Voetbalclub Rigtersbleek organiseert beweegactiviteiten voor de hele wijk

Elke maandagmorgen komt een groep mensen naar voetbalclub Rigtersbleek. Ze maaien het gras, snoeien de struiken en onderhouden de planten. Rigtersbleek, dat tweede klasse voetbal speelt, ligt in de volksbuurt Twekkelerveld in Enschede. ‘Bij onze sportvereniging draait het niet alleen om sport. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar het maatschappelijk hart klopt. Iedereen is welkom'.

Bewegen in de breedste zin van het woord staat bij ons centraal’, vertelt Sara Nijenhuis, voorzitter van Rigtersbleek. Ze benadrukt daarom dat de mensen van het groenonderhoud tijdens hun werkzaamheden fikse lichamelijke inspanning verrichten en flink bewegen. Wijkbewoners die naar de koffieochtend komen, maken een wandeling van hun huis naar de vereniging.

Dansvloer

‘Voor elke doelgroep en leeftijd hebben we een activiteit,’ zegt Sara. Naast het voetballen is er korfballen. Tijdens de bso komen kinderen sporten. Onlangs is een wandelgroep voor ouderen gestart. De hogeschool organiseert bij Rigtersbleek sportdagen. De vereniging heeft speciale coaches voor kinderen met een rugzakje. Toen bleek dat er maar weinig meisjes van 10 tot 16 jaar naar Rigtersbleek kwamen, dacht men na over een aantrekkelijk aanbod. ‘Deze meisjes kijken naar dansfilmpjes op TikTok en doen alle dansbewegingen na. Toen hebben we een urban dance vloer laten plaatsen en een dansdocent aangetrokken’, legt Sara uit. Inmiddels is er onder aanvoering van Rigtersbleek een cooperatie opgericht en organiseert men in samenwerking met diverse partners op drie andere locaties in de stad beweegactiviteiten.

Professionalisering

Een vereniging als Rigtersbleek, die elke dag van ’s morgens tot ’s avonds open is en zoveel te bieden heeft, kan niet alleen op vrijwilligers draaien. ‘Er moet ’s morgens iemand zijn die het sportcomplex open doet, en ’s avonds weer afsluit’, legt Sara uit. Op sleutelposities heeft de club inmiddels betaalde professionele krachten, zoals de verenigingsmanager. Maar deze professionalisering kost ook geld. Wat betreft het budget kan Rigtersbleek rekenen op contributie, inkomsten uit de kantine en het eetcafé, gemeentelijke bijdragen en maatschappelijke sponsors, zoals een zorgverzekeraar en artsenpraktijk uit de wijk.

Obstakels

Ondanks het maatschappelijke succes en inkomsten die worden gegenereerd is ook deze gevestigde organisatie kwetsbaar omdat Rigtersbleek voor een deel afhankelijk is van kortlopende subsidies. ‘Het is een obstakel bij het verankeren’, aldus Sara. ‘Er is veel waardering voor wat we bereiken. Maar elk jaar moet je je weer helemaal bewijzen als je een subsidieaanvraag doet.’ Net als in alle gemeentes verandert het politieke bestuur elke vier jaar. ‘Soms is er meer steun, maar dan is er weer minder steun. Het blijft op eieren lopen’, zegt Sara.

Ook blijft het belangrijk oog te houden voor de trouwe leden van de club. Zij vragen wel eens of Rigtersbleek nog wel een voetbalclub blijft en of het nog wel hun huiskamer is. Het is belangrijk hier goed voor te zorgen. Voetbal blijft de basis, maar Rigtersbleek is inmiddels ook een huiskamer van de buurt, waar mensen samenkomen en kinderen kunnen spelen.

Succesfactoren

Door de succesvolle transformatie van een sportvereniging naar een brede maatschappelijke voorziening wordt Rigtersbleek vaak benaderd door andere gemeenten en provincies. Sara: ‘Onlangs vroeg Maastricht of onze aanpak waarbij we niet alleen een sportcomplex maar ook een maatschappelijke organisatie zijn, bij hen zou kunnen werken. Maar een opzet moet wel aansluiten, natuurlijk. En elke stad is toch weer anders. We vinden het belangrijk om onze kennis en ervaringen te delen, zodat we andere gemeenten en organisaties kunnen inspireren en een eind op weg kunnen helpen.’

We vinden het belangrijk om onze kennis en ervaringen te delen, zodat we andere gemeenten en organisaties kunnen inspireren en een eind op weg kunnen helpen.
Sara Nijenhuis
Voorzitter van Rigtersbleek