Het implementatie-vakgebied heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. Op deze pagina verwijzen we naar relevante kennis over implementatie, zowel uit de buitenwereld als kennis die ZonMw zelf heeft ontwikkeld.

Implementatiemodellen en -frameworks

Er bestaan vele modellen en frameworks gericht op het stimuleren van implementatie. Hieronder staan een aantal toegankelijke links waarop informatie kan worden gevonden over (het gebruik van) implementatiemodellen- en frameworks.

Implementatiedeterminanten en -strategieën

Op het gebied van determinanten en strategieën voor implementatie bestaat veel informatie. Hieronder hebben we een aantal linkjes opgenomen naar relevante artikelen en websites die op dit onderwerp veel informatie bieden.

Implementatieonderzoek

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar implementatie. Het uitvoeren van implementatieonderzoek is een vak apart en vraagt specifieke kennis en ervaring op dit terrein. Zo is het van belang bij implementatieonderzoek de juiste implementatie uitkomstmaten mee te nemen en deze middels valide en betrouwbare instrumenten te meten.

Implementatieonderzoek wordt veelal gepubliceerd in de volgende drie open access journals:

ZonMw onderzoekt ook in eigen programma’s wat wel en wat niet werkt. Onderstaande documenten bevatten lessen over implementatie.   

Implementatieplan

Wilt u een innovatie invoeren in de zorgpraktijk? Een goede voorbereiding en een planmatige aanpak zijn daarvoor nodig. ZonMw heeft een stappenplan gemaakt waarin u alles vindt wat u nodig heeft om een eigen implementatieplan te maken. Doorloop de stappen en vul de tools in voor een goede onderbouwing van uw plan.

Maak zelf een implementatieplan

Implementatie-ervaringen en praktijkvoorbeelden

Met elk programma leren we weer nieuwe lessen over het beter gebruiken van onderzoeksresultaten in praktijk en beleid. Het belangrijkste inzicht uit al die jaren is dat actieve en planmatige implementatie werkt.

Bekijk de lijst met gebundelde inzichten en lessen

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website