LSH 2Treat: wat hebben publiek-private samenwerkingen bereikt?

In 2014 honoreerde ZonMw vijf samenwerkingsprojecten binnen de Life Sciences & Health (LSH) call 2Treat. Aan de projecten op het gebied van pharmacoptherapie en regeneratieve geneeskunde droeg ZonMw bij met een financiering van ruim 7 miljoen euro. Inmiddels zijn vier projecten succesvol afgerond; een vijfde werd twee jaar geleden gestopt. De resultaten zijn samengevat in een nieuwe ZonMw publicatie die vanaf vandaag op de website is te lezen.

Het programma LSH2Treat heeft als doel om in publiek-private samenwerkingsprojecten onderzoek te faciliteren van translationeel en/of vroeg klinisch onderzoek naar een duidelijk omschreven product of service. De ontwikkelde producten dienden bij te dragen aan de kostenbeheersing in de gezondheidszorg.

Vier 2Treat projecten

In een nieuwe digitale publicatie belicht ZonMw vier van de projecten die onder het programma 2Treat zijn gestart. Het gaat om uiteenlopende thema’s die op termijn kunnen leiden tot belangrijke klinische toepassingen.

  • De ontwikkeling van een product dat het lichaam aanzet tot het produceren van bot. Dit kan worden toegepast voor het herstel van schade aan beenderen, zoals bij gecompliceerde breuken of in de kaakchirurgie.
  • Het beter kunnen voorspellen welke patiënten reumatoïde artritis zullen ontwikkelen en daarnaast welke patiënten gunstig zullen reageren op behandeling met dure biologische geneesmiddelen.
  • Het ontwikkelen van een vascular graft die indertijd afbreekt en wordt vervangen door lichaamseigen weefsel. Een dergelijke ‘shunt’ voorkomt dat de patiënt synthetisch materiaal in het lichaam heeft en verkleint het risico op complicaties, waardoor die beter gedialyseerd kan worden.
  • Het mogelijk maken van de productie van een synthetische gel, waarin organoïden kunnen groeien. Organoïden zijn meercellige weefsels; verkleinde versies van organen die buiten het lichaam zijn gekweekt met als doel menselijk weefsel te repareren.

Lees de interviews met de vier betrokken projectleiders en meer achtergronden over het programma in de digitale publicatie 2Treat.