Mensen die werken zijn gezonder, blijkt uit onderzoek. Dit programma levert kennis op om gezondheid op de werkplek te stimuleren. Specifiek voor werkenden met een lage sociaaleconomische status, waaronder mensen met een chronische aandoening.

Onderwerpen

Uitgelicht

Leerpunten uit afgeronde projecten

Deze publicatie is een overkoepelende analyse van de projecten uit het deelprogramma Werk(en) is gezond.
In totaal zijn 20 projecten geanalyseerd waarvan 6 metastudies en 14 interventiestudies. In dit rapport leest u de leerpunten met betrekking tot gezondheidsbevordering voor werkenden met een lage sociaaleconomische positie.

Lees 'Op weg naar effectieve gezondheidsbevordering'

Terugblik conferentie Werk, inkomen en gezondheid

‘Het is zo leuk om te zien dat er overal een beweging in gang is gezet om meer onderbouwd te gaan werken’, zegt onze directeur Veronique Timmerhuis. We kijken terug op een energieke en inspirerende dag vol kennisuitwisseling.

Meer weten? Bekijk de terugblik

PerfectFit 2.0: Leefstijlprogramma werk

‘Onze aanwezigheidscijfers liggen inmiddels structureel een stuk hoger. PerfectFit 2.0 is een combinatie van e-health en persoonlijke begeleiding, waarin coachingsgesprekken zijn toegevoegd aan het preventief medisch onderzoek’.

interview Philip Blom (publicatie 20 jaar preventie bij ZonMw)

Aandacht voor overgang op de werkvloer essentieel voor duurzame inzetbaarheid vrouwen

Het onderzoek van Karen Nieuwenhuijsen en Marjolein Verburgh van Amsterdam UMC biedt handvatten hoe je kwetsbare vrouwen in de overgang wél kunt bereiken.

Lees meer over het bereiken van vrouwen in de overgang op het werk

'Werkomgeving voor gezondheid net zo belangrijk als leefstijl'

Wat is vitaliteit? Wat is belangrijk bij het stimuleren van gezondheid op de werkplek? En wat zijn de uitdagingen? Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar vitaliteitsmanagement en commissielid, licht toe.

Interview Tinka van Vuuren

Lopende en afgeronde projecten

De projecten van het programma Werk(en) is gezond zijn gericht op gezondheids-bevorderende interventies op de werkplek, vernieuwende onderzoeksaanpakken naar die interventies en op meta-analyse.

Bekijk alle projecten van Werk(en) is gezond

Actueel

Hoe kan de mentale vitaliteit van werknemers worden versterkt?

Maar liefst 17 projecten binnen het werkveld van o.a. onderwijs, zorg en welzijn, overheid gaan ermee aan de slag. Bijvoorbeeld een traject in Rotterdam, met aandacht voor persoonlijk inzicht, regie en teamsamenwerking.

Alle projecten zetten in op innovatieve interventies op organisatieniveau met als doel werkenden weer mentaal sterk en fit te laten voelen en blijven voelen.

Pagina

Werkende vrouwen in de overgang: klachten en functioneren in het werk

Steeds meer vrouwen van 45 jaar en ouder werken. Vanaf deze leeftijd raken zij over het algemeen in de overgang en kunnen zij langdurig klachten ervaren. In dit onderzoek is het verband tussen overgangsklachten en werkuitkomsten onderzocht onder 8425 vrouwen in de peri- en postmenopauze van de Lifelines Cohort Study.

Elders gezien

Draag bij aan een inclusieve arbeidsmarkt: meld je aan vóór 15 november

Ben jij onderzoeker, arts, techneut, werkgever, cofinancier en/of een samenwerkingspartner met relevante expertise? En heb jij interesse om interdisciplinair samen te werken aan innovatieve sociale of technologische oplossingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte op de arbeidsmarkt? Meld je dan vóór 15 november aan voor de nieuwe NWO KIC call 'Meedoen op de arbeidsmarkt'. We zijn op zoek naar een breed palet aan kennis en expertise...

Nieuws

Gezondheidsraad presenteert Werkprogramma 2023

Een belangrijke taak van de Gezondheidsraad is het bijdragen aan gezonde arbeidsomstandigheden voor werkenden. Zo adviseert de raad over bescherming tegen de blootstelling aan schadelijke stoffen op de werkplek en over de gevolgen op de gezondheid van werkenden.

Elders gezien
Toon meer

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website