Terugblik bijeenkomst Technologie en Hart voor Duurzame Zorg
Arjen Bergsma, programmamedewerker bij NWO, heette iedereen welkom in de prachtige Gertrudiskapel en vertelde kort iets over het IMDI programma. Daarna was het woord aan Robin Toorneman, senior Adviseur Zorginnovaties bij Zorginstituut Nederland.
Implementatieroutes
Tijdens zijn interactieve presentatie nam Toorneman de aanwezigen mee in welke implementatieroutes er zijn en wat er nodig is aan bewijs om verzekerde zorg te worden. Ook stond hij stil bij passende zorg, missie-gedreven innoveren, het belang van vroege HTA en hoe in Nederland besloten wordt tot vergoeding.
Technologie adaptie in de praktijk
Sjors Groeneveld, hoofddocent Living Technology bij Saxion, liet zien hoe belangrijk het is om oog te houden voor het perspectief van zorgpersoneel bij de ontwikkeling van zorgtechnologie. Hij deelde de resultaten van onderzoek naar thema’s en domeinen op het gebied van technologie die verpleegkundigen belangrijk vinden. Verder besprak hij de verschillende digitypes die ontwikkeld zijn in samenwerking met Vilans. Groeneveld sluit af met de aanmoediging dat er meer gas gegeven moet worden op digitale vaardigheden in opleidingen.
Implementatieproces & co-creatie
Na een korte pauze was het woord aan Céline Joosten, Service Designer & Usability Engineer bij Panton. Zij vertelde hoe je, van een in het lab bewezen technologie, een succesvol product maakt. Zij hanteert daarvoor een simpel model, wat zij verduidelijkte aan de hand van 3 verschillende casussen: een automatisch beademingsapparaat, een astma hemd voor kinderen en de herindeling van een OK. Ook ging zij in op het belang van co-creatie en daarmee direct bij de start van een project te beginnen.
MDR: nog geen markt in steady state
De laatste spreker van de middag was Alwin van den Broek, MDR adviseur aan de Hogeschool Utrecht. Hij liet zien hoe de MDR mede mogelijk gemaakt is door een aantal schandalen uit het verleden. Hij nam de aanwezigen mee in onder andere CE certificering, het belang van klinisch bewijs om aan MDR te voldoen en de verschillende stakeholders die betrokken zijn. Zo werd duidelijk dat MDR van een gevreesde en gehate term, nu gezien wordt als bureaucratie die ons helpt betere producten te maken. Van den Broek deelde fouten die hij gemaakt heeft in het verleden, opdat de aanwezigen die kunnen voorkomen.
Vlnr: Arjen Bergsma, Robin Toorneman, Alwin van den Broek en Hans Rietman.
Discussie
In een tafelgesprek legde Luc Schoppink, impact officer bij DCVA, de sprekers een aantal vragen voor, die aanwezigen hadden ingevuld bij de aanmelding voor de bijeenkomst. Deze vragen liepen uiteen van de consequenties van de EU AI Act, paarse krokodillen bij de doorontwikkeling van producten tot aan de noodzaak van de-implementatie.
De bijeenkomst werd afgesloten door Wieke Haakma, programmamedewerker bij NWO, die samen met Hans Rietman, voorzitter van de IMDI-stuurgroep, reflecteerde op de middag. Hierbij gaf Rietman aan veel antwoorden gekregen te hebben over hoe je met medische technologie een volgende stap richting klinisch onderzoek of de markt zet, maar 'misschien niet altijd de gewenste.'
Tijdens de netwerkborrel aan het eind van de leerzame middag werd nog uitgebreid nagepraat en werden nieuwe connecties gelegd.