Het Actieprogramma Grip op Onbegrip ondersteunt regionale, lerende netwerken. Daarin werken het sociaal-, zorg- én veiligheidsdomein samen voor mensen met onbegrepen gedrag. Grip op Onbegrip is een vervolg op het Actieprogramma Verward Gedrag. Dit vervolgprogramma richt zich op het regionaal verbinden van kennis en praktijk en het verder brengen van goede praktijken.

Actueel

Aan de slag

Wilt u weten welke subsidiemogelijkheden er voor u of uw organisatie zijn? Bekijk het overzicht van subsidiemogelijkheden.

Bekijk de mogelijkheden

Dit gebeurt er nu

Bekijk de eerste projecten die zijn gestart. De projecten richten zich samen leren en versterken van samenwerking tussen het zorg- en veiligheids- en sociaal domein.

Bekijk de projecten

Kennis voor de praktijk

De door ZonMw gefinancierde projecten leveren vaak kennis, producten en/of handreikingen op die uitstekend toe te passen zijn in de praktijk. Bekijk deze pagina om erachter te komen welke kennis al beschikbaar is.

Alles over opgeleverde kennis

Wat ging eraan vooraf?

Van 2016-2021 financierden we projecten binnen het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag. Deze projecten droegen bij aan een goed werkende aanpak voor ondersteuning, opvang en zorg voor mensen met verward gedrag en hun omgeving. 

Actieprogramma Verward Gedrag

Psychische kwetsbaarheid bij ZonMw - blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief Geestelijke Gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Altijd als eerste op de hoogte zijn? Volg dan ZonMw: Geestelijke gezondheid ook op LinkedIn.

Volg ZonMw: Geestelijke Gezondheid

Inclusie van (psychisch) kwetsbare mensen

Kijk in 3 minuten een compilatie van afgelopen 6 talkshows! Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met talkshow, podcasts en publicaties.

Bekijk de compilatievideo

Actueel

Subsidieplafond Landelijk onderzoeks- en begeleidingstraject verhoogd

De problematiek rondom onbegrepen gedrag is complex en kent een grote gelaagdheid. Het versterken van een lerende omgeving en verbetercyclus kan bijdragen aan een duurzame persoonsgerichte aanpak. Met de subsidieoproep Landelijk onderzoeks- en begeleidingstraject worden ongeveer 50 projecten - Zorg & Veiligheid én de Kenniswerkplaatsen - ondersteund bij het inrichten en uitvoeren van een dynamisch leer- & verbeterproces en wordt de ontwikkeling...

Nieuws

‘Welkome Wijk’ bijeenkomsten leren wijkbewoners meer over psychische kwetsbaarheid

Er is nog veel onbekendheid en onbegrip rondom psychische kwetsbaarheden zoals een depressie of verslaving. De lokale ‘Welkome Wijk’ bewustwordingsbijeenkomsten brengen daar verandering in. Lees wat deze bijeenkomsten zo effectief maakt. En hoe u als professional, vrijwilliger of ervaringsdeskundige zelf aan de slag kunt met de Welkome Wijk aanpak.

Elders gezien

Nieuwe initiatieven gericht op kennisbenutting voor passende zorg in de praktijk

Recent zijn 6 subsidierondes van bestaande programma’s met extra middelen van het ministerie van VWS uitgebreid. Dit om meer impact te kunnen maken met bestaande kennis en innovaties gericht op passende zorg in de praktijk. ‘Veel van onze programma’s hebben een link met passende zorg’, zegt Karen van Liere-Visser, die de nieuwe initiatieven coördineert.

Nieuws

‘Uiteindelijk willen we de beste zorg en ondersteuning voor kwetsbare burgers’

Samen werken, leren en verbeteren om de beste zorg en ondersteuning te kunnen bieden aan mensen met onbegrepen gedrag. Dat is waar de huidige subsidieoproepen vanuit het Actieprogramma Grip op Onbegrip voor bedoeld zijn. ‘Er is namelijk geen blauwdruk voor een optimale samenwerking, omdat het per regio kan verschillen wat er nodig is,’ legt Eline Evelo uit. Zij is programmamanager en vertelt over de twee subsidieoproepen die zijn geopend om de...

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Portretfoto Lisanne Hogema

Lisanne Hogema

Zorg en Veiligheid | Professionalisering

+31 70 349 54 70
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website