Toepassen van neuropsychobiologische kennis voor het voorkomen van (jeugd)criminaliteit

De afgelopen jaren zijn we veel te weten gekomen over het (adolescenten)brein. Ook de kennis over neurobiologische factoren van antisociaal gedrag bij jongeren is sterk gegroeid. De toepassing van deze kennis is van groot belang voor de preventie van (jeugd)criminaliteit en de interventies die daarvoor ingezet worden. In het project Brainstorm zijn 2 modules ontwikkeld, die ervoor moeten zorgen dat bestaande neurobiologische en psychosociale kennis over problematisch antisociaal gedrag bij jongeren wordt toegepast in de praktijk en in opleidingen.

Kennis vertaald naar praktijk

In het project is vanuit de neurobiologische en psychosociale wetenschappen bestaande kennis over problematisch antisociaal gedrag bij jongeren gebundeld in 2 modules: de basiskennismodule en de verdiepingsmodule. In samenwerking met de praktijk is die kennis vertaald naar de opleidings- en beroepspraktijk. Veel partijen vanuit het onderwijs en de praktijk hebben hierbij samengewerkt. Zoals de academische werkplaatsen Risicojeugd en Samen op School, medewerkers van justitiële jeugdinstellingen, jongeren (via Young in Prison (YiP), het Youthlab van YiP, ervaringsdeskundige studenten), professionals uit het werkveld, de opleidingen van de Hogeschool Utrecht en Windesheim, beroepsverenigingen, jeugdzorginstellingen en Neurolab.

De modules kunnen worden gebruikt voor incompanytrainingen en zijn met name geschikt voor de hbo-opleidingen Social work en Recht.

Basiskennismodule Brainstorm

De module biedt basiskennis over de ontwikkeling van antisociaal en crimineel gedrag bij jeugdigen. En zoomt in op de rol van neurobiologie bij deze ontwikkeling.  Het doel is een basis te bieden in de ontwikkelingscriminologie en te begrijpen hoe neurobiologische kennis hierin past. Een belangrijk doel is ook om deze kennis goed te interpreteren. Deelnemers leren genuanceerd te denken over de ontwikkeling van crimineel gedrag vanuit verschillende invalshoeken.
Deze module is geschikt voor reeds werkzame professionals en het (bachelor) onderwijs.

Verdiepingsmodule Brainstorm. Bewuster in interactie bij antisociaal gedrag

In de verdiepingsmodule leren deelnemers hoe mensen op elkaar reageren, waar reacties vandaan komen en hoe reacties op neurobiologisch niveau werken. Ook leren zij hoe je als professional reacties leert herkennen, begrijpen en hoe je (anders) kan reageren. De module kan los worden aangeboden of als vervolg op de basiskennismodule.

Deze module is ontwikkeld voor professionals die zich bezighouden met jeugdigen die antisociaal, agressief, crimineel of grensoverschrijdend gedrag laten zien. Dat kunnen professionals zijn die werken bij justitiële jeugdinstellingen, penitentiaire inrichtingen, de (jeugd)reclassering, gesloten jeugdzorg, forensisch psychiatrische klinieken,  jeugdbescherming of de Raad voor de Kinderbescherming.

Website Brainstorm

Op de website Brainstorm is informatie te vinden over de modules met docentenhandleidingen, kennisclips en ander interessant materiaal.

ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector

Met meer kennis kan de hulp aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Voor deze kennisvergroting is het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector opgezet.  
Dit project is tot stand gekomen met financiering vanuit dit programma.

Meer weten?

Onderwerpen