftewel Drug Rediscovery, biedt kansen en mogelijkheden. Commissievoorzitter Martin Favié vertelt...
In de Open Ronde 11 zijn 26 indieners uitgenodigd om hun subsidieaanvraag uit te werken.
In de Drug Rediscovery Ronde 5 zijn 12 uitgewerkte aanvragen ontvangen.
De deadline voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag in de Complexe Interventies Ronde 3 is 1 februari 2022, 14.00 uur. 6 aanvragen zijn hiervoor uitgenodigd
In de ronde STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 is aan 6 projecten een positief besluit verzonden voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag.
5 aanvragen in de BeNeFIT Ronde 2 gaan door naar de volgende fase, waarin zij onder meer een haalbaarheidsonderzoek verrichten.
Elke dag meerdere bloedneuzen, soms met wel een halve liter bloedverlies tot gevolg: voor patiënten met de ziekte van Rendu-Osler-Weber is het de realiteit. Prof. dr. Christine Mummery (LUMC) en haar collega’s zoeken naar verschillende medicijnen om bloedingen te voorkomen, zodat een patiënt een alternatief heeft wanneer de symptomen terugkeren.
Geheugenverlies gaat vaak samen met ouderdom en is niet uitzonderlijk. Als het steeds ernstiger wordt en ook het dagelijks functioneren beïnvloedt, kan er dementie ontstaan. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie bij ouderen, en voor de genezing is nog geen medicijn. Onderzoekers willen de ziekteprogressie vertragen met een bestaand medicijn dat de opslag van nieuwe informatie in het brein verbeterd.
Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega's en vrienden ... Kortom, kanker raakt iedereen.