Lyme

Lyme is een infectieziekte die via een beet van een besmette teek ons lichaam binnendringt. Deze ziekte is een non-alimentaire zoönose, oftewel een ziekte dat wordt van dieren overgedragen aan de mens, buiten de voedselketen om. Naast het financieren van onderzoeken omtrent Lyme, faciliteren wij ook de uitvoering van het actieplan Lymeziekte.

Gebeten door een teek?

Gebeten door een teek? Dan bestaat er kans dat je de ziekte van Lyme oploopt die gepaard gaat met ziekteverschijnselen, zoals koorts, eventueel spier- en gewrichtspijn. Echter, niet iedereen wordt ziek van een tekenbeet. Volgens RIVM lopen we in Nederland jaarlijks 1.5 miljoen tekenbeten op. Zo'n 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme en ongeveer 1000 tot 1.500 mensen behouden langdurige klachten. De ziekte beperkt zich niet alleen tot Nederland en vormt daarom een internationaal probleem. Zowel politiek als maatschappelijk is er aandacht voor de ziekte.

Verbeteringen voor de patiënt gezamenlijk aanpakken

Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben met elkaar in 2016 het actieplan Lymeziekte opgesteld over de ziekte van Lyme. Het bevat onderzoeksonderwerpen en andere activiteiten op het gebied van basale kennis (onder andere over de Borrelia-infectie en de ziekte), diagnostiek, behandeling en preventie. Teken kunnen verschillende ziekten overdragen: lyme, teken(hersen)vliesontsteking, tekenkoorts en andere tekenoverdraagbare aandoeningen.

Wie zorgt voor de verbetering van de situatie voor patiënten?

De zorg voor de verbetering van de situatie voor patienten gebeurt op 2 manieren, namelijk onderzoek en andere activiteiten. ZonMw faciliteert het uitvoeren van een deel van de onderzoeksonderwerpen uit het actieplan. Diverse partijen voeren de andere activiteiten van het actieplan uit. Zo zal bijvoorbeeld het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe), mede op basis van dit actieplan, onderwerpen uitwerken en omzetten naar acties voor de praktijk en/of onderzoek.

Contact

Neem bij vragen contact op via onderstaande contactgegevens. 

Linda van Nierop
Senior programmamanager Infectieziektebestrijding
infectiousdisease [at] zonmw.nl