Toekenningen HTA Methodologie Ronde 3

HTA beeldmerk
In het voorjaar van 2025 gaan 8 nieuwe projecten van start, die methodologie gaan (door)ontwikkelen of valideren voor het meten en evalueren van arbeidsinzet. Deze nieuwe methoden zullen bruikbaar zijn voor de evaluatie van technologie in de zorg op het aspect arbeidsinzet.

Gehonoreerde projecten

Developing a novel method for measuring and valuing work performance
Projectleider: dr. J.M. van Dongen (Vrije Universiteit Amsterdam) 

In dit project wordt een nieuwe methode ontwikkeld voor het meten en waarderen van werkprestatie. De methode zal bestaan uit 1) een werkprestatieclassificatiesysteem op basis van de "Individual Work Performance Questionnaire" (IWPQ), en 2) een "tariff" om deze classificaties om te zetten in werkprestatiescores. De methode kan niet alleen gebruikt worden om de impact van MedTechs op werkprestatie te meten, maar ook om presenteïsmekosten te schatten in toekomstige economische evaluaties.

Something old, something new, something borrowed, something blue: better measurement of labor input
Projectleider: dr. R.M.W.A. Drost (Universiteit Maastricht)

Dit project heeft tot doel een breed inzetbaar meetinstrument te creëren voor arbeidsinzet als maatstaf voor gezondheidsinnovaties. Hierbij worden methoden en theorieën uit Health Technology Assessment, arbeids- en organisatiepsychologie, Outcome Measurement, verplegingswetenschappen en Public Health gecombineerd. Het instrument is bedoeld voor onderzoek en beslissingen door beleidsmakers, om in de zorg duurzame arbeidsinzet te verwezenlijken.

Labour input, from correctly quantifying to reducing workload in healthcare
Projectleider: dr. G.W.J. Frederix (HAN Hogeschool)

Het doel van dit project is methoden (door) te ontwikkelen die meten wat de effecten zijn van zorginnovaties op feitelijke en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Bij het evalueren en (door)ontwikkelen van technologische innovaties is een genuanceerd beeld van impact op feitelijke arbeidsinzet (tijd) en duurzame arbeidsinzet (ervaren werklast en werkplezier) onmisbaar. De nijpende krapte op de arbeidsmarkt vormt de aanleiding voor toevoeging van waarde vanuit het perspectief van zorgprofessionals (quadruple aim) bij het meten van effecten op arbeidsinzet. 

Measuring labour input in healthcare: applying and comparing more and less intensive methods
Projectleider: dr. L.M.A. Goossens (Erasmus Universiteit Rotterdam)

Er bestaan verschillende methoden om de tijd van zorgverleners bij te houden. In dit project worden de uitkomsten van vijf meetmethoden vergeleken. Deze worden gelijktijdig toegepast op minimaal vijf afdelingen van ziekenhuizen. De meest arbeidsintensieve en kostbare methode vergt gedetailleerde observaties van opgenomen patiënten. Het is onbekend of en wanneer andere, makkelijker toepasbare methoden even goede resultaten kunnen opleveren. Dit project onderzoekt ook hoeveel observaties er nodig zijn voor betrouwbare schattingen.

Valuing changes in workforce deployment in healthcare: extending HTA modeling approaches
Projectleider: prof. dr. J.P.C. Grutters (Radboudumc)

In dit project wordt onderzocht of en hoe personele houdbaarheid geïntegreerd kan worden in modelmatige gezondheidseconomische evaluaties. In twee casussen wordt onderzocht wat de (mogelijke) personele besparingen zijn. Middels kwalitatief onderzoek wordt vervolgens in kaart gebracht hoe deze personele besparingen ingezet kunnen worden en op welke niveaus deze inzet waarde toevoegt. Tenslotte wordt onderzocht of en hoe de consequenties van deze inzet geïntegreerd kunnen worden in modellen. Het project leidt tot een raamwerk en handleiding, ter ondersteuning van het meenemen van personele besparingen, naast kosten(besparingen) en gezondheidswinst, in besluitvorming rondom vergoeding en implementatie van innovaties.

EVALUating the impact of heAlth TechnOlogy on labouR input through a three-part toolkit (EVALUATOR)
Projectleider: dr. S. Grimm (Maastricht UMC+)

Het doel van dit onderzoeksproject is om arbeidsinzet en bijbehorende domeinen te definiëren en een praktische aanpak te ontwikkelen met een driedelige toolkit bestaande uit: 1) een checklist om de relevante domeinen van arbeidsinzet te bepalen, 2) meetinstrumenten om de impact van innovaties op de domeinen van arbeidsinzet te meten en 3) een multicriteria (MCDA) tool om de impact op arbeidsinzet te evalueren en beslissingen omtrent arbeidsbesparende innovaties gestructureerd te nemen. De toolkit zal worden getest in een arbeidsbesparende innovatie binnen de innovatiehubs in Maastricht UMC+ en het Radboudumc.

Better cost estimates for scarce human resources in HTA using the production possibilities frontier
Projectleider: dr. T.L. Feenstra (Rijksuniversiteit Groningen)

In dit project wordt een methode ontwikkeld om betere kostenschattingen te maken, waarbij de kostprijzen van alle arbeidsinzet de schaarste goed weerspiegelen, met een doorontwikkeling van data-envelopment analyse. In twee toepassingsgebieden worden concrete nieuwe kostenschattingen gemaakt, namelijk in de GGZ en bij de apotheek. Die zullen direct gebruikt kunnen worden, om nieuwe interventies die efficiënter gebruik maken van schaars personeel op waarde te schatten. Dit levert patiënten en cliënten de beste waarde en leidt tot kortere wachttijden en/of betere zorg in deze sectoren. De methode kan hierna in andere toepassingsgebieden worden ingezet.

Evaluating technology on healthcare capacity by allocating healthcare capacity to diseases 
Projectleider: dr. ir.A. Giessen (Universiteit Twente)

In dit project wordt een aanpak ontwikkeld die op basis van data over zorgactiviteiten, werktijd (fte’s) kan toewijzen aan ziektes. De aanpak zal worden toegepast op een aantal zorgberoepen in de eerstelijnszorg, ziekenhuiszorg en paramedische zorg. Fte’s gerelateerd aan diabetes worden zo geschat en gekoppeld aan gezondheidsstatussen in het MICADO-model voor gezondheidseconomische evaluaties van diabeteszorg. Hiermee worden twee technologieën (leefstijlpreventieprogramma en bloedglucosemonitoring) geëvalueerd die zowel op korte als lange termijn impact kunnen hebben op diabetescomplicaties en daarmee op de inzet van gerelateerd zorgpersoneel. De aanpak kan hierna op andere zorgberoepen worden toegepast.

Doel van het programma HTA Methodologie is het beschikbaar en toepasbaar maken en (door)ontwikkelen van HTA-gerelateerde onderzoekdesigns, analysetechnieken en uitkomstmaten voor bestaande zorg en zorginnovaties op basis waarvan passend onderzoek kan plaatsvinden en het verzamelen van passend bewijs verder kan worden verbeterd.