Praktijkonderzoek naar onbegrepen gedrag van start
![](/sites/zonmw/files/styles/hero_large/public/2024-07/ZMW240613TDAGO01.jpg?itok=P8cyosRa)
Onderzoek voor kennis rondom betere werkwijzen
Een aantal projecten focust op nieuwe kennis die nodig is voor betere of effectievere werkwijzen. Zo gaat het project 'Lerend begrijpen: zorgvuldig samenwerken met burgers' over welke didactische werkvormen professionals en studenten stimuleren tot persoonsgericht en zorgvuldig samenwerken. Om zo tot betere omgang met personen met onbegrepen gedrag te komen. Een ander project doet retrospectief onderzoek rondom het herstelproces van mensen met onbegrepen gedrag met een verslavingscomponent analyseren om inzicht te krijgen in hoe effectief kan worden samengewerkt tussen formele en informele netwerken. De opgedane kennis wordt vertaald naar bruikbare werkwijzen die direct toegepast zullen worden in de praktijk. In het project 'Tot hier en niet verder' wordt een vernieuwde aanpak van (acute) onveilige situaties binnen (forensische) psychiatrische instellingen ontwikkeld, geïmplementeerd en gemonitord. Hiermee wordt de huidige persoonsgerichte aanpak van mensen met onbegrepen gedrag en het handelen en samenwerken van zorg- en veiligheidsprofessionals verbeterd.
Verschillende redenen voor onbegrepen gedrag
De reden waarom iemand onbegrepen gedrag vertoont, kan verschillen. Iedere reden behoeft een andere aanpak. Er wordt daarom naar meerdere oorzaken onderzoek gedaan. Mensen met zeer complex niet aangeboren hersenletsel kunnen bijvoorbeeld onbegrepen en risicovol gedrag voor de cliënt zelf en/of diens omgeving vertonen. Er is daardoor veel handelingsverlegenheid bij zorgprofessionals. Daarom wordt een herwegingsinstrument voor vaststelling van NAH+ doorontwikkeld en de samenwerking tussen zorg en sociaal domein verbeteren, om de toeleiding tot passende zorg te realiseren. In een ander project wordt de bewezen effectieve methodiek ‘persoonsgericht werken’ doorontwikkeld om onbegrepen gedrag bij mensen met dementie te verminderen. Mensen met onbegrepen gedrag dat voortkomt uit een dubbele diagnose (psychiatrische problemen en verslaving) zijn de focus van een ander project. Daarin wordt een psycho-educatie module ter ondersteuning van naasten ontwikkeld.
Effectief of niet?
Samenwerken tussen verschillende domeinen is essentieel in de aanpak rond onbegrepen gedrag. Daarom wordt ook praktijkonderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende aanpakken. Zo wordt die van recent opgezette interdisciplinaire en domeinoverstijgende initiatieven voor personen met onbegrepen gedrag en een hoog veiligheidsrisico in de regio Rotterdam Rijnmond in kaart gebracht om de effectiviteit hiervan onderzoeken. In een ander onderzoek wordt gekeken of NetwerkIntake ook passend is voor mensen met onbegrepen gedrag. Daarbij worden de inzichten gebundeld in een toolkit die landelijk door partijen gebruikt kan worden.
Meer informatie
Bekijk de projectpagina's van alle gestarte projecten in de lijst aan de rechterkant.