Aandacht voor diversiteit bij ZonMw

Op 30 januari 2020 wordt bij ZonMw de stuurgroep geïnstalleerd die de verkenning zal uitvoeren naar een multidisciplinaire kwaliteitsstandaard intersekse (ook wel aangeduid met Differences of Sex Development, DSD). De leden worden benoemd door Jacqueline Prins, Directeur Emancipatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Brigitte Westgren, directeur Curatieve Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aansluitend opent oud-directeur van ZonMw Henk Smit de tentoonstelling ‘Gender!’. Deze tentoonstelling bestaat uit foto’s van fotograaf Hans van der Kamp, over het thema Genderdiversiteit fotograaf Hans van der Kamp. 

Kwaliteitsstandaard intersekse

Er is zowel vanuit de kant van de professionals als vanuit mensen met een DSD-conditie behoefte aan meer bekendheid en kennis, en aan verbetering van kwaliteit van zorg middels beschrijving hiervan. Daarom heeft het ministerie van VWS ZonMw verzocht een multidisciplinaire kwaliteitsstandaard intersekse te laten ontwikkelen.

Verkenning en ontwikkeling

De verkenning geeft inzicht in de haalbaarheid en de gewenste inhoud van de multidisciplinaire kwaliteitsstandaard. Aansluitend wordt vastgesteld welke aan de zorg gekoppelde inhoudelijke (medisch en psychosociaal), organisatorische en juridische vraagstukken opgelost moeten worden om te komen tot goede kwaliteit van zorg, zowel persoonsgericht als integraal. Op basis van de verkenning wordt overgegaan tot de daadwerkelijke ontwikkeling van een kwaliteitsstandaard. De uiteindelijke kwaliteitsstandaard wordt aangeboden aan het Register van Zorginstituut Nederland. 

Tentoonstelling 'Gender!'

Na de installatie van de stuurgroep vindt de officiële opening van de tentoonstelling ‘Gender!’ van Hans van der Kamp. Deze tentoonstelling bestaat uit portretten van mensen die zich niet volledig als ‘man’ of ‘vrouw’ identificeren. De eerste portretten dateren uit 1976; de tentoonstelling geeft zo een inkijkje in genderdiversiteit door de jaren heen. 

‘We hebben allemaal te maken met rolpatronen en verwachtingen rond man- of vrouwzijn. Ik heb de behoefte om dit vast te leggen’, legt Van der Kamp uit. Als jonge student raakte hij gefascineerd door dragqueen Plumeau en werd haar vaste fotograaf. Zo kwam hij terecht in de wereld van drag en trad zelf ook wel eens op. Fotografie over gender en seksuele identiteit werd zijn expertise. ‘Gender is voor iedereen een issue, ook als mensen het niet als zodanig ervaren’, vertelt Van der Kamp. 

Meer informatie

De installatie van de stuurgroep vindt plaats om 16.00. Rond 16.15 opent Henk Smid de fotografietentoonstelling, samen met fotograaf Hans van der Kamp.
Eindtijd: 18.00
De tentoonstelling is tot eind maart bij ZonMw te bekijken.