Over dit programma

In de onderzoeksprojecten van ZonMw participeren veel MKB’ers. Zij hebben een belangrijke rol in de implementatie van kennis in de praktijk. Om deze kennis verder te kunnen brengen in Nederland en Europa werkt ZonMw samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Als nationaal contactpunt voor Horizon 2020 heeft RVO.nl zicht op financieringsvormen binnen Nederland en Europese programma’s, en een groot netwerk daarbuiten. Door met elkaar op te trekken, willen we MKB’ers helpen de mogelijkheden voor nationale en internationale financiering met de juiste partners in PPS te verkennen.

Doel van het programma

Het doel van MKB in Europa is om MKB’ers uit ZonMw projecten actief en op maat te ondersteunen. Het programma organiseert geen subsidierondes, maar wel gerichte voorlichting, advies en netwerkactiviteiten. MKB’ers  krijgen maatwerkadvies over passende financieringsinstrumenten en vergroten hun netwerk voor het vinden van potentiële partners en/of afnemers.

Aankomende voorlichtingsactiviteiten

Momenteel staan er nog geen nieuwe voorlichtingsactiviteiten gepland.

Voorgaande bijeenkomsten:

 • 21 janauri 2020 - EIC Accelerator voorlichtingsbijeenkomst
  Bent u een innovatieve MKB-ondernemer in de technologie sector en bent u klaar voor het opschalen naar Europa of wereldwijd? Tijdens deze bijeenkomst kreeg u alle informatie over de regeling en hoe deze sinds oktober 2019 is veranderd. Allereerst werd de regeling uiteengezet waarna ondernemers hun ervaringen delen met de EIC Accelerator. Onder het tabblad Ervaringen ondernemen in het buitenland (rechts in het menu) vindt u twee video's over deze regeling: de uitleg en ervaringsverhalen van ondernemers.

 • 22 mei 2019 - Voorlichtingsbijeenkomst Eurostars
  Eurostars zoekt MKB’ers die met disruptieve projectideeën voor nieuwe producten, diensten of processen via R&D samenwerking een stap dichter naar de markt zetten. Deze voorlichtingsbijeenkomst was speciaal gericht op MKB’ers die de mogelijkheden voor internationale samenwerking en financiering van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten willen verkennen. Tijdens deze bijeenkomst werd de regeling uiteengezet en deelde ondernemers hun ervaringen met de Eurostars subsidie. Onder het tabblad Ervaringen ondernemen in het buitenland (rechts in het menu) vindt u twee video's over deze regeling: de uitleg en ervaringsverhalen van ondernemers.

 • 7 maart 2019 – Fast track to Innovation tijdens de LSH PPS-dag 2019
  Binnen de themalijn MKB van de LSH publiek-private samenwerkingsdag vond de sessie ‘Fast Track to Innvoation’ plaats. De Europese regeling Fast Track to Innovation werd hierin uitgelegd, gevolgd door een interview met twee ondernemers die deze subsidie ontvangen hebben. Bekijk de digitale publicatie over de LSH PPS-dag en onder het tabblad Ervaringen ondernemen in het buitenland (rechts in het menu) vindt u twee video's over deze regeling: de uitleg en ervaringsverhalen van ondernemers.

 • 26 november 2018 - 'Wie gaat dat betalen?'.
  Deze informatiebijeenkomst bestond uit twee workshoprondes. Allereerst kregen deelnemers meer informatie over de verschillende innovatieroutes en tijdens de tweede workshopronde werden ze door verschillende NBSO's en IA's meegenomen over hoe te ondernemen in vier verschillende landen. Van deze bijeenkomst is een digitaal magazine gemaakt, daarin leest u meer over elke sessie.

 • 25 juni 2018 - Ondernemen in Duitsland.
  Tijdens deze bijeenkomst nam het Netherlands Business Support Office (NBSO) Stuttgart u samen met andere ondernemers mee in de wereld van Duitse zorginnovaties. Deze middag werd samen met RVO georganiseerd. Een korte samenvatting van deze bijeenkomst leest u in dit verslag.
   
 • 15 februari 2018 - MKB in Europa op de PPS-dag 2018
  Tijdens de ZonMw Publiek-private samenwerking dag: Innovatie door co-creatie 2018 kwamen vier thema’s (financieringsvormen, valorisatie, Big Data en MKB in PPS) aan bod. Vanuit het programma MKB in Europa werden twee sessies in de themalijn MKB in PPS georganiseerd: Pitch & Match en Europese subsidies voor MKB. Bekijk de digitale publicatie voor een samenvatting van de sessies en de bijbehorende presentaties.

Relevante Europese subsidierondes voor MKB:

Doel: Ontwikkeling tot werkend prototype met minimaal 1 andere partij uit een Eurostars land.
Deadline 2020: alle deadlines voor dit jaar zijn verlopen.

Doel: Uitvoering business plan, samenwerking niet verplicht.
Deadline 2020: Alle deadlines voor dit jaar zijn verlopen.

Doel: Van werkend prototype tot marktintroductie met een consortium van 3 tot 5 partners uit minimaal 3 EU-landen.
Deadline 2020: 27 oktober

Bekijk de website voor subsidiemogelijkheden en deadlines.

Doel: Voornamelijk toegepast onderzoek en innovatie in grotere publiek-private consortia (research & innovation actions). Onderwerpen door de EU bepaald, een overzicht is te vinden in de H2020 Wegwijzer van RVO.
De sluitingsdata voor SC1 in 2020 zijn verstreken.

overzicht MKB instrumenten

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website