Oproeptekst tweede subsidieronde biomedisch onderzoek ME/CVS
De oproeptekst voor de nieuwe ronde wordt al voor de opening van de nieuwe subsidieronde beschikbaar gesteld zodat potentiële aanvragers zich tijdig kunnen voorbereiden.
U kunt de volledige oproeptekst in het Nederlands downloaden onderaan de pagina. Download the English translation of the second call for biomedical research for ME/CFS at the bottom of this page.
Samenvatting oproeptekst
De tweede subsidieronde is bedoeld om biomedisch onderzoek naar ME/CVS te financieren en is vergelijkbaar met de eerste ronde van het programma. Er is ruimte voor nieuwe voorstellen die zich richten op biomedisch onderzoek naar ME/CVS. Aanvragers die in de eerste subsidieronde zijn afgewezen kunnen ook opnieuw een aanvraag indienen.
Wie
Een projectidee (en in tweede instantie een uitgewerkte subsidieaanvraag) kan worden ingediend door een hoofdaanvrager die in Nederland gevestigd is en afkomstig is van een Nederlandse onderzoeksorganisatie in de zin van het EU-staatssteunrecht, een Nederlandse zorginstelling of zorgaanbieder, een publieke organisatie of een belangenbehartigingsorganisatie.
Voor de uitgewerkte subsidieaanvraag geldt dat er een samenwerking dient te zijn met tenminste 1 van de 2 consortia die in de eerste ronde van het onderzoeksprogramma ME/CVS zijn gehonoreerd, dit zijn:
- ME/CFS Lines: Een multidisciplinair consortium en biobank voor het ontrafelen van de oorzaak van ME/CVS in Lifelines
- Het Nederlandse ME/CVS Cohort- en Biobank (NMCB) consortium: een nationale infrastructuur voor biomedisch onderzoek naar ME/CVS
Daarnaast stimuleert ZonMw samenwerking met andere partijen en specifiek met ervaringsdeskundigen en internationale onderzoekers. Samenwerkingspartners kunnen ook aanspraak maken op (een deel van de) subsidie.
Waarvoor
De oproep heeft als doel biomedische projecten te financieren waarin transdisciplinair onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak, diagnose en/of behandeling van de multisysteemziekte ME/CVS.
Wat
Het totaal beschikbare subsidiebudget in deze subsidieronde bedraagt € 2.500.000,-. Per project kan maximaal € 500.000,- worden aangevraagd met een maximale looptijd van 4 jaar. Het project dient binnen 6 maanden na honorering van start te gaan.
Wanneer
In de subsidieronde wordt gewerkt met 2 fases. Aanvragers dienen eerst een projectidee in. De projectideeën worden beoordeeld door de commissie. Hierin zijn leden met een wetenschappelijke, praktijkgerichte en ervaringsdeskundige achtergrond vertegenwoordigd.
De projectideeën worden door de commissie beoordeeld op relevantie en de meest relevante ideeën krijgen een positief advies. Na het advies van de commissie kunnen aanvragers een uitgewerkte subsidieaanvraag indienen. In deze infographic leest u meer over de 10 stappen in het subsidieproces van ZonMw.
Tijdslijn
Onderstaande tabel geeft de tijdslijn weer van de procedure voor de 2e ronde voor biomedisch onderzoek naar ME/CVS.
Deadline indienen projectidee | Donderdag 24 september 2024 om 14.00 uur |
Ontvangst advies commissie | November 2024 |
Deadline indienen uitgewerkte subsidieaanvraag | Donderdag 30 januari 2025 om 14.00 uur |
Ontvangst commentaar referenten | 21 maart 2025 |
Deadline indienen wederhoor | 7 april 2025 om 14.00 uur |
Besluit | Juli 2025 |
Uiterlijke startdatum | 6 maanden na ontvangst besluitbrief |
Informatiebijeenkomst voor potentiële aanvragers
Op maandag 24 juni 2024 organiseert ZonMw van 13.30 tot 15.00 uur een informatiebijeenkomst voor potentiële aanvragers . Tijdens de bijeenkomst zal meer informatie worden gegeven over de beide consortia. Zo kunnen aanvragers nagaan of hun onderzoeksvoorstel passend zou zijn en aan zou kunnen sluiten bij (1 van de 2) consortia. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via het aanmeldformulier. Bij vragen kunt u mailen naar mecvs@zonmw.nl.
Meer informatie
Vanaf maandag 17 juni 2024 is de subsidieoproep te vinden op de website van ZonMw. Op onze programmapagina leest u meer over de achtergrond en insteek van het programma. Ook vindt u daar een overzicht met veelgestelde vragen.