Op 11 september vond het internationale congres Choosing Wisely plaats in Amsterdam. Inspirerende gastsprekers gaven hun visie op de laatste ontwikkelingen rondom ‘verstandig kiezen. Wat kunnen we doen om het maken van goede behandelkeuzes in de zorg te bevorderen? Wat hebben we al bereikt en welke uitdagingen liggen er nog? Welke initiatieven zijn er en wat kunnen we van elkaar leren?

Het congres is een initiatief van de internationale Choosing Wisely groep en werd dit jaar georganiseerd door ZonMw, de Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland, NFU/IQ Healthcare, het CGS/Bewustzijnsproject en STZ.

Binnen de Choosing Wisely groep bundelen professionals vanuit de wetenschap, praktijk en onderwijs de krachten om verstandige keuzes in de gezondheidszorg te stimuleren. In Nederland is dit initiatief vijf jaar geleden doorvertaald naar de campagne Verstandig kiezen. Deze campagne kent vier pijlers: het ontwikkelen van ‘verstandige keuzes’, onderzoek naar praktijkvariatie, zorgevaluatie en samen beslissen. 5 van de 8 projecten uit het programma Doen of Laten van het Citrienfonds, sluiten aan bij de campagne Verstandig kiezen.

Meer informatie over de campagne Verstandig kiezen, zorgevaluaties en Doen of laten.

Impressie

Presentatie: Evaluate before choosing wisely!

Prof. dr. Peter Paul van Benthem (ENT-surgeon, Chair ENT department, LUMC)
Bekijk de presentatie

Choosing Wisely: From an idea to an international movement

Professor Wendy Levinson, MD, PhD. Chair Choosing Wisely Canada and the coordinator of the international Choosing Wisely movement
Bekijk de presentatie

Gesprek Jeroen Geurts met zorgprofessionals over doelmatige keuzes

Hoe maken artsen en patiënten doelmatige keuzes in de spreekkamer? ZonMw voorzitter Jeroen Geurts sprak tijdens het congres Choosing Wisely 2017 met AIOS gynaecologie Steven Giesbers, neuroloog Esther Verstraete en chirurg Huib Cense.

Bekijk het filmpje

Artikel PlusOnline: meer zorg is niet altijd beter

Nederlandse artsen willen in gesprek met patiënten over onnodige controles en behandelingen. PlusOnline schreef hierover een artikel.

Lees het artikel

Doelmatigheidsonderzoek: de opmaat naar betere keuzes in de zorg

Dit congres werd mogelijk doordat professionals vanuit de wetenschap, praktijk en onderwijs de krachten bundelden. ZonMw was een van de partners in dit congres en verzorgde een breakout-sessie over het belang van doelmatigheidsonderzoek.

Lees verder
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website