Nieuwe informatie over betere zorg verspreidt zich niet vanzelf. En ook nieuwe inzichten toegepast krijgen in de praktijk duurt vaak lang. Terwijl kennis uit onderzoek pas echt impact heeft wanneer het in de praktijk wordt gebruikt. Mede om te zorgen dat resultaten van doelmatigheidsonderzoek hun weg vinden naar de praktijk, financiert ZonMw in het programma DoelmatigheidsOnderzoek onderzoek dat aansluit bij de prioriteiten die zorgpartijen zelf hebben bepaald. Dat betekent dat bij de beoordeling van onderzoeksvoorstellen gekeken wordt of de onderwerpen deel uitmaken van de kennisagenda’s van bijvoorbeeld wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten.

Implementatie-experts doelmatige interventies

Implementatie-experts stimuleren onderzoek naar implementatie van doelmatige interventies door onderzoeksvoorstellen te initiëren en daarbij te adviseren. Daarnaast zetten zij in hun eigen ziekenhuis een kennisnetwerk op. In alle 8 UMC's en bij 2 Topklinische ziekenhuizen werkt nu een implementie-expert, dankzij financiering door het programma DoelmatigheidsOnderzoek.

Uitgelicht

BIA rekentool: nieuwe versie

De betaversie van de rekentool voor het maken van een Budget Impact Analyse is getest en doorontwikkeld. De nieuwe versie is nu beschikbaar. Ter aanvulling zijn twee voorbeelduitwerkingen toegevoegd. Bent u bezig met een BIA of verwacht u een BIA te gaan maken? Gebruik onze tool. We vernemen graag uw bevindingen.

Naar de BIA leidraad en rekentool

BIA rekentool: nieuwe versie

De betaversie van de rekentool voor het maken van een Budget Impact Analyse is getest en doorontwikkeld. De nieuwe versie is nu beschikbaar. Ter aanvulling zijn twee voorbeelduitwerkingen toegevoegd. Bent u bezig met een BIA of verwacht u een BIA te gaan maken? Gebruik onze tool. We vernemen graag uw bevindingen.

Naar de BIA leidraad en rekentool

Onderzoek en richtlijnen

Koppelingen

Een samenwerking om beter inzichtelijk te maken welke kennis, die uit onderzoek beschikbaar komt, mogelijk opgenomen kan worden in richtlijnen (Richtlijnen-database). Op basis van richtlijnen kiest een arts samen met de patiënt voor de goede, en betaalbare zorg voor de patiënt.

Bekijk de 'gekoppelde' projecten

Nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

> Lees de nieuwsbrief februari 2020

Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

Maak zelf een implementatieplan

Wilt u een innovatie invoeren in de zorgpraktijk? Een goede voorbereiding en een planmatige aanpak zijn daarvoor nodig. Hier vind u alles wat u nodig hebt om een eigen implementatieplan te maken. Doorloop de stappen en vul de tools in voor een goede onderbouwing van uw plan.

Aan de slag

Publicaties

Doelmatigheidsonderzoek-Evaluatie Deelprogramma Implementatie

Doelmatige interventies (kosten)effectief invoeren in de zorgpraktijk. Dat was het doel van dit implementatieprogramma van ZonMw. In totaal gingen 74 projecten aan de slag. Dat leverde daadwerkelijke verbeteringen op in de kwaliteit en kosteneffectiviteit van de zorg op lokaal en regionaal niveau. Bovendien toont deze evaluatie aan dat bij landelijke invoering, een potentiële besparing van € 52,3 miljoen per jaar op de plank ligt. Dit rapport bevat conclusies een aanbevelingen voor beleid, onderzoek en praktijk.

Download de publicatie

Goud Verzilveren

Deze uitgave is bedoeld voor iedereen die nieuwe kennis over behandeling en diagnostiek beter wil benutten. Op tal van plekken zijn er namelijk collega's die weten hoe zij het beste kennis kunnen implementeren. Zij laten u meekijken over hun schouders: wat hebben zij in huis en wat zijn hun ervaringen? Juist vanwege hun wetenschappelijk kennis over implementeren én hun voeten in de praktijk, kunnen zijn versnelling brengen in het doorvoeren van zorgvernieuwingen. Hoogte tijd om hun expertise nog meer in te zetten!

Download de publicatie

Kennissynthese ‘Implementatie van doelmatige interventies’

Implementatie van doelmatige interventies vraagt kennis van praktijk, aandacht voor de context en flexibiliteit. Dit concludeert het NIVEL in deze kennissynthese, waarvoor ze 41 implementatieprojecten uit het ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek analyseerde.
Dit rapport biedt kennis en aanbevelingen voor voor implementatie-experts, onderzoekers, zorgprofessionals, bestuurders en ZonMw.

Download de kennissynthese

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website