Mensen die werken zijn gezonder, blijkt uit onderzoek. Dit programma levert kennis op om gezondheid op de werkplek te stimuleren. Specifiek voor werkenden met een lage sociaaleconomische status, waaronder mensen met een chronische aandoening.

Thema's

Uitgelicht

Stimuleren van gezondheid op de werkplek

In 2018 gingen 20 onderzoeksprojecten van start in ons programma Werk(en) is gezond. Waar zijn ze mee bezig? En waar lopen ze tegenaan? Ze bespraken het tijdens de projectleidersbijeenkomst op 24 oktober 2019.

Verslag projectleidersbijeenkomst

Werk kan gezondheid juist bevorderen

‘Rond duurzame inzetbaarheid is een cultuuromslag op gang gekomen. Ging het voorheen vooral over risicofactoren die werk ongezond kunnen maken, nu zien we in dat werk de gezondheid juist kan bevorderen'.

interview Tinka van Vuuren (publicatie 20 jaar preventie bij ZonMw)

PerfectFit 2.0: Leefstijlprogramma werk

‘Onze aanwezigheidscijfers liggen inmiddels structureel een stuk hoger. PerfectFit 2.0 is een combinatie van e-health en persoonlijke begeleiding, waarin coachingsgesprekken zijn toegevoegd aan het preventief medisch onderzoek’.

interview Philip Blom (publicatie 20 jaar preventie bij ZonMw)

Gezond aan het werk

Wie gezond blijft, kan langer met plezier blijven werken. Een gezonde, gemotiveerde en  flexibele beroepsbevolking is hard nodig, zeker nu Nederland verder vergrijst. Hoe kunnen we de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van werkenden verbeteren?

Lees verder in onze publicatie '20 jaar preventie bij ZonMw'

'Met meta-analyses bestaande data optimaal benutten'

'Als je bestaande databestanden samenvoegt en analyseert, kan dit tot nieuwe inzichten leiden', vertelt Karin Proper, senior onderzoeker Lifestyle, Work and Health en commissielid.

Interview Karin Proper

20 jaar preventie bij ZonMw!

De afgelopen 20 jaar hebben we al veel kennis opgedaan over gezond leven. Dit heeft mooie resultaten opgeleverd, die vandaag de dag worden gebruikt.

Benieuwd naar de resultaten en onze blik op de toekomst?

Lopende projecten

De projecten binnen ons programma zijn gebundeld binnen deze thema’s:

Actueel

Zieke werknemers en hun terugkeer naar werk

Om het aantal werknemers dat langdurig ziek is terug te dringen, is de Wet verbetering poortwachter ingesteld. Om met snel en effectief ingrijpen het verzuim korter te maken. Ons nieuwe programma levert kennis op om de kwaliteit en afstemming in het poortwachtersproces te verbeteren en geeft stimulansen voor een meer re-integratiegerichte benadering.

Nieuws

Schuldhulp: doe mee aan opzetten lerende praktijk

Het bieden van hulp aan mensen met schulden is een maatschappelijke opgave. Samen met partijen uit het veld wil Schouders Eronder werkplaatsen (leren door te doen) en leernetwerken (leren van elkaar) opzetten, ondersteund door inhoudelijk deskundigen.

Interesse? Stuur een mail naar Julia den Hartogh, j.denhartogh@schouderseronder.nl, programmamanager Schouders Eronder.

Elders gezien

'Met meta-analyses kan je bestaande data optimaal benutten'

'Bij een meta-analyse voeg je meerdere databestanden samen en voer je op de samengevoegde data een statistische analyse uit. Binnen een project waarbij ik betrokken ben geweest, zijn bijvoorbeeld drie bestanden over werkenden samengevoegd waarin gegevens over dezelfde werkfactoren, leefstijlfactoren en gezondheid zijn verzameld. Doordat je onderzoeksgroep nu groter is, kun je meer betrouwbare uitspraken doen over de relatie tussen die factoren.'

Karin Proper (senior onderzoeker Lifestyle, Work and Health)
Pagina

PerfectFit 2.0: Leefstijlprogramma voor op het werk

'Vroeger hadden we het nog over verzuimcijfers. Nu spreken we van aanwezigheidscijfers, en die liggen inmiddels structureel een stuk hoger'. Scania gaat aan de slag met PerfectFit2.0, een door ZonMw gefinancierde doorontwikkeling van een leefstijlprogramma voor op het werk. Het wordt een blended careaanpak, een combinatie van e-health en persoonlijke begeleiding, waarin coachingsgesprekken zijn toegevoegd aan het preventief medisch onderzoek.

Philip Blom (bedrijfsarts Scania)
Pagina
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

NCVGZ 2020

Laat je inspireren, leg nieuwe contacten, zie, hoor en ervaar wat er allemaal op het gebied van public health gebeurt. Op 8 april 2020 vindt het NCVGZ, hét congres voor de publieke gezondheid plaats, dus zorg dat je er (weer) bij bent!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website