Over dit programma

Wat is Systems Medicine?

Gerelateerde programma's

ERACoSysMed: Europese samenwerking rond Systems Medicine: subsidies, awareness events & workshops.

ERACoSysMed referereert naar ‘Collaboration on Systems Medicine’. Samenwerking dus, in multidiscplinaire onderzoeksconsortia die gericht zijn op de vertaalslag naar de klinische praktijk. ERACoSysMed  is erop gericht om deze veranderingen in de Europese landen in gang te zetten.

Waarom is Systems Medicine belangrijk?

Clinici baseren hun aanpak om patiënten te diagnosticeren en behandelen op basis van klinische observatie en medische tests. Dit is een bewezen en succesvol concept. Echter, door de omvang van grote datasets en de complexiteit van de integratie en analyse van die datasets die we tegenwoordig kunnen produceren, worden clinici fors uitgedaagd om deze data in de dagelijkse praktijk ten behoeve van de patiënt te gebruiken. Een wiskundige aanpak door het modelleren van biologische systemen vormt een belangrijk onderdeel van de Systems Medicine aanpak. Het biedt een systematische en flexibele aanpak, waarmee het toenemende aantal complexe patiëntgegevens toegankelijk en begrijpelijk zal worden. Hiermee geeft Systems Medicine clinici een nieuw hulpmiddel in handen om patiënten sneller, beter en effectiever te diagnosticeren en behandelen.

De rol van ZonMw in ERACoSysMed

ZonMw heeft een grote taak binnen ERACoSysMed. We leiden een ambitieus een werkpakket  dat 2 calls, 6 awareness events en 5 workshops organiseert. In 2018 bereiden we ons voor op het organiseren van een laatste call, die begin 2019 geopend wordt voor indiening. Recentelijk zijn 4 Systems Medicine awareness events georganiseerd, waar diverse stakeholders elkaar konden ontmoeten en best practices werden getoond (Nederland, Israël en Duitsland, 2016; Slovenië, 2017). Er zijn nog 2 awareness events gepland (Spanje en Noorwegen, 2018/2019). Ten behoeve van netwerkvorming en bepalen van inhoudelijke richting van calls zijn 3 workshops georganiseerd, waarbij stakeholders zoals patiëntvertegenwoordigers, clinici, bedrijfsleven, beleidsmakers, onderzoekers en data management experts aanwezig waren. Er staan nog minstens 2 van dergelijke workshops op stapel.
Hiernaast leidt ZonMw een werkpakket over Communicatie. Om artsen en overige stakeholders te inspireren is een flyer gereed en is een animatiefilm gemaakt die uitleggen wat Systems Medicine inhoudt. In 2018 worden de vorderingen van de consortiumprojecten uit de call JTC-2015 getoond via filmpjes en een flyer op www.eracosysmed.eu.

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website