GGG-programma verdient zich als verbindende schakel negen keer terug

Huib Pols overhandigde als waarnemend-voorzitter van ZonMw op 16 juni het evaluatierapport 10 jaar GGG 2012-2022 aan Karla van Rooijen, directeur Directie Geneesmiddelen en Medische Technologie van het ministerie van VWS.

Huib Pols, ZonMw, overhandigt het evaluatierapport 10 jaar GGG 2012-2022 aan Karla van Rooijen, ministerie van VWS

Uit de evaluatie, uitgevoerd door adviesbureau SiRM (Strategies in Regulated Markets), blijkt dat het GGG-programma een sterke en verbindende schakel is en een belangrijke plaats inneemt in onderzoek naar bestaande geneesmiddelen. De wetenschappelijke opbrengsten zijn groot en het GGG-programma verdient zich negen keer terug met ruim 9.800 levensjaren in volledige gezondheid en meer dan 1 miljard euro aan monetaire opbrengsten.

GGG als sterke schakel

Het evaluatierapport schetst een positief beeld van 10 jaar GGG-programma. Het programma stimuleert al die jaren met veel energie effectiever, veiliger en doelmatiger gebruik van bestaande geneesmiddelen. Het neemt een zeer belangrijke plaats in binnen het onderzoek naar geregistreerde geneesmiddelen en draagt bij aan een levendig en groeiend onderzoeksveld. Het potentiële vliegwieleffect van GGG biedt door kruisbestuiving en kennisuitwisseling tussen (interdisciplinaire) onderzoekers kans op verdere uitbouw en realisatie. En daarmee is GGG veel meer dan louter een subsidieprogramma voor relevant onderzoek. Het is ook een sterke en verbindende schakel in een systeem van professionals en organisaties die zich samen richten op beter gebruik van geneesmiddelen. Voorbeeld hiervan is dat er op verschillende vlakken initiatieven zijn gestart waarin GGG een faciliterende rol speelt, zoals de koppeling van richtlijnen en de samenwerking met Zorginstituut Nederland.

Wat levert het op?

Wat levert dit alles nu concreet op? Indrukwekkend is de doorrekening op basis van 21 kwantificeerbare projecten. SiRM concludeert dat het GGG-programma minimaal 9.800 levensjaren in goede gezondheid opgeleverd heeft. In euro’s uitgedrukt komen de netto opbrengsten van 10 jaar GGG naar schatting uit op ruim een miljard. 200 miljoen daarvan betreft in geld omgerekende QALY’s. Hiermee heeft GGG zich ten minste negen keer terugverdiend. Belangrijk is ook dat de niet direct kwantificeerbare opbrengsten van GGG minstens zo omvangrijk en impactvol zijn.

Aanbevelingen

Een belangrijke uitkomst van de evaluatie is dat de implementatie van de resultaten van onderzoek voor een aanzienlijk deel tot stand is gekomen, maar dat de impact nóg groter kan zijn als het programma nog sterker inzet op implementatie. Dan kunnen de opbrengsten – zowel wetenschappelijk als in levensjaren en euro’s – nog meer toenemen. De recent gestarte subsidieronde gericht op de implementatie van kennis van afgeronde GGG-projecten kan hier al een belangrijke bijdrage aan leveren.

'GGG is in 10 jaar tijd een begrip binnen de gezondheidszorg geworden.'

#Trots

Na de overhandiging gaf Karla van Rooijen in haar toespraak aan dat het ministerie '#trots' is op de resultaten van het GGG-programma. 'GGG is in 10 jaar tijd een begrip binnen de gezondheidszorg geworden.' Aan de hand van een aantal voorbeelden van onderzoeksprojecten lichtte zij het belang van het programma toe en benadrukte zij dat veel resultaten direct impact hebben op de patiënt. 'Implementatie van onderzoeksresultaten blijft daarbij een belangrijk aandachtspunt.'

Digitaal magazine

Naast het rapport is ook een digitaal magazine gemaakt. Hierin zijn, naast de introductie door algemeen directeur Véronique Timmerhuis en een inleiding door de voorzitter van de evaluatiecommissie Pim van Gool, 65 GGG-onderzoeksprojecten opgenomen die per kamer van het GGG-huis aan de hand van interviews met projectleiders worden belicht. De projectleiders vertellen over de opbrengsten van het programma en de impact voor de patiënten.
Ook is er een infographic vervaardigd waarin het programma en de resultaten in een oogopslag worden weergegeven.

Meer informatie

Onderwerpen