ZonMw financiert projecten op de Caribische eilanden
Sociale impact van corona
Om de uitbraak van het coronavirus in te dammen, proberen de lokale overheden onder andere het gewenste gedrag van de bevolking te stimuleren. Onderzoek moet uitwijzen welke aanpak hiervoor de beste is. Het onderzoek zal ook de resultaten van coronamaatregelen evalueren en er zullen aanbevelingen worden gedaan voor toekomstige uitbraken en epidemieën.
Voedselzekerheid en economische diversiteit
De sociaaleconomische impact van de corona-pandemie op Curaçao, Aruba en Sint Maarten heeft de behoefte vergroot aan zowel economische diversificatie als versterking van de voedselzekerheid. Er wordt onderzocht hoe de pandemie lokale voedselsystemen heeft beïnvloed en hoe duurzame landbouwproductie kan bijdragen aan diversificatiestrategieën die de eilanden kan helpen veerkrachtig te worden voor pandemieën.
MHFA op Curaçao
Ggz-professionals op Curaçao hadden een aantal jaar geleden behoefte aan common knowledge, een gemeenschappelijke basis waar iedereen iets aan heeft en wat iedereen kan leren toepassen of gebruiken, maar dat tegelijkertijd uitdagend is en meerdere doeleinden dient. In dit kader werd Mental Health First Aid (MHFA) geïntroduceerd op Curaçao. Door de introductie van MHFA is een breed netwerk ontstaan van medewerkers vanuit instituten, stichtingen en organisaties.
Stigma’s reduceren
In een vervolgproject wordt op wijkniveau een gerichte impuls gegeven aan destigmatisering ten aanzien van de geestelijke gezondheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van tools en modules die in de afgelopen jaren in Nederland bewezen effectief zijn geweest. De aanpak bestaat ook uit een voorlichtingscampagne en het organiseren van laagdrempelige informatiebijeenkomsten in verschillende buurten. Daaraan gekoppeld is een actieonderzoek over de inzet van ggz-ervaringsdeskundigheid bij deze aanpak.
Psychische kwetsbaarheid op Curaçao in beeld
Het in beeld krijgen van psychische kwetsbaarheid is een belangrijk aandachts- en verbeterpunt voor Curaçao. In een proeftuin worden aanbevelingen geformuleerd die op langere termijn de zorg en de ondersteuning van de doelgroep van mensen met verward gedrag regionaal verbeteren, door meer inzicht te krijgen in de doelgroep. Hiermee wordt beoogd een brede doelgroep van belanghebbenden verder te kunnen ondersteunen.
Aanpak personen met verward gedrag Aruba
De problematiek rondom personen met verward gedrag is op Aruba de afgelopen jaren fors toegenomen. Het is gebleken dat de deskundigheid en een samenwerkingsstructuur bij de relevante partners in het zorg-, veiligheids- en sociaal domein in meer of mindere mate ontbreken. Hierdoor worden kansen gemist. Met de subsidie van ZonMw kan Aruba een professionaliseringsslag maken, waardoor de aanpak van verwarde personen op langere termijn beter kan worden geborgd.
Meer informatie
- 2 van deze projecten behoren tot het COVID-19 programma waarin onderzoek wordt gefinancierd naar behandeling, diagnostiek, zorg en preventie, vaccinatie en maatschappelijke dynamiek.
- Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag
- CAS-eilanden onderzoeken gedrag om COVID-pandemie te beteugelen
- Projectpagina Sociale impact van COVID-19 op kwetsbare groepen op de CAS-eilanden
- Projectpagina Verward gedrag herkennen, stigma’s reduceren en kennis verhogen van psychische aandoeningen op Curaçao
- Projectpagina Inzet van ervaringsdeskundigen in de GGz op Curaçao: maatwerk voor een kleine eilandelijke samenleving
- Projectpagina In beeld in de bario: Proeftuin psychische kwetsbaarheid op Curaçao
- Projectpagina EHBO voor mensen met psychische problemen. De basis voor samenwerking op weg naar een gezamenlijke aanpak voor mensen met verward gedrag op Curaçao