Stap verder richting Europese onderzoeks- en innovatieagenda pandemische paraatheid

Het Europese samenwerkingsverband BE READY voor het oprichten van een partnerschap voor pandemische paraatheid heeft de grote lijnen gepresenteerd van hun strategische onderzoeks- en innovatie agenda (SRIA). Er is een inventarisatie gedaan van bestaande projecten en structuren in Europa op dit gebied. In oktober wordt een fysieke bijeenkomst georganiseerd voor stakeholders om de volgende slag te slaan in de totstandkoming van de agenda.

De SRIA is van belang bij het Europees voorbereiden op een nieuwe pandemie of epidemie. Door geleerde lessen van de COVID-19 pandemie en voorgaande epidemieën, zal de SRIA een strategische roadmap zijn bij een gezamenlijk antwoord op toekomstige gezondheidscrises. Er zijn 6 prioriteiten gedefinieerd bij de ontwikkeling van de SRIA:

  • Versnellen van kennis op een gecoördineerde en integrale manier
  • Het geven van een impuls aan de vroege ontwikkeling van diagnostica, medicatie en vaccins en andere gezondheidsinnovaties mogelijk tot het niveau van human proof of principle
  • Voorbereiden van het managen van een pandemie of onderzoek tijdens een crisis
  • Het in staat stellen van beleid en samenlevingen om om te gaan met epidemieën
  • Versterken van infrastructuren en netwerken
  • Opleiden en communicatie bij opkomende infectieziekten (EID)

Binnen BE READY werken Europese organisaties samen aan pandemische paraatheid. Nederlandse partners van BE READY zijn ZonMw en RIVM. ZonMw is betrokken bij de totstandkoming van de SRIA, en het opstellen van het monitoring-en-evaluatieplan. ZonMw werkt nationaal en internationaal aan pandemische paraatheid.