Ervaringen ondernemen in het buitenland

Vanuit het programma MKB in Europa is een podcast geproduceerd over de NBSO regeling die ondernemers verder kan helpen met hun innovatie in het buitenland. In de podcast gaat Michelle Lemmers (RVO) in gesprek met iemand die veel ervaring heeft met de regeling.

Netherlands Business Support Office (NBSO)

Wereldwijd heeft de Nederlandse overheid handelskantoren gevestigd, ook wel NBSO’s. Zij helpen ondernemers op een praktische manier bij hun plannen in het buitenland. Ze zijn gevestigd in kansrijke regio’s waar geen ambassade of consulaat is. Benieuwd in welke regio’s ze te vinden zijn  en wat u kunt verwachten van een NBSO? Neem een kijkje op de website van RVO.

In deze podcast gaat Michelle Lemmers (RVO) in gesprek met Mirjam Mulder. Zij is werkzaam op de NSBO in Stuttgart.

Ondernemen in het buitenland: hoe zet je de stap?

Vele wegen leiden naar Rome, zo ook voor ondernemers die hun innovatie naar het buitenland willen brengen. ZonMw gaat langs bij ondernemers die al succesvol zijn in het buitenland en vraagt ze naar hun ervaringen. Welke stappen hebben zij gezet en wat was voor hun de belangrijkste les? U leest dit en meer in de interviewreeks Ondernemen in het buitenland: hoe zet je de stap?

Video's in MKB in Europa

Voor het programma MKB in Europa worden verschillende voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd over Europese subsidieregelingen. Enkele hiervan worden op video opgenomen:

  • Eurostars: uitleg van de regeling en ervaringsverhalen ondernemers (2 video's)
  • Fast Track to Innovation (FTI): uitleg van de regeling en ervaringsverhalen ondernemers (2 video's)
  • Voorlichtingsbijeenkomst EIC accelerator (2 video's)

Voorlichtingsbijeenkomst EIC accelerator

Tijdens deze bijeenkomst kreeg u alle informatie over de regeling en hoe deze sinds oktober 2019 is veranderd. Allereerst werd de regeling uiteengezet door Mark Berntsen van RVO in de eerste film. Vervolgens is Gwendolynn Grootaers (ZonMw) met 2 ondernemers - Fabio Bambang Oetomo (Bambi Medical) en Mark Offerhaus (Micreos) - in gesprek gegaan over hun ervaringen met het aanvragen (en gehonoreerd krijgen) van de EIC Accelerator regeling.

Eurostars

In een apart georganiseerde bijeenkomst over de RVO regeling Eurostars heeft Elisabeth Heins-Wunderle (RVO) als National Project Coordinator de regeling uitgelegd (video deel 1). Vervolgens is Gwendolynn Grootaers (RVO) met drie ondernemers - Hervé Janssens (GTX Medical), Glenn Bronkers (AMT Medical) en Michel Decré (Salvia BioElectronics) - in gesprek gegaan over hun ervaringen met de Eurostars regeling en welke tips zij hebben voor toekomstige aanvragers.

Fast Track to Innovation (FTI)

Tijdens de LSH PPS dag 2019 werd er een sessie georganiseerd waarin Gwendolynn Grootaers (RVO) eerst kort de regeling zelf toelichtte (video deel 1). Na deze uitleg ging zij met twee ondernemers - José van der Hoorn (Ventinova Medical) en Anja Garritsen (Innatos Laboratories BV) - in gesprek over hun ervaringen met Fast Track to Innovation (video deel 2).