Maatschappelijke diensttijd (MDT) steeds toegankelijker voor jongeren: meer locaties, meer plekken

Het landelijke netwerk van MDT (maatschappelijke diensttijd) gaat zich de komende tijd verder uitbreiden. ZonMw heeft 50 nieuwe projecten gehonoreerd, waarmee jongeren steeds beter in hun eigen regio terecht kunnen voor een MDT. Met deze uitbreiding komen er nieuwe plekken bij voor ongeveer 22.000 jongeren.

Landelijk dekkend netwerk

Sinds de officiële start van MDT in maart dit jaar ligt de focus op het uitbreiden van het landelijke MDT-netwerk. Zodat alle jongeren in Nederland tussen de 14 en 27 jaar een MDT kunnen doen. Met de 50 nieuwe projecten wordt verder gebouwd aan dit netwerk, waarbij er extra aandacht is geweest voor de regio’s waar op dit moment nog niet voldoende MDT-aanbod is. In elk van deze regio’s worden de mogelijkheden voor jongeren nu uitgebreid.

Voor iedere jongere een passende MDT

De 50 nieuwe projecten zijn ook deze keer weer zeer divers en aanvullend op het bestaande aanbod. Zo kunnen jongeren zich bijvoorbeeld op een sportieve manier inzetten voor hun wijk of voor natuur en duurzaamheid in Nederland. Een greep uit de nieuwe projecten:

ZOOFF Your Life
Het MDT jongerenpanel was razend enthousiast over het project ZOOFF Your Life. Hier worden jongeren verbonden aan organisaties die staan te springen om hun input. Ze gaan werken aan maatschappelijke vraagstukken als: hoe maak je sport aantrekkelijk voor de echte bankhanger? Welke activiteit brengt jongeren met en zonder beperking met elkaar in contact? Of hoe maak je lezen leuker voor kinderen op de basisschool? De jongeren kijken op de werkvloer, gaan in gesprek met professionals, denken met elkaar na over oplossingen, geven advies en het aller belangrijkste: ze voeren met elkaar één van hun adviezen uit in de praktijk. Bijvoorbeeld door het organiseren van een voorleesmiddag.

MDT|Missie 030
In het project MDT|Missie 030 gaan jongeren aan de slag met het verlagen van drempels. Ze werken aan sociale vraagstukken en opgaven die inspelen op situaties in de samenleving. Denk daarbij aan vraagstukken als: kunnen we het skatepark gebruiken als we zelf de bewaking doen? Hoe kunnen de zwembadjes in de wijk deze zomer toch open? Of kunnen we niet altijd een boodschappendienst voor mensen in de wijk aanbieden? Met het project MDT|Missie 030 wordt MDT binnen de gemeente Utrecht verder uitgebreid. Het is volgens de beoordelingscommissie een mooi voorbeeld van hoe MDT uitgerold kan worden in gemeenten.

Challenge Up!
Jongeren gaan bij Challenge Up! aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, maar vooral: met een toffe challenge. Zo kunnen ze bijvoorbeeld activiteiten organiseren voor jongeren met een beperking, filmen of presenteren bij het jongerenplatform Jongin Lelystad of iemand helpen met taal of rekenen. Tijdens de workshops, trainingen en bedrijfsbezoeken in het programma doen jongeren waardevolle kennis en vaardigheden op voor hun toekomst, zoals bijvoorbeeld leren samenwerken.

Subsidiemogelijkheden

Op dit moment zijn er geen nieuwe subsidiemogelijkheden, maar deze komen er wel weer aan. In het eerste kwartaal van 2021 wordt subsidieronde 4c verwacht, waarin partnerschappen een subsidieaanvraag kunnen doen. Begin 2021 komt er ook een subsidieronde waarbij organisaties zich aan kunnen sluiten bij bestaande partnerschappen uit subsidieronde 4a. Een vergelijkbare subsidieronde volgt later ook nog voor de projecten die nu van start gaan. Verder is er een definitieve subsidieregeling in ontwikkeling. Wilt u meer weten over de voorwaarden? Kijk dan regelmatig op www.zonmw.nl/amd, volg ZonMw: Jeugd op LinkedIn of abonneer u op de nieuwsbrief van ZonMw Jeugd .

Over MDT

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. MDT brengt mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar.

Meer weten?

Onderwerpen