Meld je aan vóór 1 november en help vanuit jouw expertise bij hiv-genezing
Jaarlijks raken er wereldwijd 1,5 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv en sterven 650.000 mensen aan aids. In de behandeling van hiv worden belangrijke stappen gezet, maar de échte doorbraak is er nog niet. NWO en Aidsfonds willen dat veranderen.
Interdisciplinaire samenwerking hiv-genezing
Met de nieuwe subsidieoproep ‘Hiv-genezing voor iedereen’ brengen we wetenschappers uit het hiv-veld bijeen met wetenschappers uit minder voor de hand liggende onderzoeksgebieden. Want juist die interdisciplinaire samenwerking kan leiden tot baanbrekende, nieuwe inzichten. Samen met betrokkenen uit de gemeenschap van mensen die leven met hiv en het bedrijfsleven wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en frisse perspectieven voor genezing van hiv. De eerste fase is een vijfdaagse sandpit workshop. Het resultaat van deze sandpit is een samenwerkingsverband, dat een grote kans heeft onderzoeksfinanciering te ontvangen van NWO en Aidsfonds. Binnen dit consortium werken alle consortiumleden samen aan één doel: hiv-genezing. Selectie voor de sandpit-workshop is op basis van korte motivaties van geïnteresseerde deelnemers.
Ook niet hiv-onderzoekers nodig
Ben je géén hiv-onderzoeker, -behandelaar of -verpleegkundige en denkt u misschien dat het onderwerp buiten de scope van je gebruikelijke werk ligt? Juist dan zoeken we jou. Voor deze call zoeken we wetenschappers binnen én buiten het hiv-veld (denk bijvoorbeeld aan sociale wetenschappers, datawetenschappers of communicatiewetenschappers), samenwerkingspartners en cofinanciers met relevante expertise die willen bijdragen aan de genezing van hiv.
Combinatie en integratie van wetenschappen
Een tijdige, succesvolle introductie van hiv-genezing is niet alleen afhankelijk van een biomedische doorbraak, maar ook van directe betrokkenheid van patiënten om veelvoorkomende vertragingen bij de implementatie van zo’n nieuwe interventie te voorkomen. Daarom is een combinatie en integratie nodig van medisch en technisch onderzoek en onderzoek naar maatschappelijke aspecten vanuit de sociale- en geesteswetenschappen. Voor het samenstellen van een nieuw interdisciplinair consortium wordt gedacht aan onderzoekers uit verschillende vakgebieden, zoals:
- Biomedische onderzoekers vanuit het hiv-veld en daarbuiten, zoals oncologie en immunotherapie, gentherapie, vaccinontwikkeling en nanotechnologie.
- Sociale en geesteswetenschappers: onder meer ethici, sociaalwetenschappelijke onderzoekers, psychologen/gedragswetenschappers, genderexperts, economen, HTA experts en taalkundigen/communicatiewetenschappers.
- Datawetenschappers om uit big data cohorten biomarkers en individuele verschillen te identificeren.
- Technische wetenschappers: voor ontwikkelen benodigde medische technologie.
- HTA (Health Technology Assessment) experts
- Onderzoekers van buitenlandse universiteiten, vooral uit lage en midden inkomsten landen.
Voor deze uitdaging is praktijkkennis minstens zo belangrijk als academische kennis. Daarom worden voor het te vormen consortium ook niet-academische partijen (samenwerkingspartijen) uitgenodigd om deel te nemen. Voor samenwerkingspartners kan gedacht worden aan:
- Bedrijven/industriële partijen: farmaceutische bedrijven, biotech bedrijven (verplicht); Let op: bedrijven hoeven niet op de (gehele) vijfdaagse sandpit workshop aanwezig te zijn.
- Mensen die leven met hiv of vertegenwoordigers van hun (zelf)organisaties;
- Maatschappelijke instanties;
- Verzorgenden, hiv-consulenten en artsen.
Wat ga je doen tijdens de sandpit?
Deelname aan de sandpit workshop is een vereiste (behalve voor bedrijven) om kans te maken op financiering, dit is dan ook de eerste fase. Voor bedrijven is deelname aan de sandpit géén vereiste (zij kunnen op de donderdag aanhaken). De sandpit workshop duurt vijf dagen en vindt plaats van 9 t/m 13 januari 2023. Deelnemers verblijven gedurende deze week met elkaar in hotel Ernst Sillem Hoeve in een bosrijke omgeving in Den Dolder. Hier is voldoende ruimte voor creatief en vrijdenken, weg van alledaagse routines en verantwoordelijkheden. Het doel is om tijdens deze intensieve meerdaagse workshop een interdisciplinair onderzoeksconsortium te vormen, dat vervolgens een onderzoeksvoorstel indient. De sandpit wordt geleid door een professioneel begeleidingsteam met enkele facilitators, mentoren en vertegenwoordigers van ZonMw, NWO en Aidsfonds. Het begeleidingsteam zal tijdens de sandpit aanwezig zijn om het onderwerp van de subsidieoproep te bewaken, het proces te faciliteren en te hulp te kunnen schieten bij vragen. Reis- en verblijfskosten van de deelnemers worden vergoed, deelname aan de vijfdaagse sandpit-workshop niet. De voertaal van de sandpit is Engels.
Waarom meedoen?
- Tijdens een vijfdaagse sandpit workshop werk je samen aan een onderzoeksvoorstel, waardoor het niet nodig is om direct een uitgebreide, tijdrovende subsidieaanvraag in te dienen. Bedrijven hoeven deze vijf dagen niet aanwezig te zijn.
- Je bouwt een zeer waardevol netwerk op en breidt je eigen netwerk daarmee verder uit, over de grenzen van jouw eigen werkveld heen.
- Je krijgt de kans om bepaalde eigen (onderzoeks)technieken die je gebruikt te ‘testen’ binnen een ander werkveld.
- Je werkt samen met verschillende disciplines en expertises waardoor er nieuwe, creatieve ideeën ontstaan die misschien wel baanbrekend zijn.
- Je krijgt de mogelijkheid om nieuwe allianties te smeden met buitenlandse onderzoekers en kennisinstellingen.
Fasen aanvraagprocedure
- Fase 1: Indienen motivatieformulier voor deelname aan sandpit (deadline 1 november 2022). Je vindt de motivatieformulieren op deze aanmeldpagina.
- Fase 2: Selectie sandpit-deelname (1 november tot half december 2022). Gebaseerd op het motivatieformulier sandpit (deadline indienen 1 november 2022); beoordeling door beoordelingscommissie.
- Fase 3: Sandpit-workshop (9-13 januari 2023). Meerdaagse workshop om consortium te vormen en tot een (schets-)onderzoeksaanvraag te komen
- Fase 4: Uitgewerkte subsidieaanvraag (deadline indiening 4 april 2023). Uitwerken van aanvraag die is geproduceerd tijdens de sandpit-workshop; beoordeling door beoordelingscommissie.
Na beoordeling van de uitgewerkte subsidieaanvraag door de commissie ontvangt het consortium de subsidie en kan het van start met het onderzoek.
Indienen motivatieformulier
Ga naar deze pagina om je motivatieformulier in te dienen voor de sandpit. Let op: er zijn twee soorten formulieren beschikbaar. Een formulier voor cofinanciers, onderzoekers en samenwerkingspartners en een formulier voor (vertegenwoordigers van) mensen met hiv.
Lees meer over de subsidieoproep op de financieringspagina van NWO.
KIC zoekt technologische economische kansen
Het onderzoeksprogramma Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren samen in bedrijfsmatige toepassing van kennis om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Zo stellen we banen en inkomsten in de toekomst veilig. Dit is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 dat aansluit bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid. NWO brengt bedrijven en kennisinstellingen samen en financiert grensverleggend onderzoek op basis van hun innovatieve, impactvolle onderzoeksvoorstellen.