Boek ‘Binnen de buitenkant’ over herstel in de ggz

Binnen de buitenkant laat je onder de huid kruipen van mensen die psychisch (zeer) kwetsbaar zijn. Dankzij herstelondersteunende zorg hebben zij hun eigen balans in het leven gevonden. Het boek beschrijft ook de methodieken die hebben geholpen. Met de uitgave wil ZonMw een lans helpen breken voor deze relatief nieuwe aanpak.

In deze relatief nieuwe aanpak staat niet genezing van de psychische aandoeningen voorop. Maar het persoonlijke proces om met je kwetsbaarheden een gezond en betekenisvol leven te kunnen leiden. ‘Binnen de buitenkant’ is kosteloos te bestellen en vanaf nu te pre-orderen. Het boek wordt uitgereikt tijdens de talkshow 'Leefwereld centraal' op 2 maart van de reeks Beweging in kwetsbaarheid.

Inhoud boek

‘7 verhalen laten de lezer ervaren hoe waardevol het is als je bij psychische problemen zelf invloed kunt uitoefenen op je zoektocht naar herstel,’ aldus Maroun Nader, programmamanager ZonMw. ‘Daarom gunt dit boek je een kijkje in het hoofd en hart van mensen die vastliepen in zichzelf. Wat gebeurde er in hun leven? Wat gaat er nu beter en is dat mede toe te schrijven aan de herstelbevorderende aanpak?’ Hun verhalen worden gelardeerd met persoonlijke tips, ervaringen van professionals en recente inzichten uit enkele, door ZonMw gefinancierde, projecten. Daarnaast is een apart hoofdstuk te lezen over het ontstaan en de visie van de herstelbenadering.

Voor wie

Het boek is er voor alle professionals en beleidsmakers met een ggz-taak. In toenemende mate kampen zij met wachtlijsten, draaideurpatiënten, verward gedrag op straat en verwijzingen naar elkaar. Door die druk groeit het risico om te snel beslissingen over de situatie van deze mensen te nemen. Terwijl juist in het persoonlijke proces het vertrekpunt ligt voor herstel. Het boek is bovendien bedoeld voor mensen met psychische kwetsbaarheden zelf en hun naasten. Aan de hand van de verhalen kunnen zij hulpverleners laten zien hoe krachtig het werkt om mensen te ondersteunen in hun herstel.

Achtergrond

ZonMw financierde de afgelopen jaren diverse projecten die de herstelaanpak in de ggz verder helpen ontwikkelen. De persoonlijke verhalen in dit boek zijn bedoeld als geschenk voor iedereen die deze aanpak verder wil brengen.

Het boek is een initiatief van ZonMw in het kader van het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag en het Onderzoeksprogramma ggz. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Meer informatie