Professional en Slimme richtlijnmodule werken efficiënt samen aan uniform en wetenschappelijk onderbouwde JGZ

Richtlijnen vormen een belangrijke basis voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Echter, voor professionals is het een uitdaging deze richtlijnen te gebruiken zoals bedoeld. De JGZ telt bijvoorbeeld meer dan 30 richtlijnen, die regelmatig worden vernieuwd. Het is uitdagend de inhoud altijd op het vizier te hebben. Richtlijnen zijn verder niet allemaal consistent in opbouw en verwijzen naar andere lokale (niet-)JGZ-richtlijnen, wat de complexiteit verhoogd en efficiëntie van gebruik verlaagd. De Slimme Richtlijnmodule (SRM) biedt een oplossing voor de genoemde knelpunten.

Data-gedreven beslissingsondersteunend systeem

De SRM is een data-gedreven beslissingsondersteunend systeem, dat werkt op basis van de JGZ-richtlijnen die zijn vertaald naar algoritmen. Door middel van vragen, antwoorden en zogenaamde ‘afkapwaarden’ wordt de professional tijdens het gesprek met de cliënten door een of meerdere richtlijnen geleid naar aanbevelingen voor ouders en kind. Deze aanbevelingen gaan over de ontwikkeling en gezondheid van het kind. Het beantwoorden van de vragen en de terugkoppeling vindt plaats via een slimme gebruikersinterface. Deze is bij voorkeur onderdeel van het digitale dossier (DD JGZ).

Professionals willen slimme richtlijn blijven gebruiken

Afgelopen jaar heeft een pilot gelopen met de slimme richtlijn Lengtegroei. Dit gebeurde binnen Topicus en in 2 pilot-regio’s. Hieraan werkte 19 professionals (artsen, verpleegkundigen en assistenten) mee. De belangrijkste bevindingen waren dat professionals met de slimme richtlijn Lengtegroei (vergeleken met de standaard richtlijn Lengtegroei) meer ruimte ervaarden om te handelen volgens eigen professionele inzicht. Ook vonden zij  dat de aanbevelingen uit de richtlijn vaker een aanvulling vormden op hun handelen. Verder was de SRM nuttig voor het werk en eenvoudig in het gebruik, had men vertrouwen in de geboden adviezen en droeg de SRM bij aan de efficiëntie van het werk. Men ervaarden ook steun van collega’s en de organisatie voor het gebruik van de SRM. Tenslotte hadden nagenoeg alle deelnemende professionals de intentie de slimme richtlijn te blijven gebruiken. Als bijkomstigheid vormde de SRM en de adviezen een stimulans voor betere registratie van data in het digitale dossier.

Ontwikkelingen

De volgende stap is het uitbreiden van slimme richtlijnen. Inmiddels zijn de slimme richtlijnen Slaap en Gewicht gereed en worden op termijn de richtlijnen Taal en Motoriek ontwikkeld. Daarnaast is het van belang te toetsen wat het effect is van de SRM op de toegankelijkheid, praktische bruikbaarheid en naleving van JGZ-richtlijnen. Tenslotte wordt gewerkt aan de borging van de SRM en dat meer JGZ-organisaties, met verschillende digitale dossiers, de SRM gaan inzetten. Daarom is de SRM al zodanig ontwikkeld dat andere digitale dossiers eenvoudig gekoppeld kunnen worden, middels de beschikbare SRM-API.

ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector

Met meer kennis kan de hulp aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Voor deze kennisvergroting is het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector opgezet.  Dit project is tot stand gekomen met financiering vanuit dit programma.

Meer weten?