Vaak vormen de indicaties, waarvoor een geneesmiddel of werkzame stof in een bepaalde toedieningsvorm en dosering is geregistreerd, in de praktijk een subset van de mogelijke toepassingen van deze werkzame stof. De mogelijke toepassing van een bestaand geneesmiddel bij een nieuwe indicatie wordt Drug Rediscovery genoemd. Onderzoek naar de effectiviteit en dosisoptimalisatie van veelbelovende toepassingen van bestaande geneesmiddelen bij nieuwe indicaties, met als uiteindelijk doel de registratie van de nieuwe toepassing, wordt gestimuleerd.

Uitgelicht

Platform REMEDi4ALL

Het initiatief REMEDi4ALL is op 1 september gelanceerd met als doel een grote sprong voorwaarts te maken in drug repurposing. De samenwerking richt zich op bestaande onderzoekstherapieën voor ziekten met een 'high unmet medical need' zoals zeldzame aandoeningen, kanker, opkomende bedreigingen voor de volksgezondheid zoals COVID-19 of nieuwe medicijncombinaties. Vanuit Nederland is ZonMw, als een van de 24 partners, betrokken bij dit initiatief.

Bekijk de pagina REMEDi4ALL

Stand van zaken rondom subsidierondes

  • Voor Grote Trials Ronde 5 zijn op 15 november de interviews gehouden. Medio december zijn hiervoor de voorgenomen besluiten bekend.
  • In de ronde Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg, onderdeel GGG-programma, worden in de tweede helft december de besluiten verwacht.
  • BeNeFIT Call 3 is sinds 27 oktober geopend, deadline voor het indienen van een projectidee is 7 februari 2023, 14.00 uur. Bekijk de informatiepagina over deze subsidieronde.
  • Grote Trials Ronde 6 wordt naar verwachting op 6 december opengesteld.
  • Complexe Interventies Ronde 4 wordt naar verwachting opengesteld in januari 2023.

 

Lees meer over de GGG-subsidierondes

Onderzoeksprojecten binnen Drug Rediscovery

Vanuit o.a. het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen worden verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van Drug Rediscovery gefinancierd.

Bekijk het overzicht met gehonoreerde projecten

Actueel

REMEDi4ALL, an ambitious EU-funded research initiative, launches to drive forward the repurposing of medicines in Europe

REMEDi4ALL launched today with the aim of making a major leap forward in drug repurposing. This promising approach to drug development consisting in the identification, testing, and validation of new therapeutic indications for existing medications, is a developing field but faces numerous barriers and systemic inefficiencies. Still, its potential to significantly bring down times and costs of drug development -it focuses on already approved,...

Nieuws

De handen ineen voor zeldzame vormen van reuma

Voor de behandeling van zeldzame vormen van reuma worden weinig nieuwe medicijnen ontwikkeld. De aantallen patiënten zijn gering waardoor het lastig en duur is om goed opgezette studies te doen. Het gevolg: mensen hebben geen of beperkte toegang tot innovatieve middelen die voor RA wél bestaan. Hopelijk komt daar verandering in met het nieuwe en bijzondere samenwerkingsverband DRIMID, dat deze maand is getekend.

Elders gezien

Medicijnen gezocht tegen veelvuldige bloedneuzen

Elke dag meerdere bloedneuzen, soms met wel een halve liter bloedverlies tot gevolg: voor patiënten met de ziekte van Rendu-Osler-Weber is het de realiteit. Prof. dr. Christine Mummery (LUMC) en haar collega’s zoeken naar verschillende medicijnen om bloedingen te voorkomen, zodat een patiënt een alternatief heeft wanneer de symptomen terugkeren.

Pagina

Ziekte van Alzheimer met jaren vertragen

Geheugenverlies gaat vaak samen met ouderdom en is niet uitzonderlijk. Als het steeds ernstiger wordt en ook het dagelijks functioneren beïnvloedt, kan er dementie ontstaan. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie bij ouderen, en voor de genezing is nog geen medicijn. Onderzoekers willen de ziekteprogressie vertragen met een bestaand medicijn dat de opslag van nieuwe informatie in het brein verbeterd.

Pagina
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Portretfoto Dunja Huijbers

Dunja Huijbers

Senior programmamanager Goed Gebruik Geneesmiddelen

+31 70 349 54 64
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website