Drie winnaars Bio Art & Design Award 2020 ontvangen elk 25.000 euro voor kunstproject

Bio-kunstenaars Sissel Marie Tonn, Dasha Tsapenko en Nadine Botha werden op 2 juli uitgeroepen tot winnaars van de Bio Art & Design Award 2020 (BAD Award). Een internationale jury selecteerde deze artiesten en designers uit 12 teams waarin internationale kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers samenwerken.

Elk van de winnaars kan in de komende maanden een geldprijs van 25.000 euro besteden aan het realiseren van hun bio-kunstproject. Ieder BAD Award-project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met een Nederlandse onderzoeksinstelling.

Vanwege de COVID-19 maatregelen was er dit jaar geen grote bijeenkomst die het decor van de prijsuitreiking kon vormen. In plaats daarvan was er een kleinschaliger evenement in het Erasmus MC Rotterdam waaraan (afvaardigingen van) de 12 teams en de juryleden deelnamen. Onder de creatieve ploegen was de spanning voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaars er niet minder om.

De internationale jury had William Myers als voorzitter. Na zijn dankwoord aan alle deelnemers en betrokkenen, merkte Myers op dat wetenschap en kunst vaak als tegengestelden worden gezien. “Wetenschap wordt beschouwd als rechtlijnig en objectief. Kunst zou meer open staan voor nieuwe invloeden en vooruitgang. Volgens mij zijn ze juist complementair. Beschaving ontleent zijn betekenis aan kunst, en kunstenaars hebben de taak om te reageren op verschuivende werkelijkheden in nieuwe domeinen als het microscopische, atomaire en die van het quantum.”

Een nieuwe schildwachtsoort, voedselproducerende kleding en zombies

Sissel Marie Tonn onderzoekt de kwestie van microplastics door het concept van ‘sentinel species’ opnieuw in te voeren. Een denkbeeldig menselijk proefpersoon neemt de taak op zich om een schildwachtsoort te worden, door microplastics in haar bloed te introduceren. Door het activeren van oude immunologische alarmsystemen, roept dit latente, oude herinneringen op van onze gedeelde oorsprong in de oerzee. Een meeslepende audiovisuele installatie nodigt het publiek uit om verbinding te maken met de vloeiende realiteit van hun eigen lichaam, en, misschien ook een schildwachtsoort te worden. Sissel Marie werkt hierbij samen met de afdeling Environment and Health, VU, Amsterdam.

Dasha Tsapenko ontwikkelt een collectie kledingstukken voor de toekomst, die een alternatief waardesysteem in de mode introduceert, door inspiratie te halen uit de landbouw. Vijf jassen tonen vijf cycli van een kledingstuk en illustreren hoe de waarde van een bepaald stuk in de loop van de tijd toeneemt, en steeds kostbaarder wordt met elke gebruikscyclus. Het project is speculatief van karakter en heeft tot doel het huidige lineaire consumentengerichte modesysteem en de manier waarop we voedsel produceren, uit te dagen. Dasha werkt in de uitvoering van haar project samen met onderzoeksgroep Microbiologie, UU, Utrecht.

Nadine Botha’s project is een participatief onderzoeksontwerp naar volksgezondheid, stigma, ‘othering’ en virussen door middel van het meest lucratieve actuele verhaal in entertainment media - zombies. Met een interactief groen scherm en augmented reality, kunnen deelnemers de archetypische zombie film opnieuw belichamen en het verhaal van besmettelijke sociale othering dat het verspreidt, ontrafelen. Het project zet aan tot nadenken over wie werkelijk de andere is in verhalen over uitbraken en de volksgezondheid die momenteel onze dagelijkse realiteit domineren. Nadine verwezenlijkt haar idee in samenwerking met de afdeling Infectieziekten, AMC & GGD, Amsterdam.

De drie winnende kunstprojecten zijn vanaf 11 december 2020 te bewonderen bij het centrum voor visuele cultuur MU artspace in Eindhoven.

De jury over de winnaars

In de bijlage leest u het (Engelstalige) juryrapport over de drie winnaars van de BAD Award 2020.

Bio Art & Design Award

De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie. Het doel is kunstenaars en ontwerpers die maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd zijn, te laten experimenteren met bio-kunst en -design en het verleggen van de grenzen van kunst en wetenschap. De BAD Award 2020 is een initiatief van ZonMw, MU artspace en BioArt Laboratories. De prijs vormt een stimulans voor de snel groeiende groep jonge kunstenaars die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden die de levenswetenschappen bieden. De jury van de BAD Award 2020 bestond uit:

  • William Myers, voorzitter van de jury, schrijver, curator, docent, bioart & design
  • Fred Balvert, Science communicator Erasmus MC, Science Gallery Rotterdam
  • Xandra van der Eijk, artiest en ontwerper, winnaar BAD Award 2017, co-curator Polarities 2019
  • Nienke Binnendijk, Directeur Blue City Lab (wetlab for biodesign and bioart)
  • Joyce Lebbink, Principal investigator bij de afdeling Moleculaire Genetica, Erasmus MC
  • Simon(e) van Saarloos, schrijver en filosoof
  • Karen Verschooren, hoofd tentoonstellingen en curator, STUK Belgium

Meer informatie