Mensen met dementie zingen met het Participatiekoor het mooiste uit de Matthäus Passion
Hosha’ Na! Een nieuw verhaal
“Hosha’ Na! Help mij toch! Bevrijd mij!”, riepen de Israëlieten toen zij veertig jaar door de woestijn trokken. “Wijs mij de weg uit deze onherbergzame woestenij naar het Beloofde Land.”
Een bijzondere reis
Veertig dagen geleden startten in het hele land mensen met dementie met een bijzonder reis. Na twee jaar binnen te hebben gezeten hebben mensen met dementie hun zangboeken uit de kast gehaald om weer te gaan zingen. Omdat de coronapandemie nog woekerde begonnen zij thuis met zingen. Ondersteund door mantelzangers studeerden zij de mooiste koralen uit de Matthäus Passion in. En zes zaterdagmiddagen kwamen zij online bij elkaar om via een livestream met het Groot Omroepkoor en Jeugdkoor Spaarne samen te zingen. Onder leiding van acteur Pieter Loef en beeldend kunstenaar Gerard de Bruyne schreven en tekenden velen van hen tijdens deze virtuele reis ook over hun herinneringen naar voorbije tijden, over hun verlangens voor een waardig leven en de hoop nooit meer afgezonderd te worden van hun geliefden.
Uitvoering op Palmzondag 10 april
Op Palmzondag 10 april reizen de zangers met dementie en hun mantelzangers, van Groningen tot Bergen op Zoom en van Amsterdam tot Boxmeer, naar het Muziekcentrum van de omroep in Hilversum. Samen met het Groot Omroepkoor, Jeugdkoor Spaarne en het Radio Filharmonisch Orkest brengen zij speciaal voor u het mooiste uit de Matthäus Passion. Geïnspireerd op de persoonlijke reisverhalen van de zangers uit het land, brengen acteur Pieter Loef en kunstenaar Gerard de Bruyne en veertien kinderen hun liefdevolle herinneringen en menselijke verlangens in een poëtisch Gesamtkunstwerk tot leven.
Programma en concertinformatie
15:30 uur: inleiding
16:00 uur: concert Hosha’ Na!
17:45 uur: nazit
Kaarten à € 12,50 inclusief twee consumpties zijn verkrijgbaar bij het Participtiekoor. Het concert vindt plaats in Studio 5. Het publiek beleeft het concert vanuit Studio 1. Meer informatie over het Participatiekoor en de uitvoering vindt u hier.
Kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning
Het Participatiekoor was één van de kunstinitiatieven die onderzocht is binnen het onderzoek Kunst in de Zorg. Het onderzoek is in samenwerking met Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK gefinancierd door het ZonMw-programma Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning.