Gezonde voeding vergroot de kans op een zwangerschap en op een gezonde baby. Het persoonlijke online coachingsprogramma ‘Slimmer Zwanger’ helpt mensen met een kinderwens met tips, weetjes, vragen en recepten om hun voeding en leefstijl te verbeteren.

Een e-healthprogramma dat helpt bij het verbeteren van ongezonde voeding- en leefstijlgewoonten vanaf het moment van kinderwens, dus al vóór de conceptie. Dat is ‘Slimmer Zwanger’. ‘Met dit programma dragen we bij aan een betere gezondheid en zorg van mensen met een kinderwens, hun toekomstige kind en zelfs hun toekomstige kleinkind,’ vertelt projectleider Régine Steegers-Theunissen van het Erasmus MC. ‘Een gezonde leefstijl heeft namelijk ook effect op je erfelijk materiaal.’

Belang dringt onvoldoende door

Het programma komt voort uit het gelijknamige project ‘Slimmer Zwanger’, dat werd uitgevoerd onder jonge mensen met vruchtbaarheidsproblemen en een indicatie voor een IVF/ICSI-behandeling. Het overgrote deel van de deelnemers bleek ongezonde voeding- en leefstijlgewoontes te hebben. ‘Als je zwanger bent of wilt worden is er veel informatie beschikbaar over een gezonde voeding- en leefstijl,’ vertelt Steegers. ‘Helaas dringt het belang hiervan bij mensen onvoldoende door. Of ze vinden het moeilijk om er iets aan te doen. Ook voor zorgverleners blijkt het niet eenvoudig te zijn om deze extra zorg te geven. Dat waren de belangrijkste redenen om een interactief en persoonlijk coachingsprogramma voor de smartphone te ontwikkelen.’

Drie gouden regels

‘Slimmer Zwanger’ is gebaseerd op 3 gouden regels voor het verbeteren van de vruchtbaarheid en een zwangerschap zonder complicaties: eet elke dag tenminste 2 stuks fruit en 200 gram groente, slik foliumzuur en stop met alcohol en roken.
Bij de start van de online coaching screenen de deelnemers (zowel vrouwen als mannen) zichzelf op voeding- en leefstijlgewoonten en op een aantal algemene karakteristieken. Op basis daarvan krijgen ze een persoonlijk coachingsprogramma van 26 weken, dat is afgestemd op hun geslacht, zwangerschapsstatus en hun voedings- en leefstijlfactoren.

Interventies en beloningen

‘Deelnemers ontvangen via de mail maximaal 3 interventies per week,’ licht Steegers toe. ‘Dat kunnen vragen, tips, weetjes en seizoensgebonden recepten zijn. Elke 6 weken vraagt het programma opnieuw naar gedragingen en naar de zwangerschapsstatus en wordt de coaching automatisch aangepast aan de actuele situatie.’ Tijdens het programma ontvangen deelnemers ook diverse beloningen. Zo kunnen ze na een aantal weken gratis een app downloaden die hen ondersteunt bij fysieke activiteit en krijgen zij vouchers voor korting op foliumzuur en een zwangerschapstest.

Drempel verlagen

Via www.slimmerzwanger.nl is het coachingsprogramma nu toegankelijk voor alle mensen met een kinderwens. Een abonnement kost €29,95. De meeste verzekeraars vergoeden de deelname via de aanvullende verzekering.
Steegers zou graag zien dat het programma landelijk wordt gekoppeld aan een consult over gezond zwanger worden. ‘In het Erasmus MC gaan we dat vanaf juni 2018 weer geven. Het blijkt uit ons onderzoek dat het enorm helpt als een zorgverlener de online coaching adviseert tijdens een consult. Dat verlaagt de drempel om een abonnement aan te gaan.’

Nog beter toegankelijk

Door het inmiddels afgeronde implementatieproject is het persoonlijke eHealth coaching programma breder bekend en meer toegankelijk gemaakt voor álle paren met kinderwens en hun zorgverleners. Slimmer Zwanger is ingebouwd op het Lifecourse Zorgplatform van het Erasmus MC: www.mijnleefstijlzorg.nl. Om meer mensen ervan op de hoogte te brengen is een koppeling gemaakt tussen Slimmer Zwanger en het veel gebruikte online screeningsprogramma 'Zwanger Wijzer'.

Lees ook

Het online leefstijl- en coachingsprogramma Slimmer Zwanger van het Erasmus MC is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erkend als bewezen effectief voor stellen die gezond zwanger willen worden of al zijn. Lees het nieuwsbericht

Aan de slag?

Leefstijl- en coachings- programma Slimmer Zwanger

Ook aan de slag met het programma Slimmer Zwanger? Kijk dan op: www.slimmerzwanger.nl

Meer informatie

Preconceptiezorg is dé preventieve zorg van de toekomst

Lees de column van projectleider Régine Steegers-Theunissen (ErasmusMC) of neem contact op met haar via de mail.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website