Endometriose: ontwikkeling van voorlichtingsinstrumenten en -competenties
Deadline:Er is sprake van onvoldoende kennis en bewustwording over endometriose bij vrouwen met klachten en onvoldoende instrumenten voor zorgverleners om hierop in te spelen. De inzet van dit traject is om daar een structurele verandering in te brengen en zorgverleners beter te equiperen op dit onderwerp. Meer vrouwen kunnen daardoor de juiste zorg krijgen, waarmee de problematiek die samenhangt met endometriose kan worden teruggedrongen.
Wie kan aanvragen
Let op! Het aanvraagformulier voor de uitgewerkte aanvraag wordt opengesteld vanaf 8 november 2023. Er kan alleen een uitgewerkte aanvraag ingediend worden als de hoofdaanvrager uiterlijk 31 oktober een initiatief projectidee heeft ingediend. Zie tab ‘Voorbereiden’ voor het initiatievenformulier.
Er kan een aanvraag ingediend worden door een consortium van partijen, waarin minimaal vertegenwoordiging aanwezig is vanuit de huisartsen, gynaecologen, bedrijfsartsen en patiëntenvertegenwoordiging. Ook moet er expertise zijn op het gebied van (ontwikkeling van) voorlichtings- en communicatie-instrumenten en competentieontwikkeling.
De volgende partijen kunnen aanspraak maken op subsidie:
- Nederlandse onderzoeksorganisaties in de zin van het EU staatssteunrecht.
- Uitvoerders van een wettelijke taak, belangenorganisaties die voor dit project belangenbehartigende activiteiten uitvoeren en (publiek gefinancierde) onderwijsinstellingen die onderwijsactiviteiten uitvoeren voor dit project. U moet in de subsidieaanvraag aangeven welke wettelijke taak, belangenbehartigende- danwel onderwijsactiviteiten u in dit verband uitvoert.
- Alle organisaties die niet onder punt 1 of 2 vallen. Bijvoorbeeld Nederlandse zorginstellingen.
Waarvoor
Het doel van deze subsidieoproep is het vergroten van kennis en bewustwording over endometriose door het bundelen en beschikbaar maken van informatie rondom endometriose, en het daartoe ontwikkelen van publieksvoorlichtingsinstrumenten en voorlichtingscompetenties bij betrokken zorgaanbieders. De ontwikkeling van publieksvoorlichtingsinstrumenten en -competenties bij zorgprofessionals zal uiteindelijk primair ten goede moeten komen aan mensen die klachten ervaren die (mogelijk) veroorzaakt worden door endometriose en secundair aan zorgprofessionals die hen behandelen. Startpunt is de patiënt die op zoek is naar erkenning, herkenning en de juiste zorg en/of ondersteuning, en het goed toerusten van zorgprofessionals om patiënten hierin te voorzien.
Wat aanvragen
In deze subsidieronde kan maximaal € 450.000,- worden aangevraagd voor een looptijd van maximaal 12 maanden. Er is ruimte voor toekenning van maximaal één project.
Ingediende ideeën
Naam: Annemiek Nap
Titel: Endowijs
Samenvatting:
(H)erkenning, ondersteuning, adequate diagnostiek en zorg zijn essentieel bij endometriose. Om bewustwording en kennis over endometriose te vergroten, ontwikkelen we een voorlichtingscampagne voor mensen met klachten van (mogelijke) endometriose en de maatschappij (doelgroep 1), evenals voor zorgprofessionals (doelgroep 2). Door constructief overleg over strategie en intensieve samenwerking bij uitvoering van de campagne door alle consortiumleden komen we tot een brede, duurzame campagne die uitgebreid kan worden naar andere vrouw-specifieke aandoeningen.
Aanpak:
- Vooronderzoek door een gespecialiseerd bureau onder beide doelgroepen met betrokkenheid van WOMEN Inc en communicatiedeskundigen: welke kennisbehoefte geven onze doelgroepen zelf aan, waar halen ze hun informatie vandaan, hoe willen ze benaderd worden? Hieruit volgen kaders voor kansrijke communicatie en campagnestrategieën voor beide doelgroepen.
- Doelgroep 1. Afhankelijk van de inzichten uit het vooronderzoek ontwikkelen we op maat de passende strategie en content. Mogelijkheden: digitaal kunnen we gebruik maken van de bestaande voorlichtingsinfrastructuur van ‘DoorbreekDeCyclus’, een meerjarige campagne met aandacht voor menstruele en hormonale aandoeningen; op social media informatievideo’s met feiten en cijfers, animaties, narratives, ervaringsverhalen en zorgwijzers; schriftelijke informatie in verschillende talen (kaartjes en wachtkamerschermen) bij huisartsen, bedrijfsartsen en apothekers; en billboards waarop de term endometriose wordt genoemd met kenmerkende symptomen. We gebruiken uiteenlopende communicatiemiddelen en kanalen om informatie over mogelijke klachten en behandel- en begeleidingsmogelijkheden te verschaffen, in een eenduidige herkenbare layout. Daarbij houden we rekening met minder taalvaardige gebruikers door gebruik van beeldmateriaal, en met mensen met een niet-Nederlandse achtergrond door teksten in verschillende talen aan te bieden.
- Doelgroep 2. Afhankelijk van de inzichten uit het vooronderzoek kiezen we op maat de passende strategie en content. Mogelijkheden: gebruik maken van bestaande websites thuisarts.nl en degynaecoloog.nl, beide met een groot bereik onder zorgverleners; gebruik maken van patient+, een bestaande keuzehulp voor samen beslissen; e-learnings door communicatiedeskundigen (bijvoorbeeld via bestaande infrastructuur Accredidact); schriftelijke informatie via relevante wetenschappelijke verenigingen; dialoog met patientenvertegenwoordigers tijdens symposia. We maken deze informatie beschikbaar ter bevordering van de voorlichtingscompetenties van zorgaanbieders waaronder gynaecologen, huisartsen, schoolartsen en bedrijfsartsen opdat ze relevante symptomen kunnen herkennen, patiënten kunnen informeren over behandelingsopties en begeleiding bij het omgaan met klachten thuis, tijdens werk en in sociale situaties.
- We ontwikkelen een multifunctionele app voor gebruik door beide doelgroepen. Functies: lotgenotencontact, monitoring van symptomen, aanbieden van educatie en begeleiding. Deze app wordt gebaseerd op verschillende bestaande maar nog niet (volledig) uitgewerkte initiatieven.
Doel: samenwerking en begrip bevorderen tussen patiënten onderling, tussen patiënten en hulpverleners en tussen hulpverleners onderling.
Naam: Katharina Preuhs
Titel: Endometriose keuzehulp, communicatietool en eLearning
Samenvatting:
Primaire doelstellingen van de call zijn:
- Vergroten van de kennis en handelperspectief bij vrouwen met symptomen van endometriose
- Eerder herkennen van signalen van endometriose bij zorgverleners en vergroten van hun professionele vaardigheden bij het bespreekbaar maken van de aandoening.
- Meer maatschappelijk bewustzijn van de problemen bij de ziekte endometriose
Voor het behalen van de beoogde doelen rondom vergroten van kennis en bewustwording over endometriose en tegelijkertijd beschikbaar stellen van informatie hieromtrent, beogen we een online, interactieve keuzehulp te ontwikkelen. Een keuzehulp biedt begrijpelijke, relevante informatie welke aansluit bij bijvoorbeeld symptomen, diagnose, en inzicht in voor- en nadelen van behandelopties. Daarnaast wordt een gebruiker geholpen bij het afwegen van voor- en nadelen om zo aan te sluiten bij persoonlijke waarden en voorkeuren. Deze zal voor en met de doelgroep samen worden ontwikkeld. Middels de online, interactieve keuzehulp kunnen potentiële patiënten en zorgaanbieders gepersonaliseerde/gestroomlijnde informatie vinden over onder andere verschillende vormen van endometriose, bijhorende klachten, mogelijke therapievormen/behandeling, endometriose en vruchtbaarheid, zorgaanbieders in de buurt, en ervaringen van anderen. De keuzehulp zal bestaan uit een tool om het maken van een geïnformeerde keuze van de eindgebruiker te bevorderen. Een communicatietool ondersteunt de eindgebruiker in het bespreekbaar maken van de klachten, en een eventueel gesprek voor te bereiden. De website zal door een publiekscampagne gepromoot worden wat wederzijds ervoor zal zorgen dat het maatschappelijke bewustzijn rondom endometriose vergroot en mensen met mogelijke symptomen informatie en handelingsperspectief ontvangen.
Om zorgverleners verder in het voorlichten en herkennen van endometriose te ondersteunen beogen we in te zetten op een eLearning. Deze eLearning vergroot het bewustzijn t.a.v. de frequentie waarin endometriose voorkomt, 2) belicht cruciale aspecten van het zorgproces en 3) biedt gebruikers handvatten om mogelijke symptomen sneller te kunnen herkennen, 4) patiënten gerichter door te kunnen verwijzen en 5) endometriose bespreekbaar te maken.
Door eerdere projecten rondom vergelijkbare onderwerpen zoals bijvoorbeeld (maternale) vaccinatiekeuzes, prenatale screening zouden wij als TNO een bijdrage kunnen leveren wat betreft expertise op het gebied van gedragsverandering (waaronder gezondheidscommunicatie, het bevorderen van een geïnformeerde besluitvorming en gezamenlijke besluitvorming), diverse werkvormen zoals co-creatie ter ontwikkeling van geschikte tools voor de eindgebruiker en gender sensitieve communicatie. Daarnaast beschikken wij over ervaring en expertise rondom implementatie onderzoek (omtrent preventie programma’s, diverse keuzehulpen) en het maken van vaardigheidstrainingen voor professionals. Tot slot is er ervaringsdeskundigheid omtrent endometriose in ons project team aanwezig.
Wanneer
Deadline indienen initiatief |
31 oktober 2023, 14.00 uur |
Collaboratieve workshop |
9 november 2023 |
Deadline indienen uitgewerkte subsidieaanvraag |
19 december 2023, 14.00 uur |
Ontvangst commentaar referenten |
11 januari 2024 |
Deadline indienen wederhoor |
25 januari 2024 |
Besluit |
Eind februari/begin maart 2024 |
Uiterlijke startdatum |
3 maanden na besluit |
Alle documenten die u nodig heeft voor uw aanvraag vindt u hier. U kunt tot 31 oktober 2023, 14.00 uur een initiatief indienen via gender@zonmw.nl. U kunt tot 5 december 2023, 14.00 uur een uitgewerkte subsidieaanvraag indienen via het digitale loket Mijn ZonMw.
Deze oproep kent 2 fases:
- Het aanmelden van een initiatief en deelname aan een collaboratieve workshop (verplicht voor indiening van een aanvraag)
- Het indienen van een uitgewerkte aanvraag
Download alle informatie
Wilt u indienen? De volledige subsidieoproep is te downloaden als pdf. Hierin staat alle specifieke informatie over deze oproep.
Downloads voor uw aanvraag
LET OP! De deadline voor het indienen van een uitgewerkte subsidieaanvraag is met twee weken verlengd. Het tijdpad van het behandelen van de uitgewerkte subsidieaanvragen is daar op aangepast. Het nieuwe tijdpad voor deze subsidieronde kunt u in de oproep zien.
Checklist voor het aanvragen van uw subsidie:
Initiatief:
- Gebruik het bijgevoegde format en dien uw initiatief in via gender@zonmw.nl.
- Reserveer 9 november 2023 (middag) in uw agenda voor de collaboratieve workshop (op locatie).
Uitgewerkte subsidieaanvraag:
- Heeft u al een account in Mijn ZonMw?
- Onderteken de verklaring akkoord indienen uitgewerkte subsidieaanvraag en voeg toe
- Schrijf uw aanvraag in het Nederlands.
- Het is verplicht om bij een uitgewerkte subsidieaanvraag een begroting toe te voegen.
- Reserveer een deel van uw projectbudget voor communicatie en implementatie. Neem dit op in de begroting bij de uitgewerkte subsidieaanvraag.
- Zie Hoofdstuk 4 van de subsidieoproeptekst om de uitgebreide toelichting omtrent de beoordelingsprocedure te lezen.
- De volgende bijlage(n) zijn verplicht om toe te voegen:
- Begroting volgens ZonMw-format
- Wanneer er sprake is van samenwerking en/of sponsoring: een Letter of Commitment.
- Optioneel: Max. 1 A4 met figuren en tabellen.
Wanneer een bijlage niet verplicht is wordt deze bijlage niet meegenomen bij de beoordeling van uw aanvraag. Uitzondering is een optionele bijlage waar figuren en/of tabellen aangeleverd worden. Deze bijlage is dan ook een onderdeel van de beoordeling.
Onderwerpen
Kenmerken
- Status:
- Gesloten
- Openingsdatum:
- 28 september 2023
- Budget subsidieronde:
-
€ 450.000
- Budget per aanvraag:
-
€ 450.000
- Gerelateerde programma's:
Contact
Neem bij vragen contact op via de onderstaande contactgegevens.