Mentale gezondheid van naasten van mensen met een verstandelijke beperking behoeft meer aandacht

Naasten van een familielid met een verstandelijke beperking, zoals ouders en broers en zussen, hebben het tijdens de tweede coronagolf zwaarder dan vóór de coronacrisis en hun mentale gezondheid is achteruitgegaan. Ouders van een kind dat thuis woont, zijn minder tevreden over hun leven dan andere naasten. Dit blijkt uit onderzoek dat het Nivel uitvoerde in oktober en november 2020 in het kader van het COVID-19 programma van ZonMw.

De mentale gezondheid van naasten is minder goed dan voor de coronacrisis, naasten vinden hun leven minder betekenisvol en ze kunnen zich minder goed concentreren. Ook voelen ze zich onveiliger in het dagelijks leven en rekent een derde zich tot de groep die extra risico loopt. Deze problemen behoeven meer aandacht van professionals en beleidsmakers vanwege de grote maatschappelijke rol van naasten in de zorg, aldus het Nivel.

Over het onderzoek

Naasten van mensen met een verstandelijke beperking hadden tijdens de coronacrisis te maken met de veranderingen in de bezoekregeling in zorginstellingen. Soms kwam hun familielid thuis wonen. Zorg, ondersteuning en dagbesteding verminderden vaak en ook het contact met andere mensen verminderde. In dit project doet het Nivel onderzoek naar de gevolgen van coronamaatregelen voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking tijdens de tweede golf. Het Nivel in overleg met naasten duidelijk krijgen hoe zij kunnen worden ondersteund.

Meeste naasten zijn veerkrachtig en zien lichtpuntjes

De meeste naasten zijn tevreden over de zorg en ondersteuning die hun familieleden krijgen en ze zijn tevreden over de contacten die ze hebben met de begeleiders van hun familieleden. Soms zien naasten dat het beter gaat met hun familieleden doordat er meer rust is vanwege de coronabeperkingen. De meeste naasten zijn zeer te spreken over de snelle doorstart van de dagbesteding. Ook waarderen ze de hulp en steun die ze krijgen van hun gezin en mensen om hen
heen. Een aantal naasten ziet dat hun rol in de driehoek cliënt, professional en naaste meer doordringt tot professionals en instellingen als gevolg van de coronacrisis. Daar zijn ze blij mee. In deze infographic, bedoeld voor naasten, staan de bevindingen van het Nivel in een notendop.

Belangrijkste lessen

Maatwerk in dagbesteding en vervoer is heel belangrijk gebleken. Wat voor de één een fijne aanpassing is, bijvoorbeeld dagbesteding in een kleinere groep op het eigen terrein, is voor een ander juist niet fijn, omdat er geen uitdaging is en de wereld heel klein wordt. De informatie naar naasten kan specifieker en instellingen en aanbieders zouden beter kunnen terugkoppelen wat er met de inbreng van naasten is gedaan. Informatie en inspraak zijn belangrijk voor erkenning, begrip en het realiseren van maatwerk. “Naasten vinden het lastig te bepalen wat ze moeten doen en laten vanwege corona en hoe ze de reactie van de ander kunnen opvangen. Gelukkig is hiervoor al wel informatie in begrijpelijke taal beschikbaar en zijn er websites waarop vragen van naasten worden beantwoord.” Dr. Hennie Boeije - Programmaleider Zorg en Participatie bij Chronische Aandoeningen, Nivel.

ZonMw COVID-19 programma

De wereld is geconfronteerd met een pandemie van het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) dat de infectieziekte COVID-19 kan veroorzaken. Zowel nu als op de langere termijn – zijn kennis, praktische oplossingen en onderzoek nodig. Met het COVID-19 programma beoogt ZonMw bij te dragen aan het bestrijden van de coronapandemie en aan het voorkomen of verminderen van negatieve effecten van de maatregelen. We stimuleren nieuwe kennis te genereren over bestrijding van epidemieën en pandemieën die zich niet laat beperken door landsgrenzen. Met onze partners creëren we inzicht in de (mondiale) maatschappelijke dynamiek tijdens en na afloop van deze en vergelijkbare, ingrijpende gezondheidscrises en de maatregelen daartegen. Het programma wordt gefinancierd door de ministeries van VWS en OCW en door NWO.