Mensen die werken zijn gezonder, blijkt uit onderzoek. Dit programma levert kennis op om gezondheid op de werkplek te stimuleren. Specifiek voor werkenden met een lage sociaaleconomische status, waaronder mensen met een chronische aandoening.
Deze publicatie is een overkoepelende analyse van de projecten uit het deelprogramma Werk(en) is gezond. In totaal zijn 20 projecten geanalyseerd waarvan 6 metastudies en 14 interventiestudies. In dit rapport leest u de leerpunten met betrekking tot gezondheidsbevordering voor werkenden met een lage sociaaleconomische positie.
‘Het is zo leuk om te zien dat er overal een beweging in gang is gezet om meer onderbouwd te gaan werken’, zegt onze directeur Veronique Timmerhuis. We kijken terug op een energieke en inspirerende dag vol kennisuitwisseling.
‘Onze aanwezigheidscijfers liggen inmiddels structureel een stuk hoger. PerfectFit 2.0 is een combinatie van e-health en persoonlijke begeleiding, waarin coachingsgesprekken zijn toegevoegd aan het preventief medisch onderzoek’.
Het onderzoek van Karen Nieuwenhuijsen en Marjolein Verburgh van Amsterdam UMC biedt handvatten hoe je kwetsbare vrouwen in de overgang wél kunt bereiken.
Wat is vitaliteit? Wat is belangrijk bij het stimuleren van gezondheid op de werkplek? En wat zijn de uitdagingen? Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar vitaliteitsmanagement en commissielid, licht toe.
De projecten van het programma Werk(en) is gezond zijn gericht op gezondheids-bevorderende interventies op de werkplek, vernieuwende onderzoeksaanpakken naar die interventies en op meta-analyse.
Maar liefst 17 projecten binnen het werkveld van o.a. onderwijs, zorg en welzijn, overheid gaan ermee aan de slag. Bijvoorbeeld een traject in Rotterdam, met aandacht voor persoonlijk inzicht, regie en teamsamenwerking.
Alle projecten zetten in op innovatieve interventies op organisatieniveau met als doel werkenden weer mentaal sterk en fit te laten voelen en blijven voelen.
Steeds meer vrouwen van 45 jaar en ouder werken. Vanaf deze leeftijd raken zij over het algemeen in de overgang en kunnen zij langdurig klachten ervaren. In dit onderzoek is het verband tussen overgangsklachten en werkuitkomsten onderzocht onder 8425 vrouwen in de peri- en postmenopauze van de Lifelines Cohort Study.
Ben jij onderzoeker, arts, techneut, werkgever, cofinancier en/of een samenwerkingspartner met relevante expertise? En heb jij interesse om interdisciplinair samen te werken aan innovatieve sociale of technologische oplossingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte op de arbeidsmarkt? Meld je dan vóór 15 november aan voor de nieuwe NWO KIC call 'Meedoen op de arbeidsmarkt'. We zijn op zoek naar een breed palet aan kennis en expertise...
Een belangrijke taak van de Gezondheidsraad is het bijdragen aan gezonde arbeidsomstandigheden voor werkenden. Zo adviseert de raad over bescherming tegen de blootstelling aan schadelijke stoffen op de werkplek en over de gevolgen op de gezondheid van werkenden.
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.