U kunt als gemeente subsidie aanvragen voor het realiseren van een lokale, goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag. De subsidiemogelijkheden lopen uiteen van trainingen tot het inschakelen van experts tot praktijkprojecten.

Interactieve landkaart biedt overzicht 500 projecten

Regionale praktijkprojecten

Bekijk welke initiatieven in uw regio worden uitgevoerd voor het verbeteren van de ondersteuning, opvang en zorg voor mensen met onbegrepen gedrag. Het Actieprogramma Verward Gedrag zet met deze projecten in op alle onderdelen van de keten; van vroegsignalering tot herstel

Ga naar de interactieve landkaart

Training gemeentelijke teams

Wilt u uw gemeentelijke hulpverleners (zoals sociale wijkteams en buurtteams) extra opleiden op het gebied van ggz, zodat zij goed uitgerust zijn om de extra taken die er na de transitie bij zijn gekomen uit te voeren? Vraag dan subsidie aan voor een trainingsplan op maat voor bij- en nascholing voor extra ggz expertise in de wijk.

Inschakelen expert

Werkt u aan een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag, maar komt u er alleen niet uit? Schakel dan met behulp van een subsidievoucher een expert in van de Vliegende Brigade +.

De expert kijkt samen met u en uw partners naar wat nodig is voor het realiseren van een oplossing en levert de benodigde expertise. U kunt de voucher van maximaal € 10.000,- eenvoudig aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen en naar ons te mailen.

Een expert maakt het onderlinge gesprek makkelijker

In passende hulp en ondersteuning bij verward gedrag heeft alles met alles te maken. De afstemming tussen alle betrokken partijen is soms niet zo eenvoudig. Het inschakelen van een expert kan helpen. 7 Midden-Limburgse gemeenten kregen hulp vanuit de Vliegende Brigade +.

Interview met gemeente Roermond

Samenwerking met zorgverzekeraar

Peter van Zuidam

Gemeente Utrecht en zorgverzekeraar Zilveren Kruis werken samen aan een ‘integraal aanbod’ van zorg en begeleiding voor mensen met verward gedrag in Utrecht. Marga Vink (beleidsmedewerker maatschappelijke opvang bij de gemeente Utrecht) en Peter van Zuidam (zorginhoudelijk adviseur ggz bij Zilveren Kruis) vertellen hoe zij dit hebben aangepakt.

Interview met Marga Vink en Peter van Zuidam

Integraal aanbod van zorg en begeleiding

Gemeenten en zorgverzekeraars kunnen subsidie aanvragen voor het inrichten van een integraal aanbod van zorg en begeleiding voor mensen met verward gedrag (jongeren of volwassenen). Samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders staat in deze projecten centraal.

De eerstvolgende subsidieoproep gaat naar verwachting in juli/augustus 2019 online. De verwachte deadline voor het aanvragen van subsidie is oktober 2019.

> bekijk de lopende projecten

Implementatie wijk-GGD'er

Gemeenten kunnen met hun samenwerkingspartners in rondes subsidie aanvragen voor de implementatie en borging van een wijk-GGD’er of wijkfunctionaris. Wanneer de volgende subsidieronde start is nog onbekend.

Wijkfunctionaris Zorg en Veiligheid

Marjolijn Agterberg en Pieter de Vries

Sinds begin 2018 werkt de gemeente Veenendaal met een wijkfunctionaris Zorg en Veiligheid: ‘Een wijkfunctionaris Zorg en Veiligheid legt vooral betere verbindingen tussen wat er al is'.

Interview met wijkfunctionaris Pieter de Vries

Fries convenant over passend vervoer brengt partijen samen

De Rapid responder

In Friesland worden mensen met verward gedrag als het even kan niet vervoerd, maar ter plekke geholpen door sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen in een speciale bus: de Rapid responder.

Interview met projectbetrokkenen

Gepast vervoer

Vraag nu subsidie aan voor lokale, experimentele projecten voor gepast vervoer van mensen met verward gedrag. U kiest zelf of uw vervoersdienst zowel acuut als niet-acuut vervoer aanbiedt (zowel vóór als na de eerste opvang en beoordeling) of alleen niet-acuut vervoer (ná de eerste opvang en beoordeling).

U kunt uw subsidieaanvraag doorlopend indienen via ons online aanvraagsysteem ProjectNet (let op: hier moet u een account voor aanmaken). De beoordelingsprocedure vindt plaats in de 6 weken nadat de subsidieaanvraag is ingediend.

  

Contact

Heeft u vragen? Wij beantwoorden ze graag.

Portretfoto Eline Evelo

Eline Evelo

Inschakelen expert | Trainingen gemeentelijke teams | Integraal aanbod zorg en begeleiding

+31 70 349 50 41
avg@zonmw.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van relevante subsidieoproepen, informatiebijeenkomsten en ander nieuws? Abonneert u zich dan op de nieuwsbrief Geestelijke gezondheid of volg ons op LinkedIn.

Ondersteuning op andere thema's

Wilt u weten wat ZonMw op andere thema's voor u kan betekenen? Neem dan een kijkje op onze webpagina Subsidie en inzichten voor Gemeenten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website