CBS en RIVM brengen een rapport uit omtrent oversterfte tijdens de COVID-19 pandemie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben onderzoek gedaan naar oversterfte in Nederland (2020 en 2021). Er is gekeken aan welke doodsoorzaken mensen zijn overleden en hoe de impact van COVID-19 een mogelijke rol heeft gespeeld. Een door ZonMw opgerichte klankbordgroep heeft in meerdere gesprekken samen met onderzoekers kunnen reflecteren op de opzet en resultaten van dit onderzoek.

Dit onderzoek geeft invulling aan een deel van de motie van Kamerlid Omtzigt uit december 2021. Het onderzoek kijkt naar verschillende combinaties van doodsoorzaken en de mogelijke relaties met COVID-19. Ook zijn de verschillende effecten van basis- en boostervaccinatie onderzocht. Dit rapport komt met meer inzichten omtrent oversterfte in Nederland gedurende de COVID-19 pandemie. Na de zomer start ZonMw een subsidieronde om ook onafhankelijk academisch onderzoek naar oversterfte mogelijk te maken.

Raadgevende rol

Bij de totstandkoming van de rapportage heeft het onderzoeksteam gebruik gemaakt van een door ZonMw ingestelde onafhankelijke klankbordgroep die bestaat uit 15 experts met verschillende wetenschappelijke achtergronden. Het doel van de klankbordgroep was het bijdragen aan de relevantie en kwaliteit van het onderzoek. ZonMw fungeert als het secretariaat van de klankbordgroep. Op de webpagina over onderzoek naar redenen en oorzaken van oversterfte in de coronacrisis op de ZonMw-website is meer informatie te vinden. Deze pagina is het officiële communicatiekanaal van de klankbordgroep en de plek waar relevante documenten, zoals notulen en samenvattingen, worden gepubliceerd.

De inbreng van de klankbordgroep was bedoeld als advies aan de onderzoekers. Het onderzoeksteam blijft eindverantwoordelijk voor de uiteindelijke beslissingen omtrent het onderzoek en het rapport.

Datalandschap niet optimaal

Uit de bijeenkomsten van de klankbordgroep kwam naar voren dat het datalandschap niet optimaal is. Het probleem is niet zozeer een gebrek aan data, maar een gebrek aan toegang tot data. Er blijven hierover veel onduidelijkheden, vooral over de kwaliteit van gegevens en gebrek aan koppelmogelijkheden. De klankbordgroep zal binnenkort in een verklaring, aan het ZonMw-bestuur en het ministerie van VWS, de visie op deze data problematiek delen.

Meer informatie