Mensen die werken zijn gezonder, blijkt uit onderzoek. Dit programma levert kennis op om gezondheid op de werkplek te stimuleren. Specifiek voor werkenden met een lage sociaaleconomische status, waaronder mensen met een chronische aandoening.

Onderwerpen

Uitgelicht

Leerpunten uit afgeronde projecten

Deze publicatie is een overkoepelende analyse van de projecten uit het deelprogramma Werk(en) is gezond.
In totaal zijn 20 projecten geanalyseerd waarvan 6 metastudies en 14 interventiestudies. In dit rapport leest u de leerpunten met betrekking tot gezondheidsbevordering voor werkenden met een lage sociaaleconomische positie.

Lees 'Op weg naar effectieve gezondheidsbevordering'

Omgaan met gezondheidsvaardigheden van praktisch geschoolde werkenden

Deze methodiek voor bedrijfsartsen is gericht op het interveniëren op ziektepercepties en gezondheidsvaardig-heden van praktisch geschoolden en het betrekken van hun naasten.

Bekijk de factsheet of het webinar (30 nov)

Lopende en afgeronde projecten

De projecten van het programma Werk(en) is gezond zijn gericht op gezondheids-bevorderende interventies op de werkplek, vernieuwende onderzoeksaanpakken naar die interventies en op meta-analyse.

Bekijk alle projecten van Werk(en) is gezond

Aandacht voor overgang op de werkvloer essentieel voor duurzame inzetbaarheid vrouwen

Het onderzoek van Karen Nieuwenhuijsen en Marjolein Verburgh van Amsterdam UMC biedt handvatten hoe je kwetsbare vrouwen in de overgang wél kunt bereiken.

Lees meer over het bereiken van vrouwen in de overgang op het werk

'Werkomgeving voor gezondheid net zo belangrijk als leefstijl'

Wat is vitaliteit? Wat is belangrijk bij het stimuleren van gezondheid op de werkplek? En wat zijn de uitdagingen? Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar vitaliteitsmanagement en commissielid, licht toe.

Interview Tinka van Vuuren

PerfectFit 2.0: Leefstijlprogramma werk

‘Onze aanwezigheidscijfers liggen inmiddels structureel een stuk hoger. PerfectFit 2.0 is een combinatie van e-health en persoonlijke begeleiding, waarin coachingsgesprekken zijn toegevoegd aan het preventief medisch onderzoek’.

interview Philip Blom (publicatie 20 jaar preventie bij ZonMw)

'Met meta-analyses bestaande data optimaal benutten'

'Als je bestaande databestanden samenvoegt en analyseert, kan dit tot nieuwe inzichten leiden', vertelt Karin Proper, senior onderzoeker Lifestyle, Work and Health en commissielid.

Interview Karin Proper

Actueel

Praktisch hulpmiddel: Werk en Wijzer voor zorgverleners ziekenhuis

Aandacht voor werk van patiënten die onder behandeling zijn in het ziekenhuis is voor de re-integratie belangrijk. Daarom is de ‘Werk en Wijzer voor zorgverleners’ ontwikkeld, een praktisch hulpmiddel voor zorgverleners in het ziekenhuis.

Werk en Wijzer is ontwikkeld door Maastricht UMC+ samen met andere ziekenhuizen, Centrum Werk Gezondheid en met inzichten vanuit Fit for Work en Target@Work.

 

Elders gezien

Matchmaking KIC-call Meedoen op de arbeidsmarkt op 29 september

Op donderdag 29 september 2022 organiseert NWO een matchmaking voor de KIC-call 'Meedoen op de arbeidsmarkt: innovatieve oplossingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte'. De matchmaking is bedoeld voor geïnteresseerden om hun initiatieven vorm te geven en benodigde mede-aanvragers in onderzoek te vinden. De subsidieoproep richt zich op onderzoek naar innovatieve (sociale en) technologische oplossingen en daarmee structurele...

Nieuws

Vooraankondiging: innovatie in arbeidsparticipatie van mensen met een beperking of chronische ziekte

NWO kondigt de openstelling aan van een nieuwe KIC-call met de titel: ‘Meedoen op de arbeidsmarkt: innovatieve oplossingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte’. Nieuw onderzoek door interdisciplinaire publiek-private consortia is nodig om de arbeidsparticipatie van deze groepen te stimuleren en faciliteren. De publicatie van de call for proposals wordt begin augustus 2022 verwacht.

Nieuws

Subsidie beschikbaar blijvend versterken mentale vitaliteit werkenden

Vanaf nu is er subsidie beschikbaar om werkenden te helpen zich weer mentaal sterk en fit te laten voelen en blijven voelen. Want door de coronapandemie hebben veel werkenden extra ondersteuning nodig om hun mentale vitaliteit te verbeteren, bijvoorbeeld bij langdurige gezondheidsklachten of thuis of hybride werken.

Nieuws
Toon meer

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website