Minder last van reuma bij patiënten door behandeling vóórdat ze ziek worden

Patiënten die nog geen gewrichtsreuma hebben maar wel al een voorfase van de ziekte, hebben baat bij het eerder starten van de gebruikelijke behandeling. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vandaag in The Lancet. Door methotrexaat tijdelijk in deze ‘pre-reumafase’ voor te schrijven, hebben patiënten langdurig minder gewrichtsontstekingen, pijn en fysieke beperkingen.

“Methotrexaat wordt momenteel pas voorgeschreven nadat de diagnose reumatoïde artritis, ofwel gewrichtsreuma, is gesteld”, vertelt hoogleraar Reumatologie Annette van der Helm. “Eigenlijk is dat te laat, de ziekte is dan al chronisch.” Door methotrexaat aan patiënten te geven die nog geen reuma hebben maar dit waarschijnlijk wel krijgen, hoopten de onderzoekers reuma te voorkomen, of de ziektelast te verminderen. Lees meer over dit onderzoek in het persbericht van het LUMC.

Stap in de goede richting

De studie, uitgevoerd met steun van ZonMw en ReumaNederland, laat zien dat het krijgen van gewrichtsreuma niet volledig te voorkomen is door de vervroegde behandeling. Wel werd de diagnose tijdens de behandelfase uitgesteld. Daarnaast had de patiëntengroep die tijdelijk methotrexaat kreeg voorgeschreven blijvend minder last van pijn, ochtendstijfheid en belemmeringen in het dagelijks functioneren. “Ondanks dat reuma niet voorkomen werd, is dit wel een mooie stap richting het verminderen van de ziektelast voor deze patiëntengroep”, zegt Van der Helm.

Meer onderzoek nodig

Janine Blom, programmamanager bij ZonMw op het gebied van therapieontwikkeling: “We moeten ons inderdaad realiseren dat dit onderzoek een begin is richting preventie van gewrichtsreuma. Er is nog meer onderzoek nodig voordat ontwikkeling van reuma echt kan worden voorkomen.” Een voorbeeld van een vervolgvraag die beantwoord moet worden, is welke processen zijn verantwoordelijk voor de chronische aard van deze ziekte?

Van onderzoek naar de praktijk

Het onderzoek dat vandaag verscheen, is gezamenlijk gefinancierd door ZonMw en ReumaNL via het ZonMw-programma Translationeel Onderzoek. ZonMw wil met dit programma de overgang van preklinisch naar vroeg-klinisch onderzoek versnellen, zodat kennis uit wetenschappelijk onderzoek eerder leidt tot concrete verbetering voor patiënten.

Meer informatie

•    Lees meer over dit project, de andere projecten, en het programma op onze webpagina
•    Lees meer over een eerder verschenen onderzoek over reumatoïde artritis
•    Lees het Engelstalige artikel in wetenschappelijke tijdschrift The Lancet