Regionale samenwerkingsverbanden van start met het implementeren van Gecombineerde Leefstijlinterventies
Doel van de subsidieoproep
Het doel van de subsidieoproep ‘Opzetten en doorontwikkelen van samenwerking rondom de uitvoering en implementatie van Gecombineerde Leefstijlinterventies’ is het ondersteunen bij het opzetten en/of doorontwikkelen van het samenwerkingsverband en het gezamenlijk opstellen van een implementatieplan voor het aanbieden van minimaal één van de erkende GLI’s na afloop van de subsidie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van samenwerkingsafspraken en het verkennen van financieringsmogelijkheden. Aan de hand van dit plan kan het samenwerkingsverband na afloop van de subsidie de GLI gaan implementeren en kunnen deelnemers starten met de GLI.
Tijdens het project wordt het samenwerkingsverband vormgegeven en/of verder doorontwikkeld, door ook andere relevante partijen uit de regio te betrekken. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de gemeente, zorggroepen, huisartsen en andere doorverwijzers, paramedici en partijen binnen het sport- en beweegaanbod.
Verschillende leefstijlaspecten
Een GLI richt zich op verschillende (leefstijl)aspecten die van belang zijn bij het verminderen van overgewicht. Er wordt tegelijkertijd gewerkt aan het verminderen van de energie-inname (voeding), het verhogen van de lichamelijk activiteit (bewegen) en een duurzame gedragsverandering. Deze gecombineerde aanpak is bewezen- en kosteneffectief.
Erkende interventies
Wanneer een interventie een erkenning ‘Eerste aanwijzing voor effectiviteit’ heeft vanuit het erkenningstraject van het RIVM wordt de interventie, sinds 1 januari 2019, onder voorwaarde van de zorgverzekeraar vergoed vanuit het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Momenteel zijn er vier GLI programma’s die voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking komen: CooL, SLIMMER, de BeweegKuur en Samen Sportief in Beweging.
Ketenaanpak
De samenwerkingsverbanden die een subsidie hebben ontvangen gaan minimaal één van de bovenstaande GLI-programma’s aanbieden in hun regio. Zij doen dit bij voorkeur als onderdeel van een multidisciplinaire ketenaanpak voor overgewicht en obesitas bij volwassenen, gericht op het bewerkstelligen van een actieve leefstijl en gezond voedingspatroon. Bij een ketenaanpak worden het sociaal domein en het medisch domein nog steviger met elkaar verbonden, waarbij er ook aandacht is voor sociale- en gezondheidsproblemen die verbonden kunnen zijn met overgewicht of obesitas.
De tien gehonoreerde projecten gaan uiterlijk eind juni van start, en hebben een looptijd van maximaal 12 maanden. Een samenvatting van elk van de projecten zal in juli verschijnen op de Juiste Zorg Op de Juiste Plek programma-pagina. Gedurende de projectperiode zal er een overkoepelende evaluatie van de 10 projecten plaatsvinden. Dit moet resulteren in een product waar ook niet-participerende netwerken, die in de toekomst aan de slag willen met het opzetten of doorontwikkelen van hun samenwerkingsverband rondom de implementatie van de GLI in hun regio, van kunnen profiteren.