Sportinnovaties ingezet in de strijd tegen corona
Binnen het project zijn verschillende koelstrategieën geëvalueerd om de hittestress voor, tijdens en na afloop van het sporten zoveel mogelijk te verkleinen. Hieruit blijkt dat toepassen van (de juiste) koelstrategieën de prestaties kunnen verbeteren.
Belangrijke uitkomsten voor het medisch personeel dat te maken heeft met hittestress. De IC-medewerkers die coronapatiënten helpen, draaien lange diensten in beschermende kleding met een hogere lichaamstemperatuur als gevolg. De koelvesten, een van de ontwikkelde koelmethoden, worden nu ingezet zodat IC-medewerkers warmte kwijt kunnen raken en even op adem kunnen komen.
Waarop wordt ingezet?
Het extra budget wordt benut om de ontwikkelde koelstrategieën in te zetten in de zorg. Zo worden z.s.m. koelmaterialen verspreid over diverse ziekenhuizen. Denk bijvoorbeeld aan ijsvesten, koelvesten en slushmachines. Daarna wordt de effectiviteit hiervan geëvalueerd. Vervolgens wordt bekeken in welke andere reguliere zorgprocessen de koelinterventies ingezet kunnen worden.
Wat is Thermo Tokyo?
Het project ‘Thermo Tokyo: beat the heat’ is een samenwerkingsverband van onder andere het Radboudumc, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Vrije Universiteit Amsterdam, Technische Universiteit Delft en NOC*NSF. Binnen Thermo Tokyo is onderzocht hoe prestatieverlies in een warme en vochtige omgeving (zoals tijdens de Olympische Spelen in Tokio) verkleind kan worden. Daarnaast is onderzocht hoe topsporters op een veilige manier zo goed mogelijk kunnen presteren. De onderzoekers stelden een persoonlijk hitteprofiel van iedere sporter op, waardoor het mogelijk is om gepersonaliseerde koelstrategieën toe te passen.
Thijs Eijsvogels van het Radboudumc coördineert het onderzoek, dat is gefinancierd is door ZonMw.