Onderwerpen

Projecten die ZonMw financiert moeten impact hebben. Dáár is het ons om te doen. Nieuwe kennis en kunde moet gebruikt worden in praktijk, beleid, onderwijs en/of verder onderzoek. Zo blijft de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar. Maar wat is impact? Hoe bereik je dat? En laat je dat zien? ZonMw pakt die vragen actief op en ondersteunt projectleiders om hun impact te versterken.

Wat is impact?

Iedereen heeft een eigen definitie van impact. Bij ZonMw spreken we van impact als er sprake is van kennisbenutting, oftewel het gebruik van resultaten van projecten en programma’s door praktijk, beleid, onderwijs en/of onderzoek. Hiermee draagt ZonMw bij aan betere zorg en gezondheid. Dit past bij (de grenzen van) de taak en verantwoordelijkheid van ZonMw.

Hoe werken we aan impact?

Met de ‘route naar kennisbenutting’ laten we zien hoe ZonMw over de volle breedte van de kennisketen – van fundamenteel onderzoek tot en met implementatieprojecten - werkt aan impact. Drie kernelementen staan hierbij centraal: de check op relevantie en kwaliteit (dat noemen wij: bevorderen van verantwoorde onderzoekspraktijken), de focus op 4 factoren die de kans op gebruik vergroten (dat noemen wij: productieve interacties) en het beschrijven van de weg van kennisontwikkeling naar kennisbenutting (dat noemen wij: impact pathway). Kennisbenutting is geen eindpunt: het staat centraal in alle fasen van onderzoek en kan dus ook tussentijds plaatsvinden.

Impact realiseren

We willen dat opbrengsten van programma’s en projecten gebruikt worden. Om dat te realiseren, stimuleren en faciliteren wij projectleiders op meerdere manieren. Denk hierbij aan gerichte financiering van verspreiding en implementatie of het bundelen van kennis over wat wel en wat niet werkt. Daarnaast hebben we implementatiespecialisten in huis die kunnen helpen bij het realiseren van impact. Al deze werkzaamheden brengen wij samen in het ZonMw-implementatiebeleid. Meer informatie vind je op de pagina over impact realiseren.

Impact aantonen

Hoe laat je zien hoe je werkt aan impact? Hoe monitoren en evalueren we impact? De werkwijze van ZonMw is samengevat in het ZonMw Impact Assessment Framework. Meer informatie hierover en over de drie kernelementen vind je op de pagina over impact aantonen. Daar staat ook een handleiding voor aanvragers en projectleiders.

Vernieuwing in de onderzoekspraktijk

ZonMw stimuleert vernieuwing van en in gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Dit doen we zowel binnen Nederland als in internationaal verband met andere financiers. Meer informatie hierover vind je op de pagina over vernieuwing in de onderzoekspraktijk.

Actueel

Onderzoeksconsortia MANTRA en BENIGN samen aan de slag met klimaatadaptatie en gezondheid

Open communicatie en transdisciplinaire samenwerkingen zijn essentieel om klimaatadaptatie aan te pakken. MANTRA en BENIGN, 2 startende projecten binnen het programma Klimaatadaptatie en gezondheid van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), gaan aan de slag om interventies te onderzoeken en ontwikkelen op het gebied van klimaatadaptatie. Hierbij staan de effecten op de gezondheid van mensen centraal.

meisje stampt met laarzen in het water
Nieuws

Meld je aan vóór 1 november en help vanuit jouw expertise bij hiv-genezing

Ben jij wetenschapper, patiënt, bedrijf of samenwerkingspartner en wil jij bijdragen aan een wereldwijde uitdaging: hiv-genezing? In de nieuwe subsidieoproep 'hiv-genezing voor iedereen' staat interdisciplinaire samenwerking centraal. We zoeken niet alleen wetenschappers binnen, maar juist óók buiten het hiv-veld. Denk daarbij aan sociale en geesteswetenschappers, datawetenschappers en technische wetenschappers. Ook (vertegenwoordigers van)...

Nieuws

Nieuwe initiatieven gericht op kennisbenutting voor passende zorg in de praktijk

Recent zijn 6 subsidierondes van bestaande programma’s met extra middelen van het ministerie van VWS uitgebreid. Dit om meer impact te kunnen maken met bestaande kennis en innovaties gericht op passende zorg in de praktijk. ‘Veel van onze programma’s hebben een link met passende zorg’, zegt Karen van Liere-Visser, die de nieuwe initiatieven coördineert.

Nieuws

Microplastics hebben mogelijk effect op de placenta tijdens de zwangerschap

Onderzoek heeft aangetoond dat kleine plastic deeltjes mogelijk subtiele effecten hebben op de placenta. De resultaten, beschreven door onderzoeker Hanna Dusza en collega’s, zijn recent gepubliceerd in het toonaangevende vaktijdschrift Environmental Health Perspectives. De onderzoekers roepen op tot aanvullend onderzoek om het effect van micro- en nanoplastics op de gezondheid van de moeder en het ontwikkelende kind beter te begrijpen.

Onderzoeker Hanna Dusza aan het werk in laboratorium
Hanna Dusza aan het werk in het laboratorium, gefotografeerd door Bas Niemans (Universiteit Utrecht)
Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Foto van Barbara van der Linden

Barbara van der Linden

Senior stafmedewerker Implementatie

+31 70 349 51 38
linden@zonmw.nl
Foto van Pauline Goense

Pauline Goense

Senior stafmedewerker Implementatie

+31 70 349 50 71
goense@zonmw.nl
Foto van Wendy Reijmerink

Wendy Reijmerink

Senior stafmedewerker Strategie en Innovatie

+31 70 349 53 52
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website