De afgelopen jaren is ingezet op het inrichten van een regionale infrastructuur van niet-acute advies- en meldpunten. Hulpverleners en burgers kunnen daar terecht als ze zich zorgen maken over iemand die zorgwekkend gedrag vertoont. Verder zijn verschillende trajecten ingezet om het acute meldproces te verbeteren, waaronder het implementeren van de ggz-triagewijzer.

Uitgelicht

Infographic meldpunten niet-acute zorg

GGD GHOR Nederland heeft van 2018-2020, in opdracht van ZonMw en het ministerie van VWS, ondersteuning geboden aan het versterken van de meldpunten niet-acute zorg, ook wel meldpunten zorgwekkend gedrag genoemd. De resultaten uit de ondersteuningsactiviteiten zijn samengevat in een infographic met een aantal feiten en cijfers over de meldpunten.

Bekijk de infographic

Trainingsmodule met competentieprofiel

AVG algemeen

Hogeschool Utrecht en van Campen Consultancy hebben een competentieprofiel en bijbehorende trainingsmodule ontwikkeld ter bevordering van eenduidige triage door ggz-triagisten. Ook hebben zij een voorstel gedaan voor de implementatie. Hiermee is weer een stap gezet in het verder inbedden van de Generieke Module Acte Psychiatrie (GMAP).

Lees verder

Handreiking gegevensdeling

GGD GHOR Nederland ontwikkelde een handreiking voor gemeenten en GGD’en om een meld- en adviespunt op te zetten. Daarnaast bieden zij een juridische basis voor gegevensverwerking en privacy en hoe dit binnen een meldpunt kan worden ingericht.

Projecten over meld- en adviespunten

Ga naar de interactieve kaart en vul bij bouwstenen ‘Melding’ in. Zo bekijk je in één oogopslag de projecten in heel Nederland die zicht richten meld- en adviespunten voor mensen die zorgwekkend gedrag vertonen.

Ga naar het projectoverzicht

Implementatie ggz-triagewijzer

De ggz-triagewijzer is een eenvoudig stappenplan om in te schatten welk type acuut psychiatrische hulpverlening iemand nodig heeft, op welk moment (urgentie) en van welke hulpverlener(s).

GGz triagewijzer

Landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag

Burgers die zich zorgen maken om iemand kunnen voortaan bellen met het landelijk nummer 0800-1205. Ze kunnen spreken met een deskundige voor advies of melding doen.

Ga naar meldpuntzorgwekkendgedrag.nl

Actueel

Met maandelijkse online talkshows aandacht voor inclusie in samenleving

Onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid besteden ZonMw, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Impuls Werkplaats van januari tot en met juni aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Dat doen ze door middel van een maandelijkse online talkshow, podcasts en publicaties.

Nieuws

Ontwikkeling competentieprofiel en trainingsmodule voor ggz-triage

Hogeschool Utrecht en van Campen Consultancy hebben een competentieprofiel en bijbehorende trainingsmodule ontwikkeld ter bevordering van eenduidige triage door ggz-triagisten. Ook hebben zij een voorstel gedaan voor de implementatie. Hiermee is weer een stap gezet in het verder inbedden van de Generieke Module Acte Psychiatrie (GMAP).

Nieuws

Nieuwe tool geeft inzicht in projecten Actieprogramma Verward Gedrag

ZonMw lanceert een nieuwe overzichtstool waarmee in één oogopslag de ruim 500 projecten van het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag zichtbaar zijn op de landkaart van Nederland. Daarnaast is het mogelijk om projecten te filteren, bijvoorbeeld op startdatum en type project. De digitale, interactieve landkaart is sinds kort te vinden op de website van ZonMw.

Nieuws

Aanpak voor personen met verward gedrag: 5 prioriteiten

Het Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT) bracht het afgelopen jaar een aantal ‘landelijke’ knelpunten naar voren. Dit leidde ertoe dat de rijksoverheid 5 prioriteiten voor de aanpak voor personen met verward gedrag benoemde voor in 2020.

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

  • Actieprogramma lokale initiatieven mensen met Verward Gedrag
Toon alle programma's

Agenda

Talkshow #5 Beweging in Kwetsbaarheid

Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Financiering & organisatie - Slim organiseren.

Lees meer

Talkshow #6 Beweging in Kwetsbaarheid

Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Beweging in kwetsbaarheid - Blik op de toekomst.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Portretfoto Lisanne Hogema

Lisanne Hogema

Programmamanager acute en niet-acute melding

+31 70 349 54 78
avg@zonmw.nl
Portretfoto Merel Keizer

Merel Keizer

Programmamanager acute melding

+31 70 349 54 10
avg@zonmw.nl
Eline Evelo

Eline Evelo

Programmasecretaris niet-acute melding

+31 70 349 50 41
avg@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website