Vooraanmelding Veni-ronde 2023 open voor aanvragen

Talentvolle, creatieve en pas gepromoveerde onderzoekers kunnen nu een vooraanmelding indienen voor een Veni van het NWO-Talentprogramma. Het programma beoordeelt aanvragen in twee fasen. In samenspraak met het wetenschapsveld wordt in deze Veni-ronde in twee domeinen de referentenfase geschrapt. Aanvragers kunnen tot 5 september een verkort voorstel indienen.

Veni in het kort

Dit financieringsinstrument van het NWO-Talentprogramma biedt persoonsgebonden financiering aan. Onderzoekers kunnen hun eigen onderzoeksidee gedurende drie jaar verder ontwikkelen. De Veni-ronde van 2023 staat open voor onderzoekers met een promotiedatum ná 1 januari 2020 en vóór 5 september 2023. De Veni-ronde 2023 kent negen loketten: de NWO domeinen ENW, TTW en ZonMW hebben ieder één eigen loket. Binnen SGW is het loket opgedeeld in zes indienloketten; één per disciplinair beoordelingspanel.

Verplichte vooraanmeldingsfase

Aanvragers dienen uiterlijk 5 september 2023 een verkort voorstel in. De vooraanmelding bevat een CV met een academisch profiel, een selectie van de belangrijkste output (breder dan alleen publicaties) en een kort onderzoeksidee. De verplichte vooraanmelding houdt in dat onderzoekers niet meteen een volledige (tijdrovende) onderzoeksaanvraag hoeven te schrijven. De maatregel bespaart zowel indieners als beoordelaars veel tijd. Daarmee draagt deze werkwijze bij aan het beperken van de aanvraagdruk en het terugdringen van de werklast van onderzoekers en beoordelaars.

Geen referentenfase bij SGW en ZonMw

Deze domeinen werken dit jaar voor het eerst zonder referentenfase. Hiermee wordt de beoordelingsprocedure met behoud van kwaliteit met minder stappen uitgevoerd. In de tweede fase draait de beoordeling om de wetenschappelijke kwaliteit en de impact van het voorgestelde onderzoek. De leden van de uitgebreide interdisciplinaire beoordelingscommissie zijn goed in staat om – gezien de omvang en de aard van een Veni - een aanvraag te beoordelen. Binnen de context van deze twee domeinen past de aangepaste procedure het beste.

Belangrijke data

De Veni-planning voor alle domeinen ziet er als volgt uit:

  • Deadline verplichte vooraanmelding dinsdag 5 september 2023, 14:00:00 CET
  • Deadline uitgewerkte aanvragen 30 januari 2024, 14:00:00 CET
  • Het besluit over de Veni aanvragen ronde 2023 vindt rond juli 2024 plaats