Lennert Brinkhuis over zijn kunstworkshops voor ouderen

'Dit is kunst, dat kan niet fout!'
‘Een van de mooiste momenten van wat kunst kan doen’, zegt beeldend kunstenaar Lennart Brinkhuis, ‘was voor mij die keer dat een man met zulke zwakke polsen dat hij al een jaar met braces was opgezadeld, na een uur werken die braces af liet doen en zei: ‘Dit kan ik gewoon!’.

Ik had het canvas voor hem vastgeplakt zodat het niet kon verschuiven, ik was al inventief geworden in het verzinnen van allerlei hulpmiddelen voor welke beperking ook – sponsjes, speciale penseeltjes – álles was goed voor wie maar meedeed. Want hé, dit is kunst, dat kan niet fout!’.

Brinkhuis is opgeleid als beeldhouwer, maar legt zich in zijn eigen werk vooral toe op schilderen en tekenen. In Doetinchem en omstreken gaf hij de afgelopen 2 jaar in verzorgingshuizen, buurthuizen en ouderensociëteiten in het kader van Lang Leve Kunst workshops met als titel Kijk Mij Nou. Ouderen, óók zij die lichamelijke of geestelijke beperkingen hadden, werden daarin uitgenodigd om in drie sessies hun zelfportret te maken. Doel: uitdagen van de deelnemers. Hoe? Door in eerste instantie de drempel zo laag mogelijk te leggen: ’Iedereen kan dit‘. Bovendien waren de workshops, dankzij de subsidie van de fondsen, gratis.

Ik was al inventief geworden in het verzinnen van allerlei hulpmiddelen voor welke beperking ook – sponsjes, speciale penseeltjes – álles was goed voor wie maar meedeed. Want hé, dit is kunst, dat kan niet fout!
Lennert Brinkhuis
Quote Lennert Brinkhuis

‘We werkten met kleine groepen, maximaal 8 personen. De eerste keer kwam ik eigenlijk zorgen wegnemen en een foto maken van elke deelnemer. Dan zette ik thuis de outline van elk portret op en liet mensen daarvan zelf een afbeelding naar eigen inzicht maken. Maar dat werd al snel kleurplaatje invullen: noch voor de maker, noch voor mij als kunstenaar een uitdaging. Toen maakte ik thuis elke keer één helft van het portret en liet de deelnemers de andere helft vullen. Met tekst, met kleur, als het maar iets was waardoor er een gesprek kwam. Later heb ik leerlingen van het Rietveld Lyceum uit Doetinchem erbij betrokken: een linker gezichtshelft van de oudere deelnemer en een rechter gezichtshelft van de jongere. Opdracht: Vul elk de ontbrekende ruimte in met iets wat jullie tweeën gemeenschappelijk hebben. Soms was de uitkomst een lievelingskleur van allebei. Soms ook was het voetbal. Maar wat eruit kwam, voor allebei, was het besef dat er altijd iets was wat hen verbond.’

‘Wat ik heb geleerd? Persoonlijke aandacht is heel belangrijk. Dus niet meer dan 8 deelnemers per groep. Oog hebben voor het feit dat het voor hele oude mensen al een hele stap is om van hun kamer naar beneden, naar de werkruimte te komen. Dat ze dan eerst even moeten bijkomen. Maar ook: dat in de bejegening van oude mensen al heel snel een kinderachtige toon wordt aangeslagen. Begeleiders die de werkruimte binnenkomen en beginnen te klappen over die schilderijen. ‘O, wat hebt u dat mooi gedaan!’ Ik moet er toch niet aan denken dat ik daar straks een schilderij heb gemaakt en er komt zo’n jochie van 30 binnen die begint te klappen. Alsof ik een kleuter ben! Terwijl een project als dit mensen zelfregie geeft, want zij zijn het die iets aanleveren dat strikt persoonlijk is en dat niemand anders zo kan uitdrukken. Creatief bezig zijn met iets wat spannend is en dan uiteindelijk ook trots zijn op het eindresultaat. Want als ik het goed heb, hebben de meeste deelnemers hun zelfportret thuis opgehangen. Of het meegegeven aan iemand die hun dierbaar is. Terwijl ze niet dachten dat ze zoiets ooit voor elkaar zouden krijgen: kunst maken.’

Lang Leve Kunst

Van kunstbeoefening word je blij, daar gaat het om! Lang Leve Kunst zet cultuurparticipatie door ouderen sinds 2013 succesvol op de kaart. Het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst is een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen Stichting RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, Fonds Cultuurparticipatie, Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en VSBfonds.

Lang Leve Kunst wil dat veel meer ouderen zich actief met kunst en cultuur gaan bezighouden. Het faciliteert en creëert inhoudelijk uitdagend cultureel aanbod, specifiek afgestemd op ouderen. In de periode 2013 – 2016 zijn vanuit het programma ca. 950 culturele projecten gefinancierd. Met deze projecten zijn meer dan 400.000 ouderen en 3250 professionals en vrijwilligers bereikt.

Vanaf 2017 is financiering van cultureel aanbod voor ouderen opgenomen in de reguliere donatiebudgetten van de fondsen. Een substantieel deel van de donatiebudgetten is gereserveerd voor dit doel. Per fonds verschilt de aanvraagprocedure en ook het budget. Graag verwijzen we u naar de websites van de betreffende fondsen.

Meer informatie over Lang Leve Kunst vindt u op: www.langlevekunst.nl 

Dit artikel verscheen eerder in het online magazine 'Kunst doet leven'.