HDHL-projecten schitteren tijdens conferentie in Tanzania

Op 6-7 november 2023 vond de conferentie 'Advances in Immunology of Communicable and Non-Communicable Diseases' plaats in Moshi, Tanzania. Deze conferentie werd georganiseerd door het Kilimanjaro Christian Medical University College (KCMUCo) in samenwerking met Radboudumc en presenteerde de bevindingen en implicaties van twee centrale projecten: TransMic en diens vervolg, TransInf. Beide projecten, gefinancierd door HDHL, belichten de complexe relaties tussen dieet, darmmicrobioom en algemene gezondheid.

TransMic Onthult de Impact van Dieetovergang op Gezondheid

TransMic, een eerder project gefinancierd onder de HDHL-INTIMIC co-funded call, onderzocht de effecten van de overgang van traditionele naar westerse levensstijlen op de delicate balans tussen dieet, darmmicrobioom en gezondheid. Onder leiding van Quirijn de Mast van Radboudumc richtte het project zich op sub-Sahara Afrikaanse gemeenschappen en onthulde dat de verschuiving van een traditioneel, plantenrijk dieet naar een calorierijk westers dieet significante veranderingen teweegbrengt in plasma-metabolieten, de samenstelling van het darmmicrobioom en de functie van het immuunsysteem. Het TransMic project benadrukte de diepgaande invloed van dieetinterventies op het herstellen van een gezonde samenstelling van het microbioom en het bereiken van een gebalanceerder immuunsysteem. 

TransInf

TransInf bouwt voort op het succes van TransMic en richt zich op het effect van voeding op het immuunsysteem bij individuen met of zonder overgewicht. Overgewicht wordt geassocieerd met een hoger risico op ernstige besmettelijke ziekten en verminderde vaccinwerking. TransInf onderzoekt hoe verschillende soorten voeding direct invloed hebben op het afweersysteem van mensen met obesitas. Ze proberen specifieke voedingsaanpassingen te vinden die de immuunrespons en de effectiviteit van vaccins kunnen verbeteren. 

Het project, profiterend van 25 jaar samenwerking tussen Radboudumc en het Kilimanjaro Christian Medical Center (KCMC), zal de immuunmodulerende effecten van voedingspatronen aan beide uiteinden van het spectrum ('traditioneel' versus 'westers') onderzoeken. De gegevens die uit dit onderzoek in Tanzania voortkomen, zullen worden geïntegreerd en vergeleken met bestaande gegevens van de Human Functional Genomics Projects. Hierdoor kan het TransInf-project bijdragen aan de identificatie van voedingsmiddelen en metabolieten ('stofwisselingsproducten') met een gunstig effect op de werking van het immuunsysteem. Inmiddels heeft TransInf goedkeuring gekregen van lokale en nationale ethische commissies en werft actief deelnemers aan.

Impact van de Conferentie

De conferentie trok ongeveer 200 deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van het Tanzaniaanse Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Technologie, de directeur van het Tanzaniaanse Nationaal Instituut voor Medisch Onderzoek (NIMR), de directeur van de Tanzaniaanse Commissie voor Wetenschap en Technologie (COSTECH) en de bisschop. Het evenement genoot van aanzienlijke media-aandacht in Tanzania, waarbij de nationale media uitgebreid verslag deden van de conferentie. Binnen dit kader gaf Godfrey Temba, eerst als promovendus bij TransMic en nu als medewerker bij TransInf, een interview.

Over het algemeen benadrukte de conferentie het belang van deze projecten voor het bevorderen van ons begrip van de complexe wisselwerking tussen voeding en gezondheid.