Nieuwe informatie over betere zorg verspreidt zich niet vanzelf. En ook nieuwe inzichten toegepast krijgen in de praktijk duurt vaak lang. Terwijl kennis uit onderzoek pas echt impact heeft wanneer het in de praktijk wordt gebruikt. Mede om te zorgen dat resultaten van doelmatigheidsonderzoek hun weg vinden naar de praktijk, financiert ZonMw in het programma DoelmatigheidsOnderzoek onderzoek dat aansluit bij de prioriteiten die zorgpartijen zelf hebben bepaald. Dat betekent dat bij de beoordeling van onderzoeksvoorstellen gekeken wordt of de onderwerpen deel uitmaken van de kennisagenda’s van bijvoorbeeld wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten.

    Uitgelicht

    Onderzoek en richtlijnen

    Koppelingen

    Een samenwerking om beter inzichtelijk te maken welke kennis, die uit onderzoek beschikbaar komt, mogelijk opgenomen kan worden in richtlijnen (Richtlijnen-database). Op basis van richtlijnen kiest een arts samen met de patiënt voor de goede, en betaalbare zorg voor de patiënt.

    Lees meer en bekijk het overzicht

    Implementatie-experts

    Implementatie-experts stimuleren onderzoek naar implementatie van doelmatige interventies door onderzoeksvoorstellen te initiëren en daarbij te adviseren. Daarnaast zetten zij in hun eigen ziekenhuis een kennisnetwerk op. In alle 8 UMC's en bij 2 Topklinische ziekenhuizen werkt nu een implementie-expert, dankzij financiering door het programma DoelmatigheidsOnderzoek.

    Nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek

    Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

    > Lees de nieuwsbrief van februari 2023

    Eerdere edities staan in het archief.

    Direct inschrijven

    Maak zelf een implementatieplan

    Wilt u een innovatie invoeren in de zorgpraktijk? Een goede voorbereiding en een planmatige aanpak zijn daarvoor nodig. Hier vind u alles wat u nodig hebt om een eigen implementatieplan te maken. Doorloop de stappen en vul de tools in voor een goede onderbouwing van uw plan.

    Aan de slag

    BIA rekentool: nieuwe versie

    De betaversie van de rekentool voor het maken van een Budget Impact Analyse is getest en doorontwikkeld. De nieuwe versie is nu beschikbaar. Ter aanvulling zijn twee voorbeelduitwerkingen toegevoegd. Bent u bezig met een BIA of verwacht u een BIA te gaan maken? Gebruik onze tool. We vernemen graag uw bevindingen.

    Naar de BIA leidraad en rekentool

    Actueel

    Nieuwe initiatieven gericht op kennisbenutting voor passende zorg in de praktijk

    Recent zijn 6 subsidierondes van bestaande programma’s met extra middelen van het ministerie van VWS uitgebreid. Dit om meer impact te kunnen maken met bestaande kennis en innovaties gericht op passende zorg in de praktijk. ‘Veel van onze programma’s hebben een link met passende zorg’, zegt Karen van Liere-Visser, die de nieuwe initiatieven coördineert.

    Nieuws

    Hoe blijf je samenwerken, ook als de subsidie stopt?

    Als expert in duurzame samenwerking en innovatie, vertelt Els de Maeijer (Tilburg University) hoe je duurzame samenwerking stimuleert in een complex verband als een consortium. Dat je blijft samenwerken, ook als de subsidie stopt. “Bewust kiezen voor de juiste vorm van interactie en kennisdeling kan duurzame samenwerking maken of breken”. Lees verder in het interview ‘Duurzaam samenwerken, doe je zo!’

    Pagina

    Contact

    Naar boven
    Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website