Eerste resultaten van studie naar 13-wekenecho
Achtergrond
Het doel van het IMITAS-project is om in kaart te brengen of de voordelen van een extra echo in de zwangerschap opwegen tegen de nadelen hiervan.
Onderzoek
In het project wordt onderzocht hoeveel zwangere vrouwen een 13-wekenecho willen laten uitvoeren, hoeveel afwijkingen worden gevonden en in welke mate de test nauwkeurig en betrouwbaar is. Ook is bepaald hoe snel de definitieve diagnose wordt gesteld, om te zien hoeveel tijd ouders hebben om een (moeilijke) keuze te maken.
Resultaten
De antwoorden op deze vragen zijn recent gepubliceerd in een artikel in de American Journal of Obstetrics and Gynecology. De belangrijkste conclusies zijn:
- Een meerderheid van de zwangeren heeft een 13-wekenecho laten uitvoeren in het eerste jaar nadat deze werd geïntroduceerd (74.9%).
- Van deze groep werd 1.0% verwezen voor een uitgebreide echo en eventuele aanvullende onderzoeken vanwege mogelijke afwijkingen. Bij 59.1% daarvan bleken er uiteindelijk geen afwijkingen of verdwenen deze voor de 24e week van de zwangerschap.
- De 13-wekenecho had een hoge nauwkeurigheid (84.6%) voor het opsporen van ernstige misvormingen aan de foetus in het eerste trimester. Voor het detecteren van alle afwijkingen samen was deze lager (31.6%).
- Wanneer er afwijkingen werden geconstateerd, werd de definitieve diagnose doorgaans binnen 3 weken gesteld (rond de16e week van de zwangerschap).
Vervolg
In het project worden nog een ethische analyse uitgevoerd en een onderzoek naar de voorkeuren van zwangeren, hun partners en zorgverleners bij de 13-wekenecho . De verwachting is dat het volledige onderzoek in 2025 zal worden afgerond.
Het project Imitas wordt gefinancierd vanuit het programma Zwangerschap en Geboorte II. Dit programma richt zich op de integrale zorg van vóór de zwangerschap tot 6 weken na de geboorte.