Effect- en implementatieonderzoek naar interventies rond stoppen met roken

Onderzoek op basis van Onderzoeksagenda Tabaksontmoediging
Vier consortia doen effect- of implementatieonderzoek naar het gebruik en beter bereik van bestaande interventies rond stoppen met roken. Hoe pakken de projectleiders dit aan?
Afbeelding

Verwijs- en adviesmethode

Maar liefst 80% van alle rokers wil stoppen met roken; slechts een klein deel daarvan lukt het om zonder hulp te stoppen. Met de methode Very Brief Advice Plus (VBA+) kan de huisarts een patiënt beter verwijzen naar professionele begeleiding.
Afbeelding

Stoppen met roken op het werk

Zijn medewerkers die roken, goed geholpen met een stoppen-met-roken training met financiële beloning? Belangrijk is dat bedrijven ervan weten en hun medewerkers enthousiasmeren om deel te nemen.
Afbeelding

Sportclubs rookvrij maken

Wat werkt als je sportclubs rookvrij wilt maken? En is het roken dan minder zichtbaar voor kinderen? Anton Kunst werkt met zijn projectteam aan doorontwikkeling en effectieve implementatie voor rookvrije sportclubs.
Afbeelding

Zwangeren met lage SES

16% van de laag opgeleide Nederlandse vrouwen rookt tijdens de zwangerschap. Het Trimbos-instituut heeft een richtlijn ontwikkeld om te stoppen met roken. De richtlijn wordt nu geschikt gemaakt voor vrouwen met een lage SES.

Onderzoeksagenda Tabaksontmoediging

Op basis van de onderzoeksagenda Tabaksontmoediging door Gezondheidsfondsen voor Rookvrij zijn (in 2017 en 2019) negen onderzoeken gestart. De vier bovenstaande onderzoeken zijn op het gebied van effect en implementatie en hebben subsidie gekregen van ZonMw.

Ook onderzoeken op het gebied van beleid

Daarnaast lopen er op basis van de onderzoeksagenda ook vijf onderzoeken op het gebied van beleid. Deze hebben geen subsidie van ZonMw maar zijn mogelijk gemaakt door Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, de Trombosestichting en het Diabetes Fonds:

Onderzoek naar tabaksontmoediging

Roken vergroot de kans op ziekten. Daarom zetten we in op tabaksontmoediging. Onderzoekers ontwikkelen bijvoorbeeld kennis voor professionals in zorg en welzijn om mensen te helpen bij het stoppen met roken. En ze ontwikkelen kennis voor gemeenten om een rookvrije omgeving te realiseren waarin niet-roken de norm is. Benieuwd wat voor onderzoek er loopt en is afgerond op het gebied van tabaksontmoediging? Lees meer op onze themapagina Roken.

Vragen?

Neem contact op via onderstaande gegevens.

Julia van Os
Programmamanager
tabaksontmoediging [at] zonmw.nl