Van oudsher heeft de jeugdgezondheidszorg (JGZ) een belangrijke rol in de preventieve zorg voor de jeugd in ons land. De JGZ volgt via contactmomenten de ontwikkeling van het kind, signaleert zo achterstanden en biedt ondersteuning of verwijst indien nodig door naar andere zorgverleners. De huidige tijd stelt de JGZ voor nieuwe vraagstukken. ZonMw helpt de JGZ daarop te anticiperen.

Uitgelicht

Kinderen hebben voordeel van ondersteuning ouderschap

Alle ouders willen een goede ouder zijn en hun kinderen de beste kansen bieden. Soms hebben ze daarbij echt hulp nodig, vertelt Hein Raat, hoogleraar Jeugdgezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit.

Ga naar de publicatie

Aan de slag met toepasbare kennis, methodieken en instrumenten in de jeugdhulp!

In samenwerkingsverbanden tussen universiteiten, hogescholen, jeugdhulporganisaties, gemeenten en opleidingen is de afgelopen jaren veel kennis ontwikkeld die aansluit bij vragen uit de jeugdhulp zelf. Dit digitale magazine zet deze toepasbare kennis, methodieken en instrumenten in de etalage. Ga ermee aan de slag!

Ga naar het magazine

CenteringParenting vergroot gemeenschapsgevoel

Niet langer als ouder alleen een-op-een op gesprek bij het consultatiebureau, maar samen met andere ouders praten over ouderschap en het opvoeden van je kind. Dat is CenteringParenting. Marlies Rijnders onderzoekt samen met Eline Vlasblom namens TNO de resultaten

Lees het interview

Knelpuntenanalyse jeugdgezondheidszorg

De Argumentenfabriek heeft in opdracht van ZonMw 3 knelpuntenanalyses uitgevoerd voor richtlijn ontwikkeling in de jeugdgezondheidszorg. De uitkomsten van deze analyses vormenden de input voor het indienen van een subsidieaanvraag binnen de subsidieoproep voor de 5e ronde van het programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg (inmiddels lopend).

download de publicatie

Word jij ambassadeur jeugdverpleegkundige?

'Mijn eerste vlog gemaakt, politici mee laten lopen, artikel geschreven, bezoek tweede kamer en VWS, presentaties gehouden en nog veel meer. Dit was de leukste en meest zinvolle opleiding die ik in mijn leven heb gedaan. Ik hoop dat nog veel meer verpleegkundigen dit traject gaan volgen!' - Marjon van Klaveren, Jeugdverpleegkundige GGD Gelderland Zuiden, deelnemer leertraject 2017.  

Lees meer over dit traject

ZonMw-programma’s speciaal voor de JGZ

Het programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013 – 2018 moet leiden tot verdere professionalisering en uniformering in de jeugdgezondheidszorg. Dit gebeurt door de ontwikkeling en herziening van richtlijnen, samenwerkingsrichtlijnen en producten die de invoering van richtlijnen ondersteunen. Het programma is een vervolg op het programma Richtlijnen Jeugdgezondheid 2007 – 2012. Het programma Versterking Uitvoeringspraktijk Jeugdgezondheidszorg 2015 – 2018 richt zich op het verder onderbouwen en waar nodig doorontwikkelen van veelbelovende werkwijzen daar waar deze werkwijzen nog onvoldoende onderzocht zijn. Daarnaast richt het programma zich op innovatieve werkwijzen voor de JGZ die de positionering van de JGZ in het sociale domein betreffen. Het programma bouwt voort op de resultaten van het programma Vernieuwing Uitvoeringspraktijk JGZ (te vinden in het inspiratiemagazine 'JGZ Samen blijven vernieuwen')

Richlijnen voor een gezonde jeugd

afbeelding publicatie

Sinds eind jaren 90 werkt de jeugdgezondheidszorg systematisch aan een verdere professionalisering door het ontwikkelen van richtlijnen. Deze publicatie biedt een terugblik op het ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheid 2007-2012. In deze publicatie komen veel bevlogen professionals en wetenschappers aan het woord.

Download de publicatie

Video: JGZ samen blijven vernieuwen

afbeelding video

Innovatieve ideeën en werkwijzen helpen de JGZ vooruit. ZonMw ontwikkelde het digitale magazine 'JGZ Samen blijven vernieuwen' en zet hiermee succesvolle werkwijzen in de etalage.

Bekijk de video

Actueel

Volg via RSS

Download de app voor het raadplegen van JGZ-richtlijnen

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) lanceert de app ‘JGZ-richtlijnen’ voor professionals in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). De app biedt snelle toegang tot aanbevelingen van alle 29 wetenschappelijk onderbouwde JGZ-richtlijnen. De gratis app is vanaf vandaag te downloaden voor iOS en Android.

Nieuws

Ouders praten mee over JGZ richtlijnen

Het Landelijk ouderpanel dat in 2017 werd opgericht door Stichting Opvoeden.nl en Ouders en Onderwijs, wordt ingezet om mee te praten over het richtlijnontwikkelproces. Gestart wordt met de richtlijn Opsporen oogafwijkingen. Binnenkort worden de resultaten bekend gemaakt.

Nieuws

JGZ-richtlijn Heupdysplasie beschikbaar

De JGZ-sector is weer een richtlijn rijker. De JGZ-richtlijn Heupdysplasie geeft informatie over de signalering van heupdysplasie en handvatten voor het handelen bij contactmomenten met kinderen en ouders.

Nieuws

Succesvolle afronding leertraject ambassadeur jeugdverpleegkundige

Vrijdag 26 januari ontving de 1e groep jeugdverpleegkundigen het certificaat voor de succesvolle afronding van het leertraject tot ambassadeur voor de jeugdverpleegkundige uit handen van Ciska Scheidel, directeur Publieke Gezondheid bij het ministerie van VWS.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Jeugd in Onderzoek

Jeugd in Onderzoek is een congres voor iedereen die betrokken is bij de jeugdsector. Bent u onderzoeker op een universiteit of bij een praktijkinstelling, professional in de jgz, jeugdhulp, sociaal werk of ggz, beleidsmedewerker bij een instelling, gemeente of landelijke overheid, werkzaam in het primair of voortgezet onderwijs of bij opleidingen in het mbo, het hbo of universitair, medewerker bij een kennisinstituut, beroepsvereniging,...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

foto Matthea van Leeuwe

Matthea van Leeuwe

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 34
E-mailadresLeeuwe@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website