De afgelopen jaren is ingezet op het inrichten van een regionale infrastructuur van niet-acute advies- en meldpunten. Hulpverleners en burgers kunnen daar terecht als ze zich zorgen maken over iemand die zorgwekkend gedrag vertoont. Verder zijn verschillende trajecten ingezet om het acute meldproces te verbeteren, waaronder het implementeren van de ggz-triagewijzer.

Uitgelicht

Handreiking Bemoeizorg

GGD GHOR Nederland heeft in opdracht van het ministerie van VWS de Handreiking gegevensuitwisseling in de bemoeizorg (versie 2014) herzien. Deze herziene versie is aangepast aan nieuwe of gewijzigde wetgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), Jeugdwet, WMO 2015, etc. Op verzoek van de professionals, die in de praktijk met de handreiking werken, zijn ook diverse praktijkvoorbeelden toegevoegd.

Bekijk de handreiking

Kwaliteits- en ontwikkelinstrument voor lokale meldpunten zorgwekkend gedrag

Ben jij betrokken bij een lokaal meldpunt zorgwekkend gedrag en wil je dit meldpunt versterken? Dan helpt dit instrument jou. In dit kwaliteits- en ontwikkelinstrument vind je, via de knoppen hiernaast, toegang tot allerlei informatie die relevant is voor (het verbeteren van) de kwaliteit van het
meldpunt.

Bekijk hier

Infographic meldpunten niet-acute zorg

GGD GHOR Nederland heeft van 2018-2020, in opdracht van ZonMw en het ministerie van VWS, ondersteuning geboden aan het versterken van de meldpunten niet-acute zorg, ook wel meldpunten zorgwekkend gedrag genoemd. De resultaten uit de ondersteuningsactiviteiten zijn samengevat in een infographic met een aantal feiten en cijfers over de meldpunten.

Bekijk de infographic

Trainingsmodule met competentieprofiel

AVG algemeen

Hogeschool Utrecht en van Campen Consultancy hebben een competentieprofiel en bijbehorende trainingsmodule ontwikkeld ter bevordering van eenduidige triage door ggz-triagisten. Ook hebben zij een voorstel gedaan voor de implementatie. Hiermee is weer een stap gezet in het verder inbedden van de Generieke Module Acte Psychiatrie (GMAP).

Lees verder

Handreiking gegevensdeling

GGD GHOR Nederland ontwikkelde een handreiking voor gemeenten en GGD’en om een meld- en adviespunt op te zetten. Daarnaast bieden zij een juridische basis voor gegevensverwerking en privacy en hoe dit binnen een meldpunt kan worden ingericht.

Projecten over meld- en adviespunten

Ga naar de interactieve kaart en vul bij bouwstenen ‘Melding’ in. Zo bekijk je in één oogopslag de projecten in heel Nederland die zicht richten meld- en adviespunten voor mensen die zorgwekkend gedrag vertonen.

Ga naar het projectoverzicht

Implementatie ggz-triagewijzer

De ggz-triagewijzer is een eenvoudig stappenplan om in te schatten welk type acuut psychiatrische hulpverlening iemand nodig heeft, op welk moment (urgentie) en van welke hulpverlener(s).

GGz triagewijzer

Landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag

Burgers die zich zorgen maken om iemand kunnen voortaan bellen met het landelijk nummer 0800-1205. Ze kunnen spreken met een deskundige voor advies of melding doen.

Ga naar meldpuntzorgwekkendgedrag.nl

Actueel

‘Met de kracht van regionale kennisnetwerken kunnen we zorgen voor meer en blijvende impact’

Vanaf oktober 2021 krijgt het Actieprogramma Lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag van ZonMw een vervolg. Dat laat staatssecretaris Blokhuis weten in een kamerbrief. Waar de afgelopen jaren kleinschalige en lokale projecten zijn gerealiseerd, ligt de focus van het vervolgprogramma op regionaal kennis en praktijk aan elkaar te verbinden en het verder brengen van goede praktijken. Ook de naam verandert, ‘Want we merken dat de term...

Nieuws

Laatste talkshow Beweging in kwetsbaarheid

De talkshowreeks Beweging in kwetsbaarheid loopt ten einde. Vanaf januari hebben ZonMw, VNG en Impuls Werkplaats zich met een maandelijkse talkshow ingezet om meer aandacht te vragen voor de inclusie van (psychisch) kwetsbaren in onze samenleving. Op 24 juni (16.00-17.45 uur) vindt de laatste aflevering plaats, waarbij onder meer Laurentien van Oranje en Floortje Scheepers een blik op de toekomst werpen. Maar ook komen diverse praktijkvoorbeelden...

Nieuws

Met maandelijkse online talkshows aandacht voor inclusie in samenleving

Onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid besteden ZonMw, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Impuls Werkplaats van januari tot en met juni aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Dat doen ze door middel van een maandelijkse online talkshow, podcasts en publicaties.

Nieuws

Ontwikkeling competentieprofiel en trainingsmodule voor ggz-triage

Hogeschool Utrecht en van Campen Consultancy hebben een competentieprofiel en bijbehorende trainingsmodule ontwikkeld ter bevordering van eenduidige triage door ggz-triagisten. Ook hebben zij een voorstel gedaan voor de implementatie. Hiermee is weer een stap gezet in het verder inbedden van de Generieke Module Acte Psychiatrie (GMAP).

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

  • Actieprogramma lokale initiatieven mensen met Verward Gedrag
Toon alle programma's

Contact

Portretfoto Lisanne Hogema

Lisanne Hogema

Programmamanager acute en niet-acute melding

+31 70 349 54 78
avg@zonmw.nl
Portretfoto Merel Keizer

Merel Keizer

Programmamanager acute melding

+31 70 349 54 10
avg@zonmw.nl
Eline Evelo

Eline Evelo

Programmasecretaris niet-acute melding

+31 70 349 50 41
avg@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website