Bio Art & design Award

De Bio Art & Design Award is een unieke competitie die sinds 2010 jonge kunstenaars en ontwerpers stimuleert om de wereld van biokunst en -design te verkennen. De competitie startte in 2010 als initiatief van het Netherlands Genomics Initiative (NGI) en werd gecontinueerd door ZonMw. Het idee erachter is dat biokunst goede mogelijkheid biedt om de dialoog aan te gaan met het publiek over ontwikkelingen in de life sciences en biotechnologie. Jaarlijks wordt er een ronde georganiseerd.

Aanleiding

De competitie startte in 2010 als initiatief van het Netherlands Genomics Initiative (NGI) en werd gecontinueerd door ZonMw. Bij ZonMw heeft het programma zeven jaar gelopen. Momenteel wordt er jaarlijks een ronde georganiseerd waarvoor kunstenaars van over de hele wereld ideeën aanleverden. Het unieke aan deze Award is dat er prijzengeld beschikbaar gesteld wordt voor een nog te realiseren biokunstproject en niet voor bestaand werk. De BAD Award, die voortbouwt op de Designers & Artists 4 Genomics Award (DA4GA), is wereldwijd de eerste competitie waar de ontmoeting tussen kunst, design en de Life Sciences centraal staat.

Doel

Het idee achter de BAD-awards is dat biokunst goede mogelijkheid biedt om de dialoog aan te gaan met het publiek over ontwikkelingen in de life sciences en biotechnologie. 

Samenwerking

In dit programma werken Nederlandse onderzoeksgroepen samen met een kunstenaar om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Om elkaar te vinden wordt een matchmaking georganiseerd.

Hoe werkt de competitie?

De competitie verloopt als volgt. De jonge kunstenaars en vormgevers (maximaal vijf jaar afgestudeerd en afkomstig uit binnen- en buitenland) dienen op basis van een jaarlijkse ‘call for proposals’ een eerste voorstel in. Een selectie van hen wordt in contact gebracht met wetenschappers tijdens een matchmakingsbijeenkomst. De 12 deelnemende wetenschappers zijn op voorhand geselecteerd en hun wetenschappelijk werkterrein is beschreven. Als er een succesvolle match is tijdens de bijeenkomst, gaan wetenschapper(s) en kunstenaar(s) samen aan de slag en dienen binnen een aantal weken een gezamenlijk voorstel in. Een onafhankelijke internationale jury prioriteert de ingediende voorstellen en de drie best beoordeelde plannen ontvangen de prijs van €25.000 ieder. Vervolgens gaan de teams aan de slag om de voorstellen te realiseren en na zes maanden worden de kunstwerken tentoongesteld. De competitie en de projecten krijgen aandacht in de media.

Download hier gratis het tien jaar BAD Award boek

Tijdens Dutch Design Week 2022 werd het boek Emerging BioArt & BioDesign gelanceerd. Het boek over de eerste 10 jaar bevat onder andere beschrijvingen, foto’s en video’s van alle 30 BAD werken en winnaars en interviews en essays. Het is bedoeld als bron van inspiratie voor studenten, docenten, kunstenaars, designers en wetenschappers. Het is geschreven door William Myers, juryvoorzitter, schrijver en curator op het terrein van biokunst en biodesign, en ontworpen door studio Spass. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met Georgina McDowall, Rawad Baaklini, and Xandra van der Eijk. 

Download het boek hier gratis

BAD Award brochure

Er is een Engelstalige brochure ontwikkeld voor de BAD Award. Deze brochure vol spectaculaire foto’s presenteert de winnaars uit de jaren 2014, 2015 en 2016. In totaal worden 9 kunstwerken uitgelicht. Bij elk kunstwerk is een korte tekst over het idee achter het kunstwerk en hoe het is ontstaan. Ook wordt beschreven welke ontwikkelingen de kunstenaar sinds het winnen van de BAD Award heeft doorgemaakt. De brochure geeft mooi weer wat voor een uitzonderlijke creaties er zijn ontstaan door de samenwerking tussen kunstenaars en onderzoekers. Bekijk de brochure.

BAD Award Winnaars 2019:

 • Emma van der Leest en Aneta Schaap-Oziemlak (NL) met ‘Fungal Supercoating’, in samenwerking met Paul Verweij en Sybren de Hoog (Center of Expertise in Mycology, Radboud UMC/Canisius Wilhelmina Ziekenhuis).

 • Jon Ho (NL), met ‘Sex shells: Gender fluidity in the modern age’, in samenwerking met Joris Koene (Department of Ecological Science (DES), VU Amsterdam)

 • Michael Sedbon (FR), met ‘CMD: Experiments in Bio-Algorithmic-Politics’, in samenwerking met Raoul Frese (Biophysics of Photosynthesis & Hybrid Forms, Department of Physics and Astronomy, VU University Amsterdam).

De winnaars van voorgaande jaren vindt u op de BAD Award website.

BAD Award partners 2019

 • ZonMw
 • MU kunstplatform
 • BioArt Laboratories

Meer informatie

Commissie BAD Award

Voorzitter

 • De heer W. (William) Myers

Leden

 • De heer F.P. (Fred) Balvert MSc
 • Mevrouw C. (Charlotte) Jarvis
 • Mevrouw A. (Aisling) Murray
 • Mevrouw PhD H.A. (Heather) Leslie
 • De heer dr.ir. K.M. (Koert) van Mensvoort

NB: Per subsidieronde wordt een afweging gemaakt wie onderdeel is van de jury.

Kenmerken
Status:
Afgerond
Budget:
€ 0
Looptijd:
Inge Valstar
Programmamanager
Valstar [at] zonmw.nl