Project over suïcidaliteit onder middelbare mannen en sociaal kwetsbare jeugd van start

Eind dit jaar start het project ‘Suïcidaliteit onder middelbare mannen en sociaal kwetsbare jeugd: Meer kennis en betere interventies’, dat subsidie heeft ontvangen vanuit het ZonMw-programma Suïcidepreventie. Het project richt zich op het verminderen van suïcidaliteit bij mannen van middelbare leeftijd en sociaal kwetsbare jongeren.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Vanuit de subsidieronde Kennisnetwerken Suïcidepreventie ggz en maatschappelijk domein is subsidie beschikbaar gesteld voor het stimuleren van implementatieonderzoek om het aantal suïcides en suïcidepogingen op basis van bestaande kennis te kunnen terugdringen. Het project ‘Suicidaliteit onder middelbare mannen en sociaal kwetsbare jeugd: Meer kennis en betere interventies’ richt zich op het verminderen van suïcidaliteit van mannen van middelbare leeftijd en de jeugd door middel van:

  1. Inzicht in beschermende factoren, herstelfactoren en risicofactoren;
  2. Identificatie van bevorderende en belemmerende factoren voor de implementatie van interventies;
  3. Ontwikkeling van implementatiekaders voor suïcidepreventie (SP).

Middelbare mannen en sociaal kwetsbare jeugd

Het project richt zich op 2 risicogroepen: mannen van middelbare leeftijd en sociaal kwetsbare jongeren.

Tijdens onderzoeken naar zelfdoding en suïcidaliteit bij mannen wordt voornamelijk gekeken naar risicofactoren en is er beperkte informatie over de beschermende of veerkrachtige factoren en de theoretisch inzichten over suïcidaliteit bij mannen van middelbare leeftijd. De focus van het project ligt daarom op het verkrijgen van meer theoretisch begrip van suïcidaliteit bij mannen en meer kennis van beschermende factoren bij de gedachten aan, of pogingen tot zelfdoding in deze risicogroep (naast verdere verkenning van de risico’s).

Wij denken bij mogelijke beschermende factoren onder meer aan sociale hulpbronnen en sociale relaties, maar ook aan behulpzame contacten met het maatschappelijk werk of de aanwezigheid van zingeving.

Het aantal zelfdodingen en de gedachten aan zelfdoding onder Nederlandse jongeren (10-30 jaar) nam in de afgelopen jaren toe. Maatschappelijke uitdagingen zoals discriminatie, armoede of tegenslagen in hun directe sociale omgeving zoals psychische problemen of verslaving van hun ouders en jongeren die behoren tot een etnische, seksuele of gender minderheidsgroep kunnen leiden tot sociale kwetsbaarheid bij jongeren. Het project richt zich op 4 groepen jongeren die een verhoogd risico op suïcide lopen:

  1. Jongeren met een migratie- of vluchtelingenachtergrond; 
  2. Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren;
  3. Jongeren in pleegzorg;  
  4. Jongeren met ouders met een psychische aandoening. 
Deze groepen hebben ongeveer 2 tot 5 maal zoveel risico op gedachten aan, en pogingen tot zelfdoding.

Samenwerking binnen het project

Binnen het consortium zijn er meer dan 40 deelnemers van universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstituten, professionals en ervaringsdeskundigen samengebracht. Zij hebben expertise op het gebied van suïcide, sociaal werk, ervaringsdeskundigheid, geestelijke gezondheid en eerstelijnszorg en zij streven allen naar de juiste strategieën voor het verbeteren en implementeren van suïcidepreventie.

Binnen het project werkt het consortium met 5 werkpakketten waar diverse achtergronden en organisaties inzitten, denk aan onderzoekers, ervaringsdeskundigen en hulpverleners. In deze 5 werkpakketten wordt samengewerkt aan enerzijds onderzoek naar bestaande datasets en anderzijds aan implementatieprojecten voor suïcidepreventie. 

We gaan veelvuldig de dialoog aan met onze onderzoekers, stakeholders, ervaringsdeskundigen en professionals, die zich bezig houden met de suïcidepreventie en/of werken met onderzochte risicogroepen.

Wat kunnen we van het project verwachten?

Onderzoekers verkrijgen een beter begrip van beschermende, herstel- en risicofactoren voor zelfdoding bij mannen van middelbare leeftijd en sociaal kwetsbare jongeren. De opgedane kennis zal worden samengevat en gepromoot onder onderzoekers binnen en buiten het consortium. Daarnaast wordt door kenniscreatie de suïcidepreventie-onderzoeksagenda voor de toekomst geoptimaliseerd.  

Het consortium van wetenschappers, professionals en ervaringsdeskundigen wil de opgedane kennis overdragen aan beleidsmakers, collega's en mensen uit de praktijk. De inzichten die het consortium opdoet zal ook ter inspiratie aangeboden worden aan gemeenten en rijksoverheid voor hun gemeentelijk en nationaal beleid. 

Daarnaast kunnen middelbare scholen, wijkteams, maatschappelijke opvang, de eerstelijnszorg, pleegzorgaanbieders, initiatieven voor gezinnen waarvan ouders een psychische aandoening hebben en organisaties die met LHBT-jongeren, vluchtelingen en migranten werken, gebruik maken van de output van het consortium.