Effect- en implementatieonderzoek naar interventies rond stoppen met roken

Onderzoek op basis van Onderzoeksagenda Tabaksontmoediging
De afgelopen jaren deden 4 consortia onderzoek naar tabaksontmoediging. Specifiek naar de effectiviteit en implementatie rond het gebruik en beter bereik van bestaande interventies rond stoppen met roken. Op 12 april 2024 presenteerden zij hun onderzoeksresultaten tijdens het wetenschappelijk congres van het Nederlands Netwerk voor Tabaksontmoediging. 3 projecten zijn afgerond, 1 project loopt nog. Wat is er precies onderzocht en wat heeft het onderzoek opgeleverd? In deze 4 interviews leest u er meer over.
Afbeelding

Verwijs- en adviesmethode

Maar liefst 80% van alle rokers wil stoppen met roken; slechts een klein deel daarvan lukt het om zonder hulp te stoppen. Met de methode Very Brief Advice Plus (VBA+) kan de huisarts een patiënt beter verwijzen naar professionele begeleiding (afgerond project).
Afbeelding

Stoppen met roken op het werk

Zijn medewerkers die roken, goed geholpen met een stoppen-met-roken training met financiële beloning? Belangrijk is dat bedrijven ervan weten en hun medewerkers enthousiasmeren om deel te nemen (afgerond project).
Afbeelding

Sportclubs rookvrij maken

Wat werkt als je sportclubs rookvrij wilt maken? En is het roken dan minder zichtbaar voor kinderen? Anton Kunst werkt met zijn projectteam aan doorontwikkeling en effectieve implementatie voor rookvrije sportclubs (afgerond project).
Afbeelding

Zwangeren met lage SEP

16% van de laag opgeleide Nederlandse vrouwen rookt tijdens de zwangerschap. Het Trimbos-instituut heeft een richtlijn ontwikkeld om te stoppen met roken. De richtlijn wordt nu geschikt gemaakt voor vrouwen met een lage SEP (dit project loopt nog).

Onderzoeksagenda Tabaksontmoediging

Op basis van de onderzoeksagenda Tabaksontmoediging door Gezondheidsfondsen voor Rookvrij zijn (in 2017 en 2019) 9 onderzoeken gestart. De 4 bovenstaande onderzoeken zijn op het gebied van effect en implementatie en hebben subsidie gekregen van ZonMw. Op 12 april 2024 presenteerden zij hun onderzoeksresultaten tijdens het wetenschappelijk congres van het Nederlands Netwerk voor Tabaksontmoediging (NNvT).

Ook onderzoeken op het gebied van beleid

Daarnaast waren er op basis van de onderzoeksagenda ook 5 onderzoeken op het gebied van beleid. Deze hebben geen subsidie van ZonMw maar zijn mogelijk gemaakt door Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, de Trombosestichting en het Diabetes Fonds:

Onderzoek naar tabaksontmoediging

Roken vergroot de kans op ziekten. Daarom zetten we in op tabaksontmoediging. Onderzoekers ontwikkelen bijvoorbeeld kennis voor professionals in zorg en welzijn om mensen te helpen bij het stoppen met roken. En ze ontwikkelen kennis voor gemeenten om een rookvrije omgeving te realiseren waarin niet-roken de norm is. Benieuwd wat voor onderzoek er loopt en is afgerond op het gebied van tabaksontmoediging? Lees meer op onze themapagina Roken.

Doorlopend preventieprogramma

Deze 4 consortia deden onderzoek naar tabaksontmoediging met behulp van subsidie uit ons preventieprogramma. Met het doorlopende preventieprogramma sluiten we steeds aan op de 4-jaarlijkse cyclus voor het gezondheidszorg- en preventiebeleid. Steeds weer bouwen we voort op datgene wat in de vorige periode al is gestart en versterken de resultaten daarvan.

Vragen?

Neem contact op via onderstaande gegevens.

Contact

Julia van Os

Programmamanager
tabaksontmoediging [at] zonmw.nl