Aan de slag met complexe maatschappelijke uitdagingen in de sport- en beweegsector

Wat kunnen we doen aan de sportachterstand in aandachtswijken? Hoe kunnen we de sportinfrastructuur beter gebruiken? Hoe blijft de sport betaalbaar? Met deze en meer complexe maatschappelijke uitdagingen – wicked problems – gaan we aan de slag binnen MOOI in beweging. Het doel is dat onderzoeks- en innovatietrajecten steeds meer en beter bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen waar de samenleving en de sport- en beweegsector voor staan.

Een wicked problem is een complexe uitdaging waar een doorbraak nodig is die niet zonder een gezamenlijke inspanning van diverse belanghebbenden tot stand komt. Met onderzoek en innovatie willen we een substantiële bijdrage aan de oplossingsrichting geven.

Wat is gedaan en waar staan we nu?

Voor de zomer van 2021 startten we deze beweging door een kick-off met 120 deelnemers uit sport, overheden, wetenschap en bedrijfsleven. De belangrijkste uitdagingen/missies voor de sport kwamen aan bod. Vervolgens vonden in de loop van 2021 en begin 2022 bijeenkomsten en gesprekken plaats met de verenigingssport, ondernemende sport en gemeenten om duidelijker te krijgen waar de belangrijkste problematiek ligt. De input die is opgehaald is verder uitgewerkt in samenwerking met wetenschappers en andere experts.

De volgende zes wicked problems zijn vastgesteld door de MOOI adviesraad en de opdrachtgevers van het programma (het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en NOC*NSF):

  • Bewoners in aandachtswijken sporten minder.
  • Kinderen en jongeren bewegen minder en hun motoriek gaat achteruit.
  • Sport en bewegen wordt te weinig ingezet binnen de gezondheidszorg.
  • De waarde van topsport is onvoldoende aantoonbaar.
  • De sportinfrastructuur wordt te weinig gebruikt.
  • De betaalbaarheid van sport staat onder druk.

Tot in 2023 gaat MOOI in beweging zich hierop richten. Het doel is dat aan het einde van die periode een langdurige en duurzame inhoudelijke programmering voor onderzoek en innovatie is gerealiseerd, waardoor kennis en innovatie meer gaat aansluiten bij wat nodig is. Hiermee willen we op termijn aantoonbare, duidelijke, maatschappelijke impact bereiken en een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van deze wicked problems.

Hoe nu verder?

Per wicked problem stellen we een kwartiermaker aan die (in samenwerking met ZonMw) een werkgroep (wicked problem crew) vormt en aanstuurt. Elke crew gaat aan de slag met het formuleren van een strategisch business plan. Dit strategisch business plan bevat een agenda die beschrijft welk onderzoek, innovatie of implementatie nodig is om het wicked problem op te lossen. Daarnaast staat in het plan hoe financiering gerealiseerd kan worden. Daarmee wordt duidelijker hoe de financiële middelen uit het MOOI in beweging programma het beste ingezet kunnen worden. De crews starten vanuit de actuele stand van zaken qua kennis en innovaties. Daarvoor doen we per wicked problem eerst een kennis- en innovatiescan.

Wil je meer weten?

Uitgebreide informatie over de zes gekozen wicked problems vind je op www.zonmw.nl/mooiinbeweging.
Heb je nog vragen of heb je belangstelling om bij een wicked problem betrokken te raken? Stuur dan een mailtje naar sportenbewegen@zonmw.nl.
Hier vind je meer informatie over programma MOOI in beweging
Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven.

Onderwerpen