Openjournals

vrouw leest wetenschappelijk artikel
De beweging Open Science streeft naar een open en transparante wetenschap, bijvoorbeeld door wetenschappelijke informatie vrij beschikbaar en herbruikbaar te maken. Om dit te realiseren verplichten onderzoeksfinanciers, zoals ZonMw en NWO, dat resultaten van gesubsidieerd wetenschappelijk onderzoek open access worden gepubliceerd, zodat iédereen het kan lezen en niet alleen betalende abonnees. Dat vraagt om een organisatiewijziging bij veel uitgeverijen van wetenschappelijke tijdschriften en vakbladen. Het Openjournals platform kan hiervoor uitkomst bieden.

Wat is Openjournals?

Om redacties van wetenschappelijke tijdschriften in staat te stellen artikelen open access te publiceren, heeft NWO de oprichting en ontwikkeling van het Openjournals platform medegefinancierd. Openjournals is een platform, gebaseerd op open source software, waarmee redacties het hele redactionele proces van artikelen (zoals indienen van manuscripten, kwaliteitscontrole door middel van peer-review en publicatie) zelf ter hand kunnen nemen, zonder de inmenging van een uitgeverij. Het platform wordt beheerd door een klein team dat is gestationeerd bij het KNAW. Het team richt een website in voor tijdschriften, traint redacties in het gebruik van Openjournals en is beschikbaar als helpdesk. Ook wordt meegedacht over het vaststellen van redactioneel beleid en wordt hulp geboden bij fondsenwerving en het promoten van een tijdschrift.   

Voor wie is Openjournals bedoeld?

Inmiddels zijn meer dan 30 tijdschriften beschikbaar via Openjournals, waaronder ook een aantal tijdschriften op het gebied van gezondheidskunde, zoals “Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg”, “Epilepsie”, en “Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie”. Tijdschriften maken gebruik van het Openjournals platform omdat ze goed online ontsloten willen worden of omdat een vorige uitgeverij de open access wensen niet kon verwezenlijken.   

Openjournals is met name geschikt voor de wat kleinere en gespecialiseerde tijdschriften, waarbij redacties toch graag een groot bereik willen. Openjournals zorgt ervoor dat artikelen makkelijk door lezers online gevonden kunnen worden, doordat artikelen op moderne wijze online worden gepubliceerd, getagd en gearchiveerd. Daardoor is het ook makkelijk om artikelen te verspreiden via social media.

Redacties die interesse hebben in deze manier van publiceren kunnen contact opnemen met het Openjournals team o.l.v. Jan Willem Wijnen (Janwillem.wijnen@huygens.knaw.nl). 

 Kijk hier voor meer informatie over Open Access bij ZonMw..

Contactpersonen

Neem bij vragen contact op met de volgende personen: