Beantwoording 5 complexe kennisvragen Nationale Onderzoeksagenda Huisartsengeneeskunde
De 5 projecten
De projecten starten tussen november 2024 en januari 2025. De onderwerpen lopen uiteen van CVRM na zwangerschap tot de implementatie van samen beslissen bij cystitis en van netwerkzorg voor ouderen met hartfalen tot inhalatiecorticosteroïden bij jonge kinderen en persoonsgerichte behandeling van depressie:
CVRM ter preventie van hart- en vaatziekten na de zwangerschap: een interventie op maat (PROACTIVE)
Projectleider: Annelieke Petrus, hoofdaanvrager: Hedwig Vos (LUMC)
Er bestaat geen cardiovasculair risicomanagement (CVRM) voor vrouwen die tijdens een zwangerschap hoge bloeddruk en/of suikerziekte hebben gehad, hoewel zij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. Dit project ondersteunt huisartsen bij het implementeren van kennis en aanbevelingen uit richtlijnen door het reguliere CVRM-programma aan te passen en te implementeren.
Data-gedreven zorg in de persoonsgerichte behandeling van depressie in de huisartsenpraktijk
Projectleider: Marcia Spoelder-Merkens, hoofdaanvrager: Tim Olde Hartman (Radboudumc)
Bij de follow-up van patiënten met depressieve klachten vindt over het algemeen geen gestructureerde monitoring plaats. In dit project wordt Measurement Based Care (MBC) door eHealth monitoring voor depressie ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd in de huisartsenpraktijk. Ook wordt het effect van deze interventie wordt getoetst.
Implementatie van samen beslissen voor alle patiënten: cystitis als voorbeeld
Projectleider: Dorien Zwart, hoofdaanvrager: Alma van de Pol (UMC Utrecht)
Vrouwen met blaasontsteking krijgen nu bijna altijd een antibioticum, zonder dat er een samen beslissen (SB) gesprek plaatsvindt. Patiënten, huisartsen en beleidsmakers vinden dit wel belangrijk. Dit project is een actie-onderzoek naar hoe SB kan worden geïmplementeerd voor blaasontsteking en leidt tot meer inzicht in algemene implementatiemethoden van SB in de huisartsenpraktijk.
Inhalatiecorticosteroïden bij jonge kinderen met episodisch piepen: een multicenter cluster RCT
Projectleider en hoofdaanvrager: Madelon van Tilborg-den Boeft (Erasmus MC)
Er is geen bewezen optimale behandeling voor een piepende ademhaling bij kinderen, hoewel het een van de meest voorkomende klachten is. Dit project onderzoekt de effectiviteit van inhalatiecorticosteroïden (ICS), door ICS dagelijks en ICS bij klachten met alleen luchtwegverwijders bij klachten te vergelijken. Ook wordt gekeken naar voorspellers van een positieve behandelrespons.
Symptoom-geleide netwerkzorg voor kwetsbare ouderen met hartfalen in de eerste lijn (FRAIL-HF)
Projectleider: Geert-Jan Geersing, hoofdaanvrager: Frans Rutten (UMC Utrecht)
Vooral oudere mensen met hartfalen belanden vaak in het ziekenhuis. Doordat onderliggende problemen daar vaak onbehandeld blijven, worden deze mensen vaker opnieuw opgenomen. Onderzoekers en zorgverleners thuis en in het ziekenhuis ontwikkelen en testen in dit project een proactief zorgmodel, dat is gericht op de persoonlijke situatie van de patiënt.
Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde
Deze projecten worden gefinancierd vanuit ons Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde. Met dit programma dragen we bij aan het verbeteren van patiëntenzorg en de bevordering van patiëntenwelzijn, door het handelen van zorgverleners in de huisartsenpraktijk wetenschappelijk te onderbouwen. Binnen het programma zijn er 2 programmalijnen: Enkelvoudige vragen en Complexe vragen. Met deze programmalijnen beantwoorden we prioriteiten uit de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde.
Kenmerkend voor onderzoek naar complexe vragen is een groot aantal interacterende componenten in de interventie- en controlegroep, (soms aanzienlijke) gedragsverandering bij aanbieders of patiënten, een groter aantal groeps- of organisatieniveaus dat geadresseerd moet worden, een fors aantal en variatie in uitkomstmaten en een hoge mate van flexibiliteit of aanpassing bij ontwikkeling en/of uitvoering van de interventie.
Op de hoogte blijven?
- Volg onze LinkedIn-showcase eerstelijnszorg
- Meld u aan voor onze nieuwsbrief Kwaliteit van zorg