Meld u nu aan voor het 25 jaar ZonMw jubileumsymposium

ZonMw viert haar 25ste verjaardag. In die 25 jaar hebben we uitgebreide implementatiekennis opgebouwd. Graag staan we hier samen met u bij stil en nodigen u daarom van harte uit op dinsdag 26 september voor ons Symposium 'Knowing HOW: 25 Years of Implementation Science and Practice'. Het symposium kan fysiek of online worden bijgewoond.

Keynote speaker Tijn Kool

Als keynote speaker hebben wij de eer om te luisteren naar Tijn Kool, hoogleraar Passende Zorg bij het Radboudumc in Nijmegen. Tijn is van origine arts en econoom en heeft gewerkt als ziekenhuisbestuurder en consultant. In de afgelopen 15 jaar heeft hij zich beziggehouden met onderzoek naar passende zorg, en vooral niet-passende zorg en hoe daarmee te stoppen. Zo was hij van 2014 tot en met 2023 programmaleider van het Citrienfondsprogramma Doen of laten? Samen met artsen, verpleegkundigen, patiënten en onderzoekers heeft Tijn veel kennis van en ervaring met het implementeren van passende zorg en deïmplementatie van niet-passende zorg opgedaan. Aandachtspunten bij zijn onderzoek zijn het bereiken van duurzame effecten en verspreiding van resultaten. Tijn zit namens de umc’s in de werkorganisatie van het programma Zorgevaluatie en gepast gebruik.

Femke van Nassau

De tweede spreker die wij hebben uitgenodigd is Femke van Nassau. Zij is bewegingswetenschapper en werkt momenteel als senior onderzoeker bij de Department of Public and Occupational Health en het Amsterdam Public Health research institute bij het Amsterdam UMC, VUmc in Amsterdam. Femke heeft een passie voor implementatie(onderzoek) en probeert daarmee praktijk, beleid en onderzoek te verbinden. Ze heeft met name interesse in het opschalen van interventies, matchen van determinanten aan strategieën, en procesevaluaties. Ze is mede oprichter van het NIC en oprichter en voorzitter van het Amsterdam Center for Implementation Science (AmsCIS).

Barbara van der Linden (ZonMw)

Barbara van der Linden is staflid Implementatie bij ZonMw en houdt zich al 20 jaar bezig met het dichten van de kloof tussen onderzoeksresultaten en het gebruik ervan in de praktijk. Ze studeerde geneeskunde en was onderzoeks- en onderwijsmedewerker bij het Julius Centrum voor Patiëntgericht Onderzoek van het UMC Utrecht. In 2001 promoveerde ze op het onderwerp Transmurale Zorg. Vanaf 2004 stimuleert Barbara implementatie bij ZonMw door zich af te vragen hoe een onderzoeksfinancier maximaal kan bijdragen aan het gebruik van kennis uit onderzoek. Ze is tevens als vertegenwoordiger van het Nederlands Implementatie Collectief (NIC) lid van het bestuur van het European Implementation Collaborative (EIC). Bovendien versterkt ze internationale samenwerking op dit gebied als lid van het Ensuring Value in Research (EViR) Funders' Forum.

25 jaar aan implementatie

In het 25-jarig bestaan van ZonMw hebben implementatiewetenschap en -praktijk zich ontwikkeld tot een nieuw en apart veld - met een eigen pakket aan kennis, beproefde praktijken en deskundige professionals. Sinds 1998 is onze kennis over HOE nieuwe onderzoeksresultaten te implementeren, HOE de praktijk te veranderen en daarmee HOE gezondheid en zorg te verbeteren, sterk gegroeid.

We nodigen u van harte uit om onze verjaardag met ons te vieren en deel te nemen aan ons symposium in Den Haag - live of online. Aan bod komt:

 • State of the art van implementatiewetenschap wereldwijd
 • De Nederlandse Implementatiewetenschap agenda
 • Implementatiepraktijken van financiers
 • Inspirerende verspreidings- en implementatievoorbeelden
 • Future scaping van implementatiewetenschap en -praktijk

Tijdens dit symposium ontmoet u niet alleen mensen van ZonMw, maar ook mensen uit Nederland en daarbuiten uit de (uitvoerings)wetenschap, praktijk, onderwijs en beleid.

Programma

Het live event vindt plaats van 12.00-18.00 uur in Amare, gelegen aan het Spuiplein 150, 2511 DG Den Haag. Voor de live deelnemers duurt het programma van 12:00-18:00, inclusief lunch bij aanvang en borrel na afloop. Voor de online deelnemers duurt het programma van 13.00-16.45 uur.

 • 12.00 – 13.00          Registratie, lunch en netwerken
 • 13.00 – 13.45           Welkom en openingswoord door key-note speech door Tijn Kool
 • 13.45 – 14.00            Wisseling van ruimte
 • 14.00 – 14.30             Parallelle sessies:
 1. Femke van Nassau over implementatiewetenschap
 2. Barbara van der Linden over de implementatiepraktijk
 • 14.30 – 15.00            Koffiepauze en netwerken
 • 15.00 – 16.00            Live workshops over de toekomst van implementatie vanuit een
 1. Beleidsperspectief
 2. Onderzoeksperspectief
 3. Educatief perspectief
 4. Praktisch perspectief

*Online workshop over de toekomst van implementatie vanuit internationaal perspectief

 • 16:00 – 16.15            Wisseling van ruimte
 • 16.15 – 17.00            Uitkomsten workshop en slotopmerkingen
 • 17.00 – 18.00            Borrel en netwerken

Aanmelden

Meld u hier aan voor het symposium. Op het formulier kunt u aangeven of u het symposium fysiek of online wilt bijwonen.